Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9

Post »

KaLo toś trafił 10/10 ;:306
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Majka, na razie można wynosić do folii na dzień, ale lepiej niech postoją jeszcze w domu. Nie ma się co spieszyć, jak jest zimno, to pomidorki nie rosną.
Majka86
200p
200p
Od: 14 lut 2017, o 11:41

Post »

aria dzięki to lepiej tak zrobię, nie będę ryzykować, a człowiek uczy się na własnych błędach i nie jest alfą i omegą nie musi wszystkiego wiedzieć :wink: szkoda byłoby mej pracy; a pośpiech jak wiadomo nie zawsze popłaca :wink:
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Majka86
Już ta dzisiejsza noc będzie z przymrozkiem w/g tego co uczeni w prognozach prorokują.Np. w moim rejonie ma być wprawdzie 2 na plusie,ale znając mój mikroklimat będzie zero a nawet na lekkim minusie.Znam to z obserwacji.Więc w Twoim przypadku sądzę że nie ma co jeszcze ponosić ryzyka utraty roślin a w najlepszym przypadku na przechłodzenia sadzonek.Prognozy na najbliższe dwa tygodnie to znaczne wahania temperatur,szczególnie w ciągu dnia.Jak zrobi się stabilnie nocami wtedy możesz wynosić.Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem od zniczy będzie zrobienie nad roślinami nawet prowizorycznej konstrukcji i okrycie podwójną a nawet poczwórną warstwą agrowłókniny. Sam to od lat praktykuję z bardzo dobrym skutkiem. ;:108 Powodzenia w pielęgnacji roślin. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Majka86
200p
200p
Od: 14 lut 2017, o 11:41

Post »

Faworyt dzięki za rady; no u mnie jak patrzałam pogodę to ma być w nocy ok. 5-7 na +, ale posłucham bardziej doświadczonych, agrowłókniną i tak miałam plan na noc przykrywać, mam taką nawet zimową 50. Dzięki :wink:
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba też dzisiaj opatulę swoją szklarenkę, wczoraj była goła a wiało jak głupie, o tyle dobrze że wiało od drugiej strony bo by mi ją może nawet wywróciło na balkonie, cegły będą jednak obowiązkowe bo włóknina poleci w kilka minut.
dorotas24
200p
200p
Od: 18 lut 2016, o 13:42

Post »

Ja w zeszłym roku wkładałam do szklarenki na balkonie znicz. Tylko problem jest taki że jak masz mały ogień to słabo grzeje, więc wkłady średnio się nadają, a specjalnie kupować znicze to też koszty. Skoro można jeszcze spokojnie w domu przetrzymywać, to proponuje przy tym zostać.
Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W domu mało światła dlatego gdy było ciepło poszły na balkon i tam się grzały, już wcześniej się ulitowałam i przeniosłam do domu całą szklarenkę, bo o tyle zimno że grad prószył...tylko że dzisiaj palę w piecu także będą mieć gorąco, ogólnie chyba przyniosę pomidory do pokoju na parapet aby podgoniły, dyniowate mogą siedzieć pod folią co do nich mi się nie spieszy, a nawet lepiej aby posiedziały z liścieniami bo niektórzy jeszcze ich nie kiełkują, a moje już wyskoczyły z doniczek :roll: .
Awatar użytkownika
mamaAmelka
200p
200p
Od: 26 mar 2017, o 09:46

Post »

U mnie na Pomorzu nocna temperatura oscyluje w granicach 3-5 stopni. Rozsadę pomidorów trzymam w domu i wynoszę na taras w cieplejsze dni. Jedną sadzonkę pomidorków koktajlowych w ramach eksperymentu zostawiłam w nieogrzewanym tunelu foliowym. Nie przykrywam go niczym na noc. Jest tam od kilku dni i wygląda zdrowo :) Jedynie zahamował mu się wzrost, jak to bywa przy niskich temperaturach :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Majka86 pisze:Faworyt dzięki za rady; no u mnie jak patrzałam pogodę to ma być w nocy ok. 5-7 na +, ale posłucham bardziej doświadczonych, agrowłókniną i tak miałam plan na noc przykrywać, mam taką nawet zimową 50. Dzięki :wink:

Tak jak wcześniej pogoda za dnia na tyle nagrzał powietrze i ziemie w foliakach, tak teraz jest dużo gorzej i nawet za dnia nie jest za ciepło, a nocami jeszcze gorzej. Na dzień faktycznie dobrze wynosić, bo nawet jakby w tunelu nie było upału, to lepiej je wynieść, niż kisić w domu, gdzie cieplej ale będą miały brak słońca. Jednak na noc do domu bym je wnosił. U mnie trzy nocki chłodniejsze i pomidorki zrobiły się z zimna fioletowe i stanęły ze wzrostem. Od dwóch dni wnosze je do domu, choć temperatura wcale nie spadała poniżej tych 6st w foliaku. Jednak za dnia nie ma na tyle, by mogły odbić. Takie okrywanie dodatkowe, jeat dobre wg mnie jednorazowo, gdy za dnia jednak jest ciepło.

Tak wyglądają te pomidorki.
Obrazek
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

U mnie w tej chwili 13 stopni w folii a 5 na dworze, a i tak się trzęsę trochę nad sadzonkami. 8 pomidorów, 1 testowa papryka, 4 bakłażany i jakieś drobiazgi, którym nic nie powinno być. Reszta siedzi w domu.
No ale zobaczymy, co będzie :D
Iza
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Kalo,
dwa stopnie były o 5 rano. W tunelu 10,8 najniższa temperatura w nocy.

Także znicze nie są potrzebne :roll:
Ale faktem jest, że prognozy nie nastrajają optymistycznie. Ale jak to z prognozami bywa, mogą się nie sprawdzić.
Iza
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jest jeszcze gorzej jak się sprawdzają :wink: .
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wczoraj mignął mi taki nagłówek z TVN Meteo: "Pogoda na Wielkanoc, wszystko jest możliwe" :;230 Pierwsze uczciwe podejście do tematu :wink:
Moje pomidory są za małe na wynoszenie pod folię, z resztą i tak nie ma tam dla nich miejsca, ale mam kilka w wielkiej donicy na tarasie i już fioletowieją.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”