Jabłoń - cięcie
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jabłoń - cięcie
Ostrożnie z tym Decisem, bo to insektycyd totalny.
Pelasia, do wycięcia tylko nadmiernie zagęszczające pędy. Jeszcze jest chwila zanim zacznie kwitnąć.
Pelasia, do wycięcia tylko nadmiernie zagęszczające pędy. Jeszcze jest chwila zanim zacznie kwitnąć.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 lut 2021, o 09:31
Jabłonka - 2 odmiany na jednym pniu - cięcie
Witam. Mam kilkuletnią jabłonkę; 2 odmiany na jednym pniu. W tamtym roku miała jedno jabłko
Pytanie jak przyciąć drzewko? Wydaje mi się, że jedna część (odmiana) rośnie szybciej a druga stoi w miejscu. Jak uformować takie drzewko. Poniżej dwa zdjęcia; pomoże ktoś. Dzięki z góry/...

Pytanie jak przyciąć drzewko? Wydaje mi się, że jedna część (odmiana) rośnie szybciej a druga stoi w miejscu. Jak uformować takie drzewko. Poniżej dwa zdjęcia; pomoże ktoś. Dzięki z góry/...

Czy trzeba przyciąć jabłonki na m26 sadzone w 2014 roku? Nigdy nie przycinane..
Malinowa

I Szara Reneta. Która nie owocowała

Malinowa

I Szara Reneta. Która nie owocowała

Pozdrawiam Ewa
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 sty 2019, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ciąć to już raczej nie potrzeba więcej. Trochę kiepsko widać na zdjęciach ale wydaje mi się że pozostawiłeś czopy których nie powinno być
czopy czyli tak gdzie uciąłem został za długi kikut ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
Tak za długi "kikut" Musisz ciąć za jakaś gałazką na obrączkę wtedy się ładnie zagoi
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lis 2020, o 10:22
-
- 20p - Rozkręcam się...
Ja raczej nie ciełabym jak zaznaczyłaś. Według mnie główny przewodnik należy tylko skrócić z którego powinno wyrosnąć nowe piętro a ten drugi wyciąć. Najniższe gałazki wyciąć.
Może ktoś inny ma lepszy pomysł
Może ktoś inny ma lepszy pomysł
Przewodnik (czyli ten pęd który chciałaś wyciąć) przytnij jakieś 10 cm od czubka. Dwie niższe boczne gałęzie przytnij w połowie. Wszystko poniżej do wycięcia po pniu.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

zostawiamy ten słabszy . Oba oczywiście przycinamy. Ma to ograniczać siłę wzrostu w górę .
Macie jakieś sposoby by po cięciu , drzewa nie wypuszczały takich długich biczy w górę .

Kupiłabym ten regalis , ale strasznie drogi . Cięcie takiego drzewa to masakra .Chodzi mi o
drzewka na wysokich podkładkach .Z karłowymi nie mam takich problemów . Te bardziej
skupiają się na owocowanie .
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Cięcie letnie ogranicza wzrost pędów.- tniemy silnie rosnące odmiany, przerzedzamy jabłonie i wycinamy tzw. wilki.
Cięcie przedwiosenne jabłoni pobudza wzrost pędów - tniemy słabo rosnące odmiany i robimy odnowienia.
Cięcie przedwiosenne jabłoni pobudza wzrost pędów - tniemy słabo rosnące odmiany i robimy odnowienia.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
kuneg , dzięki .
W tym sezonie już baty wycięłam , ale na przyszłość zastosuję się do zasady by tych
silnych nie ciąć na przedwiośniu .

W tym sezonie już baty wycięłam , ale na przyszłość zastosuję się do zasady by tych
silnych nie ciąć na przedwiośniu .
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Poprawisz najwyżej latem.
Mnie zawsze ręce świerzbią i za dużo tnę na przedwiośniu, to potem i tak poprawiam latem.
Problem z tymi silnie rosnącymi polega na tym, że chcąc ograniczyć ich wzrost, tniemy je za dużo. Pobudzamy je niechcący do jeszcze silniejszego wzrostu. Znów wycinamy, znów odrastają... I tak w kółko. Krótkopędy owoconośne zaczynają się tworzyć na zeszłorocznych gałązkach (przeważnie), więc jak je wytniemy, to nie będziemy mieć owoców. Brak obciążenia owocowaniem powoduje nadmierny wzrost... no oszaleć można ;) Tnij czerwiec/lipiec takie egzemplarze.
P.S. Mów mi Małgorzato
Mnie zawsze ręce świerzbią i za dużo tnę na przedwiośniu, to potem i tak poprawiam latem.
Problem z tymi silnie rosnącymi polega na tym, że chcąc ograniczyć ich wzrost, tniemy je za dużo. Pobudzamy je niechcący do jeszcze silniejszego wzrostu. Znów wycinamy, znów odrastają... I tak w kółko. Krótkopędy owoconośne zaczynają się tworzyć na zeszłorocznych gałązkach (przeważnie), więc jak je wytniemy, to nie będziemy mieć owoców. Brak obciążenia owocowaniem powoduje nadmierny wzrost... no oszaleć można ;) Tnij czerwiec/lipiec takie egzemplarze.
P.S. Mów mi Małgorzato