Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

już mi kiedyś kwitła (rok temu). odkąd ją mam, to 6 razy puszczała łodyżkę, ale 5 razy uschły. wystarczy byle błahostka (typu uchylone okno czy przenoszenie), by Vanda zrzuciła łodyżkę. kiedy pędzik jest mały, trzeba bardzo uważać. jak zakwitnie, to już raczej nie opadnie.
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Troszkę skomplikowane :( może dam radę z Vandą jak w końcu uda mi się kupić przekwitniętą
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no jak masz warunki, to raczje dasz sobie radę ;)
Vanda potrzebuje widnego stanowiska, co kilka dni trzeba zamaczać jej korzenie w wodzie (najlepiej ze studni, jak nie masz, to przegotowanej). jak ma kwitnąć, najlepiej ją zostawiać w spokoju, ale jakoś nawadniać ją trzeba, więc wtedy ostrożnie należy ją przenosić do wiaderka, miski itp. ja moich Vand nie nawożę, bo kiedyś mi jedna padła przez to. w jednej wodzie moczę je wiele razy, używam ją też do podlewania innych storczyków.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

A żadne choroby z tej wody nie przeniosą się na inne storczyki? Tak pytam, bo jak juz będę miał Vande to muszę wiedzieć jak o nią dbać
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mi się jeszcze nie przeniosły. a nie mam możliwości, by po każdym moczeniu wymieniać wodę, to by było marnotrawstwo. jeszcze żaden nie zachorował od tego, że podlewam je wodą, w której moczyły się Vandy.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Dziękuję za sporo informacji. W przyszłym tygodniu powinna zawitać u mnie Vanda.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to sobie ją kupisz?

ja na wystawie (jak będę), to muszę się rozglądać za Vandami, może w końcu spełnię moje marzenie i sobie kupię taką cudowną, niebieską w krateczkę...
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Nie tą za 250 zł, tylko mniejszą w Opolu przekwitającą za 30 zł :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wiem, że nie tą za 25, tylko się pytałam, czy Vandę kupujesz...

ale ja bym raczej przekwitniętej nie chciała kupować, bo nie wiadomo, czy by mi znowu zakwitła no i wtedy nie wiem, jaki ma kolor... może na wystawie będą w miarę tanie... zobaczę.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Napisałem przekwitającą czyli widać jaki ma kolor :D tylko własnie się obawiam czy by mi zakwitła ponownie :( a jest sliczna niebieska
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

taka w kratke? chyba w twoim wątku dawalam fotke takiej niebieskiej w kratke. mi sie taka marzy. ale spotkac nie umiem. poza wystawami nie mam jak kupić Vandy, bo w sklepach nie ma, a na giełdę jest za daleko.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Tak w kratkę. Typowa Vanda, chyba najbardziej znana. Co doradzasz? Kupować przekwitajacą?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jeśli roślina jest w dobrym stanie (ma sztywne liście, zdrowe korzenie) to tak. jak korzenie są zgnite/zeschnięte , a liście wiotkie, pomarszczone to lepiej nie kupować. a ona jest z dołączoną szklanką czy nie?
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

One są bez szklanek, pytałem pracownicy, bo było napisane Vanda w szkle, a ona mówi że to szkło było zeby je zabezpieczyć w transporcie i zostało wyzucone to szkło :D głupota ludzka nie zna granic. A są w dobrym stanie, liscie i korzenie ok
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak są w dobrym stanie to sobie ją kup ;) Vanda to naprawdę piękny storczyk, ale trochę wymagający i kapryśny... ale jak ma dobre warunki, może pięknie zakwitnąć... kwiaty nie są bardzo trwałe, ale są bardzo piękne. uwielbiam je rysować.
Obrazek
(ten rysunek jest stary, sprzed roku i dlatego nieidealny, ale ogólnie może być. mam jeszcze kilka takich, a oprócz tego mam jeszcze rysunki Phalaenopsisów, muszę je kiedyś sfocić i tu wstawić)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”