Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

Marysiu

Dostałam, dostałam. ;:196
Dziękuję ;:180

Przepiękne zdjęcia pokazujesz, uwielbiam je oglądać :D
Maki przepiękne, jak malowane. ;:333

Kilka lat temu dostałam dwie sadzonki Kobeei. Udało mi się utrzymamać i odwdzięczyła się cudownie. Pięły się pięknie po ścianie domu, prawie aż do dachu. Kwitły bardzo obficie, kwiatki były fioletowe. Ot, wspomnień czar. :D

Miłego wieczoru życzę . ;:196
Pozdrawiam, Beata.
viola123
200p
200p
Od: 29 wrz 2011, o 12:05

Post »

Marysiu, Rumba piękna, ale te maki.....wow!! Nie wiem, czy mogę tak oficjalnie napisać, ale jestem uzależniona :wink:
Viola
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Maryś maki się krzyżują , mam takie fotki jak baletnice z różnymi falbankami :) Ciekawe eksponaty wychodzą jak widać na Twoich zdjęciach . Kolor róż taki ciepły przyda się na rozgrzewkę cosik mnie przewiało dzisiaj i trzeba ;:136
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu....jeśli o mnie chodzi, dla mnie zimy by mogło nie być wcale, ale skoro jest przyjmuję z pokorą chociaż już nie tylko rączki swędzą ale wszystkie części ciała do działeczki. ;:306 . Bardzo ładne masz maki ;:333 . Podobają mi się te grube, podwójne. Choć nic nie sieję ale jak spotkam nasionka owych grubych to wysieję. ;:128 Nawet nie wiedziałam że są różne kolorki ;:173 . Pozdrawiam. ;:168
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu,minął pierwszy dzień tygodnia,miałam na dzisiaj tyle planów,ale wyszedł szewski poniedziałek ;:306 do ogrodu wyniosłam tylko odpadki i popiołki :;230 wspomnienia makowe cudowne zrobiłaś,masz tych odmian bez liku,one świetnie uszczelniają rabaty i w całości wychodzą przepiękne rabaty,pozdrawiam ;:196

Beatko,dobrze,że kontrolujesz co piszę ,bo nieraz nie jestem pewna czy zrozumiale napisałam ,też gorąco Cię pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Przyszłam jeszcze raz pooglądać maczki, mam je w tym roku pierwszy raz, takie pełne, ale chyba pojedyncze bardziej mi się podobają. Ten różowy podświetlony słonkiem wypadł cudnie ;:138
A czy to zdjęcie rumby z poprzedniej strony to dla mnie? Jak tak to dziękuję ;:168 A jak dla innej Agnieszki to i tak fajnie na nią znów spojrzeć, no ma coś w sobie. Dotąd nie zaraziłam się różyczką przez forum (choć zapadłam na kilka innych ogrodowych chorób, np na kosmosy, petunie, magnolie, hortensje, tulipany, bratki i wiele innych) ale kilka jednak mi się spodobało. Kto wie, może jeszcze zacznę sadzić róże :wink: No chyba, że wcześniej zapcham wszystko innymi roślinami i już nie będzie gdzie :D
Fajny pomidorasek, niech maluszek pięknie zdrowo rośnie :)
Które jeszcze kwiatki wcześnie się wysiewa? Zauważyłam wczoraj przekładając nasiona, że zagapiłam się na koleusy. Co jeszcze Marysiu wysiewasz tak wcześnie przed wiosną? Heliotropa już mam, a begonii nie sieję wcale.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Maki mają w sobie takie coś subtelnego... u mnie po budowie było ogrom na działce tych klasycznych, czerwonych. Teraz już ich nie ma, ale przypuszczam, jakby przeorać ziemi kawałek to i one by się pokazał... oraz ognicha ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

U mnie maki coś kiepsko rosną ;:131 Mam kępkę takiego jednego i nie chce kwitnąć. A w sklepie widziałam taki mak, wyglądał jak biedronka. Cudny, ale nie brałam, bo nie mam na niego pomysłu.
jagusia111

Post »

Maki tak jak malwy zawsze kojarzą się z sielskim, wiejskim krajobrazem. Największy efekt dają jeśli wysiane są na większej powierzchni.

Wlaśnie przeczytałam o powrocie zimy od 9 lutego ze śniegiem i mrozem w dzień do -10 stopni. Mam nadzieję, że się nie sprawdzi.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Super maki :) dostałem właśnie nasionka, powiedz mi czy je siejesz prosto do gruntu, czy najpierw w domku? : )
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Dzień mi przeleciał bardzo szybko, ale działo się Obrazek Nie mam już starego koguta, bo zauważyłam niepokojące zjawisko...eliminował młode kogutki i musiałam zdecydować o wymianie pokoleń. Rozesłałam wici do znajomych panów szukając oprawcy. Jeden chętny przyszedł właśnie dzisiaj więc mam wielkiego koguta na kilka rosołów Obrazek Teraz zobaczymy jak młody sobie poradzi, bo jeszcze nie pieje i chyba nie całkiem wie że jest kogutem ;:306

Lucynko to chyba jesteś jedną z niewielu osób, której udało się wyhodować dojrzałe nasiona kobeiObrazek
Ja jutro napełniam pojemniczki podłożem i sieję kobeę, a zarazem daję jej ostatnią szansę Obrazek U Ciebie rosła w pełnym słońcu czy w cieniu? bo moja najładniejsza jaką miałam rosła w słabo nasłonecznionym miejscu :wink:
Miłego wieczoru Obrazek

Beatko wiem, wiem od Kasi! niech ładnie rosną, bo jeszcze nie siałam własnych nasion z tego floksa :wink:
I ja wspominam takie jedne piękne sadzonki zarosły kilka metrów bieżących siatki kwitnąc obficie i też była fioletowa! to takie piękne dzwonkowate kwiaty!
Pozdrawiam Cię serdecznie Beatko Obrazek

Violu czy mi się wydaje czy byłaś już w wiejskim :?: jeżeli nie to witam Cię serdecznie ;:180 Wiesz my tu na tym FO wszyscy jesteśmy uzależnieni, więc jesteś wśród swoich ;:306

Ewciu Ty się kuruj, bo grypsko szaleje ;:168 Pewnie masz racje ale nie wszystkie się krzyżują, bo te pełne z nasion wychodzą takie same. Te baletnice w kilku spódniczkach to niby powinny być bylinowe...zobaczymy?

Zuziu jeżeli masz na myśli te w podwójnych halkach to nasiona kupowałam jako bylinowe i na wiosnę okaże się czy to prawda co napisali, bo nasion nie zbierałam. Rok temu na wiosnę dostałam hopla makowego i wykupywałam różne nasiona, a jeszcze dostałam od koleżanek więc było makowo Obrazek Ja tam zimę lubię bo mi się z dzieciństwem kojarzy, no i odpoczniemy trochę bo inaczej to bym się za... :;230 Pozdrawiam ;:196

Martusiu czasem i szewski poniedziałek jest potrzebny Obrazekszczególnie w zimie mamy odpoczywac i nabierać sił, bo wiosną będziemy szaleć aż do bólu ;:306 Maczki bardzo lubię, ale na ogół miałam tylko bylinowe te w polu i ostatnio pełne czerwone, bo inne kolory jakoś nie wyszły :uszy Miłego wieczoru i ściskam ;:196

Agnieszko dla Ciebie znalazłam ładne zdjęcie róży, bo kiedyś o niej wspomniałaś ObrazekMaczki kocham wszystkie od tych zwykłych polnych do najbardziej wyrafinowanych w kształtach i kolorach :wink: Ja też lubię różne kwiaty i rośliny, a mam kilka szczególnie ulubionych. Co nie znaczy, że jak gdzieś zobaczę coś nowego to nie poszerzę kolekcji. Jak Ty polubisz róże to potem zaczniesz wykopywać i przesadzać inne rośliny, żeby różom zrobić dobra miejscówkę ;:306 Pomidorki posiałam na próbę i jeden wyszedł, a drugi nie więc rzeczywiście nasiona nie do końca są dojrzałe...dobre? Agnieszko nasza koleżanka umieściła u siebie pomocną listę, która może ułatwi Ci sianie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=266 . Ja od lutego sieję sporo kwiatków, bo mój ogród przede wszystkim jest kwiatowy ;:215 Jakie to napiszę jak będę siała, bo nawet wszystkim nie pamiętam. Posieję ostrą papryczkę do sosu paprykowego i kilka roślin na zewnątrz w plastikowych butelkach http://www.agardenforthehouse.com/2010/ ... owing-101/ , bo rok temu ta metoda zdała egzamin. Zrezygnowałam z heliotropu...po prostu pogniewałam się na niego ;:306

Basiu bo maki to trochę takie ruderowego kwiatki, czasem widzę je na opuszczonych budowlach, placach. W ogrodach pojawiają się w jednym roku a na następny nie ma ani jednego...no chyba że będziesz wysiewać Obrazek
To miałaś żółtą czerwony klombik :wink:

Małgosiu jedynym wytłumaczeniem to zbyt gorliwie plewisz grządki, bo maki wysiewają się nawet same ale siewki łatwo zlikwidować. Ja jak sieję wczesną wiosną to zaznaczam gdzie ;:215 Mak biedronka? ciekawy Obrazek
Aguś wszystko jest możliwe z zimą bo ostatnio wyczytałam i jak też tak zapamiętałam, że luty jest najzimniejszym miesiącem zimy. Jednak teraz przez kilka dni w prognozie miałam o parę stopni niższą temperaturę niż za oknem i to nawet w komórce dzisiaj cały dzień -4, a w ogrodzie było +2 ;:306
Maki, malwy, dziewanny, chabry i rumianki....takie ogród mógłby być Obrazek

Mariuszu jak zejdzie śnieg to sieję maki bezpośrednio do gruntu i to możesz posiać co tydzień dwa po trochę, oczywiście zaznacz gdzie siejesz żeby ich nie wyplewić ;:333 Także tylko do gruntu. Ja nawet bylinowe siałam do gruntu (ze znacznikiem).
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dobry wieczór Marysiu :wit
Pozwól że się pochwalę :wink: Udało mi się zebrać nasiona kobei: http://images81.fotosik.pl/139/033fc38b6f2e80b7med.jpg
A tutaj już siewki:https://images83.fotosik.pl/324/f2f528549abc24c9med.jpg
Dotychczas sadzonki dostawałam lub kupowałam, dlatego też duma mnie rozpiera ;:136

Pozdrawiam ;:196
Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dobry wieczór :wit Ewciu gratuluję ;:63 ;:63 to jeszcze powiedz kiedy siałaś nasiona, że doczekałaś się dojrzałych nasion (wyszło masło maślane :;230 )
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Marysiu, egzemplarz, z którego zebrałam nasiona kupiłam. Pierwsze zawiązane "owoce" zauważyłam w lipcu i pieczołowicie doglądałam :;230
Uprawiam to pnącze od kilku lat, zawsze pięknie rosła i obficie kwitła. Z wiązaniem jednak był kłopot. Mam wrażenie, że potrzebuje do tego wspomagaczy. W poprzednim sezonie widziałam w kielichach małe, czarne żuczki. Może to ich sprawka :?:
Ewa
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
No to i ja pochwalę Twoje maki. Piękne są a różnorodność form zadziwiająca. Ja miałam z nasion mak wschodni, przetrwał dwa lata a potem znikł. Dobrze, że przypomniałaś, muszę znów wysiać. Ja siałam w domu i potem przesadzałam do ogrodu ale z tego co czytała, nie lubią żeby im korzenie ruszać. Może tym razem do gruntu posieję ;:215
Silną wolę ćwiczę, nic nie wysiałam więcej. Lawenda się mrozi, koleusy i werbena czekają na początek lutego, potem papryki ostre a potem już poleci ;:138 Pomidory, cebula, reszta kwiatów i zanim się obejrzymy a tu wiosna nadejdzie.
Dużo ;:3 życzę
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”