Foxowej urosło ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Foxowej urosło ...

Post »

Majka pięknie zielono u Ciebie :) Gratuluje.
Mnie również wciągło wysiewanie i już planuje co jeszcze wysiać :;230 Dużo radości daje obserwacja czy coś wyjdzie z tych nasionek :) Hodowla roślinki od zera :) Pięknie ;:333
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki :)

Wiecie co....
nie mogę się doczekać!
Wiosny oczywiście.
Zrobiło się pięknie, słonecznie, sieweczki mkną w górę, a mnie swędzą ręce.
Chodzę na działkę i kręcę się wkoło, spaceruję, przyglądam ziemi... no nie mogę wytrzymać :lol:
Tak bym już chciała coś sobie pokopać, naszykować.
Ale jeszcze trochę, póki co ziemia nadal zmrożona, choć śnieg topnieje....
Już nawet ptaki nie szukają jedzenia. Pogardziły moimi kulami, poprzednich jeszcze nie dojadły, a ja już zaniosłam nowe. To chyba ostatnia partia jaką dla nich niosę. Dziś miałam iść z aparatem je trochę pofotografować, bo zaczęły mi się pojawiać w większym repertuarze niż tylko sikorki, no i... zapomniałam aparatu. A szkoda, bo trafiła mi się przepiękna kaczka mandarynka - mieszka już od kilku lat w rzeczce za moją działką, są też bobry, lisy. Jakby się zaczaić z aparatem to można zobaczyć cuda.
Oczywiście cyknęłam kilka fotek, ale komórką, więc nie będę się popisywać i przynudzać po raz kolejny tymi samymi widokami.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja również Majka mam to samo :) Ciągnie mnie na działkę ,że masakra. Człowiek by coś porobił by było ładnie i cieszyło oczy :)
Ale ten moment już tuż tuż.... ;:209 ;:209 ;:209
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Noo jeszcze chwila,bo liczmy,że gdzieś tak w połowie marca. Ale zima już odchodzi,najgorsze mrozy się skończyły i już temperaturka wchodzi na plusy. M?j termometr w niedzielę pokazał 18 stopni :D
Ale on kłamie,bo jak słońce przyświeca to się nagrzewa. A u mnie okna słoneczne.
Budzę się ostatnio przed 5-tą i podziwiam jak słoneczko wschodzi. W sumie to bym pospała chętnie dłużej,ale mi się już tak organizm ustawił i budzę się automatycznie. Mam więc przed pracą czas dla roślinek,więc gonię,podlewam,przemawiam. A one rosną,aż miło patrzeć.

Moja bazylia chyba się odzywa. Nasionka zrobiły się jasnofioletowe. Czekam na nią i jej wspaniały aromat ?
Wysypałam jej za dużo. Normalnie sieję po kilka,a tu wysypałam całą paczkę,bo mi się coś podłoże i stwierdziłam,że jak jest ważna do października 2019 to wysypię już całą,bo w tym roku się ważność kończy.
Nie wiem co mnie zamroczyło,bo owszem,miesiąc się zmienił ale nie rok! Ale to nic nie szkodzi,mam jeszcze swoje nasionka .

A właśnie! Czy ktoś jest w stanie mnie poinformować jaka jest mniej więcej trwałość własnych nasion?
Teoretycznie wiem,że jedne potrafią leżeć po kilkanaście lat a takiej papryce np szybko spada zdolność do kiełkowania. Ale czy jest jakiś optymalny termin trzymania nasion?
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Podziwiam Cię :wink: wszystko wysiane, a ja dopiero planuje kupić ziemię. Niestety u mnie na parapetach rządzą koty i muszę tak kombinować, żeby najszybciej jak się da do foli wynieść.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No też jest co podziwiać. Zaraz przyjdzie sezon a ja zn?w zostanę w tyle ;)

Wcale nie wszystko wysiane. To dopiero przedbiegi są. Gdzie dynie,cukinie i cała reszta. Tona kwiatów.
I praca,kopanie,plewienie,kopanie,plewienie,kopanie,plewienie......

Heheh lubię czytać o kotach na parapetach. Co się uśmieję to moje. Ale pewnie gdyby mi kot zrzucił paletę siewek to by mi już nie było do śmiechu.
Za to mam Waldemara -psa,kt?ry oszalał na punkcie granulowanego obornika. Boję się,że kiedyś wr?cę z pracy i zastanę ten obornik w formie sypkiej na mojej podłodze. To jest pokusa kt?rej pies nie potrafi sobie odmówić.
Już kiedyś tak zastałam ziarno dla ptak?w. Teraz się z tego śmieję,ale wtedy myślałam,że dostanę dzikiej furii.
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Tak, ja tam wolę czytać o cudzych kocich przygodach niż doświadczać ich we własnym warzywniku czy na parapecie :roll: Po kilku poważnych skuchach Kiler nie ma wstępu do miejsc z roślinami. Jest tego jedna spora wada, na jesieni mysiory zawsze mi się wprowadzają na miejscówkę w skrzyni :roll:
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Z przyjemnością poczytałam historię Twojej działki, dopisuję się i czekam na ciąg dalszy ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Natalia :wit w moich skromnych progach.
Mam nadzieję,że tym sezonem zrobię na was wrażenie. Może być niewielkie,ale ważne żeby było :;230

Aniu, może to są zabobony,ale podobno na dzikich lokatorów dobrze działa włożenie sierści w miejsce ich bytowania. My swojego czasu mieliśmy na wsiowej działce i myszy i kuny. Dobrze działało zostawianie im kulek psiej i kociej sierści.
Swojego czasu nawet dawaliśmy sierść sąsiadce :lol: bo im się w aucie zalęgły kuny i żadne technologie ich nie przeganiały.
Teraz mam Waldka i on żadnemu zwierzęciu nie przepuści. Wykopuje myszy spod ziemi,ptaki płoszy jak tylko odważą się podfrunąć do bor?wek... Gdybym nie hamowała jego pasji myśliwskiej to pewnie wymordowałby wszystkie zwierzęta w swoim zasięgu zaczynając od owadów,a po większych zwierzach kończą. Na szczęscie go hamuję i ma czyste konto. No prawie... ;:131
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Maju :) już od dłuższego czasu poczytuję Twój wątek i w końcu postanowiłem się ujawnić hihi :tan działka przechodzi bardzo fajną metamorfozę, Twoje wysiewy szybują, nic tylko czekać na wiosnę :) Oczywiście będę zaglądał i śledził Twoje poczynania :) :wit
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Maju na mnie już robisz niesamowite wrażenie , Te wszystkie sieweczki idą Ci tak pięknie, Rosną jak na drozdach. Jestem pewna ze zaskoczysz nas i to niejednym :D Czy możesz napisać mi coś blizej o doświetlaniu roślinek?Czy wystarczy jedna lampka biurowa i zwykłą żarówka typu LED ? O jakiej mocy? Ile godzin dziennie "kąpiesz maluchy " w dodatkowym świetle? Majeczko mnie już wszystko gryzie i swędzi aby w końcu wsadzić ręce do ziemi. Pogoda ma być fajna przez cały tydzień, więc może już niedługo się doczekam tej chwili.. Słonecznej pogody i dużo zdrowia życzę również i Tobie ;:167
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wam :) ;:170

Mariusz - ja też Cię podczytuję już od dłuższego czasu, bo się mijamy w wątku Piotrka ;) Teraz to się chyba będę musiała ujawnić ;)

Olu - w tej kwestii nie mam doświadczenia. Na forum jest trochę wątków(w których ja osobiście zginęłam), więc może lepiej tam szukaj wiedzy,bo ja to laik jestem ;) Doświetlam, bo mam lampki. Moja jedna to biurkowa bodajże 40W, a druga to led 12W.
Mam jeszcze drugą ledową i jedną wielką lampę akwarystyczną grow cośtamcośtam z podwójnym pasem świetlówek, ale ponieważ już ładnie słońce wspomaga to powoli sobie odpuszczam.
Doświetlam jak jestem w domu i słońce przestaje doświetlać czyli gdzieś tak około 16 zaczynam, a kończę jak idę spać czyli około 22. Bez szału.

Roślinki jednak rosną. Dziś przy podlewaniu zauważyłam, że moje pomidory dają delikatne oznaki życia ;:138
Perła puszcza korzonki. Venus też coś tam jakaś pesteczka ruszyła. Koktajlówki cherry też pomalutku.
W koktajlówkach wykiełkowało coś czerwonego ;:oj , czyżbym znów miała pasażera na gapę?
Kiełkują też próbnie wysiane sklepowe. Tu nie rzucę odmianami. Wybrałam je z 3 pomidorków , które mi smakowały. Pierwsze miałam zasuszone już kiedyś, nie wykluczone, ze to może być zółta lima.
Drugie to nasiona z jakiegoś niedużego smacznego pomidorka.
A trzecie wrzucałam świeże tuż po wyjęciu z większego, okrągłego.
Drugie i trzecie już kiełkują.
Reszta nadal nic.

Ale fajnie :heja
Muncia
100p
100p
Od: 3 lut 2016, o 15:15

Post »

Foxowa melduję się i ja na Twoim wątku - przeczytałam cały ;:oj
Ale ogrom pracy dokonaliście na tej działce ;:oj ;:oj ;:oj jestem pod wrażeniem. I te rośliny, szczególnie piwonie, jagoda kamczacka i pigwa - tego zazdraszczam ;:215
Życzę Ci udanego sezonu, niech wszystko pięknie obrodzi i żadnych wykopalisk :;230
Będę teraz zaglądać :wit
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam witam :)
i dziękuję za miłe słowa :)

Sezon idzie. Nadchodzi drobnymi krokami co mnie ogromnie cieszy.
Coraz więcej słońca, śniegu już nie ma, ziemia pomalutku odmarza, a to sprawia, że mnie jeszcze bardziej swędzą łapki...

Nasionka pięknie wschodzą.
Papryczka puszcza pierwsze listki, a pomidorki pokazują nieśmiało łebki ;:138
Znów poszło mi lepiej niż przewidywałam. Prawie wszystkie wysiane nasiona wzeszły.
Budzą się do życia też nasionka bakłażana Patio i bardzo mnie to cieszy, bo już czułam się strasznie opóźniona.
Bazylia czerwona też podnosi łebki, chyba nawet dość szybko się z tym zebrała, bo w tamtym roku długo chyba czekałam. Co więcej - teraz widać więcej czerwieni niź poprzednio.
Pietruszka i koperek mają już pierwsze listki, a sałata już zaczyna cieszyć oko.
Zaraz całe towarzystwo trzeba będzie pikować,a ja ciągle bez ziemi.
Muszę też coś pomyśleć o balkonowych doniczkach, bo stoją zapomniane a ja dorzucam do nich tylko co jakiś czas Jakichś domowych odpadów jak np skorupki jajek czy kawusia prosto z kubka.
Muszę więc doniczki naszykować i będzie można siać za oknem. Dokupiłam nasion rzodkiewki. Wyrzekłam się jej po tym jaka mi marna wyszła w tamtym roku, ale jednak stwierdziłam , że co mi tam, wsieję gdzieś dodatkowo. Kupiłam dwie odmiany - Riesen Von Aspern o National. Myślę dorzucić jej kilka nasion do mojego balkonowego miksu.
Do tego kupiłam kilka nasionek dla Młodej , kwiatów do siania, wrzuci je gdzie będzie chciała.
Może ona lepiej ogarnie część kwiatową niż ja, bo ja raczej całkiem straciłam głowę dla warzywek ;)
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Majka to dla Ciebie :

Obrazek