Cebula piętrowa,kartoflanka i inne mniej znane
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cebula piętrowa i inne mniej znane
Własnie oglądałam tą cebulkę na all...o, ładnie wyglada, czy już ktoś z Was ją miał?
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mirzan ma i mi obiecał na wiosnę.
Więc w kwestii cebuli i braku nasion wierzę mu ślepo. 
Ja na punkcie wielopietrowej świruję od kilku lat tylko nigdzie nie mogłam dostać.

Ja na punkcie wielopietrowej świruję od kilku lat tylko nigdzie nie mogłam dostać.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
W zeszłym roku na allegro kupiłam nasionka czosnku niedźwiedziego. Dostałam nawet dwie paczuszki za cenę jednej. Nasionka pachniały czosnkiem. wysiałam je ładnie w doniczki potem po pikowałam. Roślinki ładnie mi wyrosły, tylko już nie pachniały czosnkiem. Niestety z braku czasu i miejsca nie wysadziłam moich 40 roślinek,stały w doniczkach do jesieni. I wyobraźcie sobie, ze cudownie się przemieniły w babkę lancetowatą. Jak to dobrze, że jej nie posadziłam i nie dałam rozsiać się nasionkom. W przyszłych latach miałabym cały ogród tej babki.
Wysusz liście tej babki niedźwiedziej,Działa bardzo dobrze wykrztuśnie,przy przeziębieniach.
Poza tym jeszcze na przewód pokarmowy pomaga.
Poza tym jeszcze na przewód pokarmowy pomaga.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Cebula Rodzinka, Ruska, u mojej mamy i siostry nazywa się Kupczatka, a u mojej szwagierki i teściowej Kwoczka
i spotkałam również nazwę cebulka gromadkowa.
A co to jest szalotka?

A co to jest szalotka?

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
U mnie też ona nazywa się Ruska, od zawsze była u nas w domu....Zawsze ją sadziliśmy na szczypiorek, uwielbiałam go.A w tamtym roku się okazało, że dziadek przez zimę opędzlował całą i nie było co sadzić 

Iwona
- aleks
- 100p
- Od: 12 lut 2011, o 21:09
Piętrową cebulę posadziłam jesienią, jeśli przetrwa zimę - a raczej tak - to po sezonie chętnie podzielę się "młodymi" z wyższych pięter:). Miałam ja przez kilka lat, i rosła sobie nieprzerwanie:D
a potem jakoś wyginęła mi, teraz odnawiam "uprawę" (szumnie to nazwałam, raptem z 10 cebulek posadziłam.
pozdrawiam
a potem jakoś wyginęła mi, teraz odnawiam "uprawę" (szumnie to nazwałam, raptem z 10 cebulek posadziłam.
pozdrawiam
Cóż,życie...
Monika
Monika
- kesza
- 100p
- Od: 16 lip 2010, o 08:47
Krycha pisze:W zeszłym roku na allegrooo kupiłam nasionka czosnku niedźwiedziego. Dostałam nawet dwie paczuszki za cenę jednej. Nasionka pachniały czosnkiem. wysiałam je ładnie w doniczki potem po pikowałam. Roślinki ładnie mi wyrosły, tylko już nie pachniały czosnkiem. Niestety z braku czasu i miejsca nie wysadziłam moich 40 roślinek,stały w doniczkach do jesieni. I wyobraźcie sobie, ze cudownie się przemieniły w babkę lancetowatą. Jak to dobrze, że jej nie posadziłam i nie dałam rozsiać się nasionkom. W przyszłych latach miałabym cały ogród tej babki.
Krysiu, czy na pewno?
Czosnek niedźwiedzi jest dość podobny do babki i tylko na wiosnę jest bardzo czosnokowy, a potem się starzeje traci zapach i do lata zanika...
Pozdrawiam,
Edyta
Edyta
- Krycha
Na pewno, to samej zimy nie zanikł. ale jeszcze jest w paru doniczkach, to na wiosnę się zobaczy.
- Krycha

- adamiec
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
Krysiu czt mogła bym kupić kilka cebulek . Tak długo jej szukam.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Cebulkę rodzinną mam ale o pietrowej mi się marzy ciekawie wyglądają napowietrzne cebulki
Witam.Cebula rodzinna lub kartoflanka w różnych regionach Polski ma różne nazwy Jest to cebulka mała Z jednej cebulki wyrasta kilka przybyszowych.Ostatnio jest ta cebula importowana z Holandii pod nazwą szalotka. Jest ona znacznie większych rozmiarów.Wyżej była prezentowana na fotce.Ktoś otrzymał z Białegostoku bo właśnie te miasto jest zaopatrywane w to cebule Holendersko. Nadmieniam że ta cebula posiada duże wartości odżywcze.Bardzo dobrze się przechowuje na wiosnę nie wyrasta jak inna cebula.Szczypior jest drobny , smaczny. Polecam
To ja dostałem kartoflankę białostocką. Nie ma ona nic wspólnego z Holandią,jest w tym rejonie
uprawiana od przedwojny,nawet nie wiadomo której.Cebule są średniej wielkości,a nawet duże.
Więcej cebulek w kępie,będą mniejsze,mało cebul,wtedy są duże.Pędów nasiennych na ogół nie wypuszcza,na całej grządce wyrosło tylko parę i nasion nie wydały.Cebule twarde.
uprawiana od przedwojny,nawet nie wiadomo której.Cebule są średniej wielkości,a nawet duże.
Więcej cebulek w kępie,będą mniejsze,mało cebul,wtedy są duże.Pędów nasiennych na ogół nie wypuszcza,na całej grządce wyrosło tylko parę i nasion nie wydały.Cebule twarde.
Witam Mirzan . To masz dobrą ziemie że urosła Tobie taka duża. Ja znam równiez kartoflanę od dośc dawan. U mnie była mała.Natomiast Holenderska rośnie duża.