Borówka amerykańska - 9 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 9 cz.
W tamtym roku kupiłem odmianę Bluejay w Centrum ogrodniczym w Legnicy oraz jesienią rok wcześniej Duke i Darrow w sklepie internetowym .
Ok . 60% owoców Bluejay dojrzało , a w przypadku Duke 1 owoc zaczął się przebarwiać , ale Darrow jak na razie ma schowane końcówki owocu .
Mam pytanie czy odmiana Bluejay mogła zaowocować tydzień wcześniej jak miała owocować tydzień później .
Ok . 60% owoców Bluejay dojrzało , a w przypadku Duke 1 owoc zaczął się przebarwiać , ale Darrow jak na razie ma schowane końcówki owocu .
Mam pytanie czy odmiana Bluejay mogła zaowocować tydzień wcześniej jak miała owocować tydzień później .
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Ile razy w sezonie sypiecie lub podlewacie azotem ?
i drugie pytanie każdy piszę że do zakwaszania potrzeba kwas siarkowego, więc kupiłem, piszę z gościem i mówi mi że Po kwasie siarkowym odłożą Ci się toksyczne siarczki w glebie które po jakimś czasie 2-3 latach zaczną działaś na borówkę co wy na to ?
i drugie pytanie każdy piszę że do zakwaszania potrzeba kwas siarkowego, więc kupiłem, piszę z gościem i mówi mi że Po kwasie siarkowym odłożą Ci się toksyczne siarczki w glebie które po jakimś czasie 2-3 latach zaczną działaś na borówkę co wy na to ?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Siarczki to sole kwasu siarkowodorowego H2S. Kwas siarkowy H2SO4 tworzy siarczany. Potasowy, magnezowy, wapniowy i amonowy to nawozy makroelementowe. Superfosfat powstaje w reakcji pomiędzy kwasem siarkowym a fosforytami. Siarczany żelaza, miedzi, cynku, molibdenu i innych metali w formie schelatowanej są używane w nawożeniu dolistnym mikroelementami. Chemia z zakresu podstawówki i podstawy nawożenia mineralnego. Zmień informatora bo wprowadza Cię w błąd.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Skoro zaowocowała to chyba mogłaAdas11 pisze:W tamtym roku kupiłem odmianę Bluejay w Centrum ogrodniczym w Legnicy oraz jesienią rok wcześniej Duke i Darrow w sklepie internetowym .

-
- 500p
Ciekawostka, porównanie owoców odmiany pół wysokiej Chippewa do popularnych odmian borówki wysokiej. Szkoda że nie dorzuciłem owoców innej półwysokiej odmiany North Country które są maluteńkie przy owocach Chippewa.
http://imgur.com/a/htpby
Owoc pochodzi z takiego małego krzaczka kupionego przez internet. Sadzonka jednoroczna:
http://imgur.com/a/2W3t5
Żeby być szczerym owoc Chippewa był odrobinę mniej słodki niż owoce prezentowanych odmian wysokich którym za smak bym dał 10/10.
http://imgur.com/a/htpby
Owoc pochodzi z takiego małego krzaczka kupionego przez internet. Sadzonka jednoroczna:
http://imgur.com/a/2W3t5
Żeby być szczerym owoc Chippewa był odrobinę mniej słodki niż owoce prezentowanych odmian wysokich którym za smak bym dał 10/10.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
Ja niestety z daleka od domu ale los nie odzielił mnie od borówek. Aktualnie jestem w pracy w puszczy Noteckiej gdzieć pomiędzy Międzychodem a Drezdenkiem. 80% runa leśnego w miejscu gdzie jestem czyli monokulturze sosnowej lub borze sosnowym to borówka głównie czernica ale jest też brusznica. Całe połacie borówkowe i łąki jak jakiś chwast. Większość borówek to niziutkie krzewinki ale znajdują się miejsca gdzie dorastają do 40cm wysokości. Większość jest zielona ale zdarzają się miejsca gdzie borówkom doskwierają braki i dominuje bądź przewija się kolor czerwony. Worki na podłoże już przygotowane.

Identycznie piszą Rejman, Pliszka w książce Borówka wysoka.borowka111 pisze:W książce Borówka wysoka opracowanej min. przez dr Kazimierza Pliszke doczytałem się takiej rzeczy że nie tylko przed posadzeniem krzaków borówki wysypuje się siarkę ale można też i pod już rosnące krzaki sypać w celu min obniżenia pH . Konkretnie pisze siarkę pastylkowaną związaną bentonitem trochę się zdziwiłem bo wszędzie do tej pory słyszałem że tylko siarkę wysypuje się dobre kilka miesięcy przed posadzeniem więc troche to dziwne. Może są osoby które maja tą książke i wypowiedzą się co o tym sądzicie o tym co tam napisali.
"W razie gdy krzewy są już posadzone, zakwaszanie przeprowadza się w kilku terminach , dając jednorazowe małe dawki 0,5 - 1 kg na 100 m2."
Według mnie kilka terminów to co 3 miesiące. Dawka to za każdym razem 5 do 10 g na 1 m2. Z uwagi na bliskość korzeni odpada mieszanie z glebą do głębokości 15 cm. Po bardzo płytkim zmieszaniu z glebą trzeba na to dać ściółkę. No i nie sypać tuż przy pędach. Efekty mogą być widoczne dopiero po dobrych kilku miesiącach, może nawet po roku. Sumaryczna ilość siarki nie może przekroczyć zalecanej ilości siarki dawanej jednorazowo gdy krzewów jeszcze nie posadzono. Czyli taki proces może trwać nawet do 2 - 3 lat.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
To i ja dołączyłam do osłaniających krzaki, kosy swoje pojadły, więcej im nie dam.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Pierwsze borówki już dojrzewają
. Nie wiem jak u was ale moje krzaki leżą pod naporem owoców.

To tak jak u mnie. Jest tego mnóstwo. Kolejność dojrzewania jest tylko trochę dziwna: 1. Northland, 2. Bluegold, 3. Bluecrop a Patriot, który podobno jest wczesny ani drgnie (znajomego Patriot wygląda identycznie, kupowany gdzie indziej, wiec odmiany raczej jestem pewien.)
-
- 100p
- Od: 29 maja 2008, o 12:27
U mnie owoce już dojrzały na Duke i zaczyna dojrzewać Spartan. Na Bluecrop nieśmiało pojawiają się pierwsze niebieskie owoce.
Pozdrawiam, Małgorzata
-
- 500p
tmf30 u mnie też Patriot jest daleko w tyle. Na razie najwięcej dojrzało Spartana i Bluejaya i Brigitty. Jadłem też Toro, Bluecrop, Chandler, Chanticleer i widzę że nawet coś na Bonusie dojrzało. Oprócz tego sporo owoców dojrzało na wszystkich borówkach półwysokich i niskich które mam.
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
U mnie Patriot najszybciej dojrzewa, nstp Bluecrop, Spartan, Bluejay.
-
- 50p
- Od: 30 wrz 2016, o 22:05
U mnie pierwszy był Spartan, drugi Toro, ale niestety dzisiejsza wizyta dzików zakończyła borówkową sielankę.....
Teraz liczę na to, że nie będzie powtórki, która zakończy żywot mojej malej plantacji...

Teraz liczę na to, że nie będzie powtórki, która zakończy żywot mojej malej plantacji...
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
Ja mam znowu sarny. Powiesilem mydełka zapachowe co 3 metry. Obgryzały wszystko czereśnie, maliny. Na dziki też jest pewnie sposób.