Powojniki z Biedronki i innych marketów
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Powojniki z Biedronki i innych marketów
Mój zeszłoroczny nabytek z Biedronki żyje, wypuścił z ziemi kilka pędów a i na przyciętych gałązkach są zielone pączki. Kupiłam go jako Ville de Lyon, ale po zakwitnięciu został zidentyfikowany jako Polish Spirit.
W każdym razie powojnika w ciemno już nie kupię, w ogrodniczym były w tamtym roku po kilkanaście zł i niektóre z kwiatkiem jeśli będę kupować to tylko tam.
W każdym razie powojnika w ciemno już nie kupię, w ogrodniczym były w tamtym roku po kilkanaście zł i niektóre z kwiatkiem jeśli będę kupować to tylko tam.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
Mój Ville de Lyon z Biedronki okazał się Polish Spirit. Kupiony w zeszłym roku w kwietniu, kwitł późnym latem. Miał 4 pędy. Rośnie w doniczce, wypuścił 9 nowych kiełków pędowych, mam nadzieję, że w tym roku sporo urośnie. Mam zamiar znów kupić powojnik w Biedronce, nie spodziewam się tam pięknych wielkokwiatowych, raczej skromniejszych i łatwiejszych w uprawie. I to mi pasuje, bo mam słabą glebę i kapryśne rośliny nie dla mnie. Poza tym mam dopiero dwa powojniki i ucieszę się z każdego, więc niespodzianek się nie obawiam:)
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Powojników nigdy za wiele. 
Własnie jedziemy do Biedronki, znów zrobić zakupy za 5,99 PLN.
Na pewno było dużo 'Miss Bateman', która nie cieszyła się powodzeniem.
Wczoraj były jeszcze przebrane mocno 'Hagley' i 'Rouge'.

Własnie jedziemy do Biedronki, znów zrobić zakupy za 5,99 PLN.
Na pewno było dużo 'Miss Bateman', która nie cieszyła się powodzeniem.
Wczoraj były jeszcze przebrane mocno 'Hagley' i 'Rouge'.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
U mnie w Biedronce kilka rodzajów powojników, ale strasznie marne były i wysuszone. Szkoda kasy.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- zara
- 500p
- Od: 6 maja 2015, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym roku Biedra nie błysnęła powojnikami, chyba najgorzej wyglądają z wszystkich lat, od kiedy się pojawiły w tej sieci
Miałam okazję obejrzeć je w kilku sklepach B. i niestety widać tegoroczne dostawy nie powalają

Miałam okazję obejrzeć je w kilku sklepach B. i niestety widać tegoroczne dostawy nie powalają

- Jane_Rose
- 100p
- Od: 10 lut 2016, o 18:04
Nie mam porównania z zeszłym rokiem, bo się w ogóle nie interesowałam powojnikami, ale dało się wybrać ładne sztuki. Tylko że ja byłam rano w dniu dostawy i mam niedaleko Biedrę z tych większych i lepiej zatowarowanych.
Co mnie zdziwiło, to że obok stały suche badyle róż na pniu - przecież nikt normalny tego nie kupi...
Co mnie zdziwiło, to że obok stały suche badyle róż na pniu - przecież nikt normalny tego nie kupi...
Mów mi Jane!

- hanka55
- Kontakt:
Bo to są raczej sadzonki roczne do dalszej produkcji ( za 5,99 zł), a nie dorosłe rosliny do wysadzenia w grunt, które zwykle kosztują 2-3 x więcej.
- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
Ja w zeszłym roku kupiłam takie w Carrfourze i przyznam, że jesienią nawet zapomniałam zabezpieczyć na zimę. Wszystkie przetrwały.
- zara
- 500p
Wczoraj będąc przed pracą w Biedrze widział ostatnie niedobitki powojników w marnym stanie było ich chyba z 10 sztuk
po pracy zajechałam po pieczywo i świeże warzywa i na regale z clematisami zostały tylko 2 sztuki z totalnie pożółkniętymi pędami. Podziwiam ludzi za odwagę i wydawanie kasy na coś tak niepewnego. Po pracy okazało się ze dwa z tych ostatnich przywiędłych niedobitków kupiła moja sąsiadka z za płotu
tak się zgadałyśmy popołudniem właśnie o powojnikach i przyznała się do zakupu. Nawet rabatu nie dostała za taki stan rośli płaciła po 5,99 zł za sztukę. Twierdzi że co w ziemi to wszystko wyjdzie
no to ja trzymam kciuki i będę podglądać jak się ten rozwój wydarzeń skończy. Będzie można wyrobić sobie zdanie na temat takich "słabaczków" kupionych z wiosna w sieciówkach. Poczekamy zobaczymy 

po pracy zajechałam po pieczywo i świeże warzywa i na regale z clematisami zostały tylko 2 sztuki z totalnie pożółkniętymi pędami. Podziwiam ludzi za odwagę i wydawanie kasy na coś tak niepewnego. Po pracy okazało się ze dwa z tych ostatnich przywiędłych niedobitków kupiła moja sąsiadka z za płotu

- hanka55
- Kontakt:
Sadzonki dobrze ukorzenione, odbiją. W końcu teraz jest wczesna wiosna, wiec i czas gwałtownych wzrostów. 
O ile ktoś z dobrego serca ich nie przeleje lub nie zasuszy, powinny ładnie się rozrosnąć.
Właśnie wróciliśmy z kolejnymi biedronkowymi NN.
Napisałam NN, bo w pudelku z passiflorą na 100% powojnik x viticella - drobne powycinane liście,
a "Miss Bateman" ma czerwonawe, gładkoobrzeżone liście, co sugeruje raczej czerwonokwiatowy.
Mówcie co chcecie, ale podoba mi się ta kwiatowa ruletka ca 5,99 kupon.

Dla porównania, powojnik 3-4 letni.

O ile ktoś z dobrego serca ich nie przeleje lub nie zasuszy, powinny ładnie się rozrosnąć.
Właśnie wróciliśmy z kolejnymi biedronkowymi NN.
Napisałam NN, bo w pudelku z passiflorą na 100% powojnik x viticella - drobne powycinane liście,
a "Miss Bateman" ma czerwonawe, gładkoobrzeżone liście, co sugeruje raczej czerwonokwiatowy.
Mówcie co chcecie, ale podoba mi się ta kwiatowa ruletka ca 5,99 kupon.

Dla porównania, powojnik 3-4 letni.
- ewelinaz
- 50p
- Od: 11 lut 2016, o 10:31
- Kontakt:
Moja teoria:
Dystrybutor zbiera rośliny z różnych szkółek, u siebie na magazynie je przycina/podpina.
Następnie pakuje w firmowe kartoniki i tak lądują w marketach, gdzie są pozostawione na pastwę losu, niepodlewane.
Podczas pakowania odmiany mogą się pomieszać lub specjalnie skupowane są odmiany mniej chodliwe i sprzedawane pod nazwą, która jest na topie.
Szkółkarz się cieszy, bo zarobił i nie musiał etykietować swoją marką, market i dystrybutor zarobił, a kupujący kupi tanio i albo trafi na właściwą odmianę albo ma loterię.
Jeśli możecie to kupujcie prosto od szkółki lub pośredników, którzy dbają o właściwe oznaczenie odmian. A jeśli to nadal za drogo, pozostaje rozróżnienie odmiany po liściach, chociaż mniej więcej lub kupowanie kwitnących roślin
Dystrybutor zbiera rośliny z różnych szkółek, u siebie na magazynie je przycina/podpina.
Następnie pakuje w firmowe kartoniki i tak lądują w marketach, gdzie są pozostawione na pastwę losu, niepodlewane.
Podczas pakowania odmiany mogą się pomieszać lub specjalnie skupowane są odmiany mniej chodliwe i sprzedawane pod nazwą, która jest na topie.
Szkółkarz się cieszy, bo zarobił i nie musiał etykietować swoją marką, market i dystrybutor zarobił, a kupujący kupi tanio i albo trafi na właściwą odmianę albo ma loterię.
Jeśli możecie to kupujcie prosto od szkółki lub pośredników, którzy dbają o właściwe oznaczenie odmian. A jeśli to nadal za drogo, pozostaje rozróżnienie odmiany po liściach, chociaż mniej więcej lub kupowanie kwitnących roślin

- zara
- 500p
hanka55 trzeba przyznać udane łowy jeśli patrząc ze po 5,99 zł to faktycznie źle nie wyglądają. Jak jeszcze masz "rękę do kwiatów" jak to się mówi za rok będzie z tego busz. I tego Ci życzę z całego serducha. 

- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam kilkanaście powojników : kupione w szkółkach i w marketach. Prawdę mówiąc różnią się tylko ceną, te z marketów są tańsze. Dzisiaj też kupiłam sobie Kermesinę, bo te jakie jeszcze były w Biedr. już mam.
Wszystkie powojniki kupione w tamtym roku w marketach kwitły przepięknie do późnej jesieni, o to dowód:

No i czego trzeba więcej, a czy on się nazywa Błękitny Anioł czy nn?
Wszystkie powojniki kupione w tamtym roku w marketach kwitły przepięknie do późnej jesieni, o to dowód:

No i czego trzeba więcej, a czy on się nazywa Błękitny Anioł czy nn?
Pozdrawiam Ela
- zara
- 500p
Gratulować zakupu i obfitych kwitnień
Albo masz szczęście na ładne sztuki albo doskonałą rękę ogrodnika ale tak czy inaczej przyznać trzeba że pięknie kwitły

Albo masz szczęście na ładne sztuki albo doskonałą rękę ogrodnika ale tak czy inaczej przyznać trzeba że pięknie kwitły

- hanka55
- Kontakt:
Roślina to roślina. Nawet w Biedronce można wysunąć z kartonika i popatrzeć czy doniczka przekorzeniona.
Często korzenie wychodzą dolnymi otworami i są już mocno przycięte.
A taki wygląd, nawet gdy góra mała, już daje sadzonce dobry start.
Poza tym, w moim górskim klimacie, maluchy i tak pierwszy rok spędzą w większej doniczce,
a delikatniejsze odmiany i gatunki - będą zimowały w garażu lub zostaną posadzone p/mrozowych w osłonach styropianowych.
Więc jeśli powojnik jest w cenie 2 begonii semperflorens, to nadal uważam, że warto kupić nawet NN.
Często korzenie wychodzą dolnymi otworami i są już mocno przycięte.
A taki wygląd, nawet gdy góra mała, już daje sadzonce dobry start.
Poza tym, w moim górskim klimacie, maluchy i tak pierwszy rok spędzą w większej doniczce,
a delikatniejsze odmiany i gatunki - będą zimowały w garażu lub zostaną posadzone p/mrozowych w osłonach styropianowych.
Więc jeśli powojnik jest w cenie 2 begonii semperflorens, to nadal uważam, że warto kupić nawet NN.