Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 2
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
KaLo toś trafił 10/10 

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Majka, na razie można wynosić do folii na dzień, ale lepiej niech postoją jeszcze w domu. Nie ma się co spieszyć, jak jest zimno, to pomidorki nie rosną.
aria dzięki to lepiej tak zrobię, nie będę ryzykować, a człowiek uczy się na własnych błędach i nie jest alfą i omegą nie musi wszystkiego wiedzieć
szkoda byłoby mej pracy; a pośpiech jak wiadomo nie zawsze popłaca 

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Majka86
Już ta dzisiejsza noc będzie z przymrozkiem w/g tego co uczeni w prognozach prorokują.Np. w moim rejonie ma być wprawdzie 2 na plusie,ale znając mój mikroklimat będzie zero a nawet na lekkim minusie.Znam to z obserwacji.Więc w Twoim przypadku sądzę że nie ma co jeszcze ponosić ryzyka utraty roślin a w najlepszym przypadku na przechłodzenia sadzonek.Prognozy na najbliższe dwa tygodnie to znaczne wahania temperatur,szczególnie w ciągu dnia.Jak zrobi się stabilnie nocami wtedy możesz wynosić.Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem od zniczy będzie zrobienie nad roślinami nawet prowizorycznej konstrukcji i okrycie podwójną a nawet poczwórną warstwą agrowłókniny. Sam to od lat praktykuję z bardzo dobrym skutkiem.
Powodzenia w pielęgnacji roślin. 
Już ta dzisiejsza noc będzie z przymrozkiem w/g tego co uczeni w prognozach prorokują.Np. w moim rejonie ma być wprawdzie 2 na plusie,ale znając mój mikroklimat będzie zero a nawet na lekkim minusie.Znam to z obserwacji.Więc w Twoim przypadku sądzę że nie ma co jeszcze ponosić ryzyka utraty roślin a w najlepszym przypadku na przechłodzenia sadzonek.Prognozy na najbliższe dwa tygodnie to znaczne wahania temperatur,szczególnie w ciągu dnia.Jak zrobi się stabilnie nocami wtedy możesz wynosić.Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem od zniczy będzie zrobienie nad roślinami nawet prowizorycznej konstrukcji i okrycie podwójną a nawet poczwórną warstwą agrowłókniny. Sam to od lat praktykuję z bardzo dobrym skutkiem.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Faworyt dzięki za rady; no u mnie jak patrzałam pogodę to ma być w nocy ok. 5-7 na +, ale posłucham bardziej doświadczonych, agrowłókniną i tak miałam plan na noc przykrywać, mam taką nawet zimową 50. Dzięki 

- Ginka
Chyba też dzisiaj opatulę swoją szklarenkę, wczoraj była goła a wiało jak głupie, o tyle dobrze że wiało od drugiej strony bo by mi ją może nawet wywróciło na balkonie, cegły będą jednak obowiązkowe bo włóknina poleci w kilka minut.
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
Ja w zeszłym roku wkładałam do szklarenki na balkonie znicz. Tylko problem jest taki że jak masz mały ogień to słabo grzeje, więc wkłady średnio się nadają, a specjalnie kupować znicze to też koszty. Skoro można jeszcze spokojnie w domu przetrzymywać, to proponuje przy tym zostać.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Ginka
W domu mało światła dlatego gdy było ciepło poszły na balkon i tam się grzały, już wcześniej się ulitowałam i przeniosłam do domu całą szklarenkę, bo o tyle zimno że grad prószył...tylko że dzisiaj palę w piecu także będą mieć gorąco, ogólnie chyba przyniosę pomidory do pokoju na parapet aby podgoniły, dyniowate mogą siedzieć pod folią co do nich mi się nie spieszy, a nawet lepiej aby posiedziały z liścieniami bo niektórzy jeszcze ich nie kiełkują, a moje już wyskoczyły z doniczek
.

- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
U mnie na Pomorzu nocna temperatura oscyluje w granicach 3-5 stopni. Rozsadę pomidorów trzymam w domu i wynoszę na taras w cieplejsze dni. Jedną sadzonkę pomidorków koktajlowych w ramach eksperymentu zostawiłam w nieogrzewanym tunelu foliowym. Nie przykrywam go niczym na noc. Jest tam od kilku dni i wygląda zdrowo
Jedynie zahamował mu się wzrost, jak to bywa przy niskich temperaturach 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Majka86 pisze:Faworyt dzięki za rady; no u mnie jak patrzałam pogodę to ma być w nocy ok. 5-7 na +, ale posłucham bardziej doświadczonych, agrowłókniną i tak miałam plan na noc przykrywać, mam taką nawet zimową 50. Dzięki
Tak jak wcześniej pogoda za dnia na tyle nagrzał powietrze i ziemie w foliakach, tak teraz jest dużo gorzej i nawet za dnia nie jest za ciepło, a nocami jeszcze gorzej. Na dzień faktycznie dobrze wynosić, bo nawet jakby w tunelu nie było upału, to lepiej je wynieść, niż kisić w domu, gdzie cieplej ale będą miały brak słońca. Jednak na noc do domu bym je wnosił. U mnie trzy nocki chłodniejsze i pomidorki zrobiły się z zimna fioletowe i stanęły ze wzrostem. Od dwóch dni wnosze je do domu, choć temperatura wcale nie spadała poniżej tych 6st w foliaku. Jednak za dnia nie ma na tyle, by mogły odbić. Takie okrywanie dodatkowe, jeat dobre wg mnie jednorazowo, gdy za dnia jednak jest ciepło.
Tak wyglądają te pomidorki.

- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
U mnie w tej chwili 13 stopni w folii a 5 na dworze, a i tak się trzęsę trochę nad sadzonkami. 8 pomidorów, 1 testowa papryka, 4 bakłażany i jakieś drobiazgi, którym nic nie powinno być. Reszta siedzi w domu.
No ale zobaczymy, co będzie
No ale zobaczymy, co będzie

Iza
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Kalo,
dwa stopnie były o 5 rano. W tunelu 10,8 najniższa temperatura w nocy.
Także znicze nie są potrzebne
Ale faktem jest, że prognozy nie nastrajają optymistycznie. Ale jak to z prognozami bywa, mogą się nie sprawdzić.
dwa stopnie były o 5 rano. W tunelu 10,8 najniższa temperatura w nocy.
Także znicze nie są potrzebne

Ale faktem jest, że prognozy nie nastrajają optymistycznie. Ale jak to z prognozami bywa, mogą się nie sprawdzić.
Iza
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jest jeszcze gorzej jak się sprawdzają
.

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczoraj mignął mi taki nagłówek z TVN Meteo: "Pogoda na Wielkanoc, wszystko jest możliwe"
Pierwsze uczciwe podejście do tematu
Moje pomidory są za małe na wynoszenie pod folię, z resztą i tak nie ma tam dla nich miejsca, ale mam kilka w wielkiej donicy na tarasie i już fioletowieją.

Moje pomidory są za małe na wynoszenie pod folię, z resztą i tak nie ma tam dla nich miejsca, ale mam kilka w wielkiej donicy na tarasie i już fioletowieją.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka