Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Sonia, uwielbiam twoje zdjęcia w szerszej perspektywie. Dopiero wtedy można całkowicie docenić elegancję i usystematyzowanie nasadzeń. Wszystko jest dopracowane i ułożone jak należy. Świetne ;:180 żałuję tylko, że nie ma opcji powiększenia zdjęcia :lol: Nowe miejsca na roślinki ;:183 Obawiam się, ze to tylko początek poszerzania rabat, w końcu tyle porządnego trawnika się marnuje.
Między wierszami wyczytałam, że niektóre trawy wypadają. Czy powinnam jakoś specjalnie traktować/zimować miskanty i rozplenice? jakieś kopczyki im robić??
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Co prawda ja nie mogę poszerzać aż o tyle, ale drobne przesunięcie granicy, to zawsze dobry pomysł - niby nic, ale jakieś dodatkowe miejsce zawsze się pojawi, a mąż nie zauważa tak subtelnej zmiany, więc nie cierpi, że trawnik znika ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko miła jesteś, ;:196 ale to tylko próby różnych konfiguracji rabat. Ciągle coś zmieniam, ale zimozielone i obwódki w miarę stałe, bo za dużo pracy z przesadzaniem. Trawnik potrzebny dla wnuka, nawet jak coś uszczknę, to nie będzie to radykalne. ;:131 Trawy raczej nie lubią okrywania, ja nigdy niczym nie zabezpieczam. Ewentualnie gdyby były duże mrozy bez śniegu, możesz położyć gałązki z iglaków, lub jakieś badyle z bylin. Jednak jak temperatura wyższa trzeba odkryć, bo mogą wygnić, jak będą mieć za dużo wilgoci. Niestety korzystam z hostingu na którym ustawiam wielkość, gdybym chciała to zmieniać, musiałabym dwa razy zajmować się jednym zdjęciem.

Aniu trawnik to taka pracochłonna i droga część ogrodu, że mojemu M wcale go nie żal. ;:108 Gdyby mniej pracował, to pewnie miałby czas na jego dopieszczanie. Masz rację, że panowie mają jakieś niesamowite przywiązanie do trawnika, widzę to u znajomych. Jednak kobieta zawsze znajdzie argument, aby mieć więcej miejsca na rośliny. ;:173
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Obrazek

Soniu, co to za cudna trawa? Wygląda jak pawi ogon. Ona taka zawsze, czy coś jej pomogło tak pięknie zakręcić pióra?
A pamiętasz o nasionach werbeny Rigidy dla mnie?

Czerwona rabata już jest cudowna, tak wszystko ładnie się dopasowało do siebie. Czerwone jeżówki wyglądają jak w pełnym rozkwicie. U mnie już dawno takich widoków nie ma. Mróz wszystko skasował i działka już szara i bura.
Jeszcze nie jest z Wami tak źle, skoro taki kawał trawnika udało się Wam przekopać. Znowu przybył Ci ładny kawałek rabatki :heja
W ubiegłym roku syn usuwał darń pod moją różankę i jak ostatnio brałam stamtąd ziemię, żeby przykryć patyczki, to jeszcze trawa nie była do końca rozłożona. Ale już niewiele jej brakuje ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko to miskant Flamingo. Posadziłam go wiosną, słabo przyrastał, a jeszcze werbena go zdominowała. Teraz po jej usunięciu nareszcie go widać. Od początku kwitnienia ma takie rozwichrzone kłosy, na początku były czerwone. Nasiona do wysyłki już spakowane, tylko nie mogę się wybrać na pocztę. :oops: Postaram się w tym tygodniu wysłać.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Soniu u nas też głównie mąz zajmuje się trawnikiem + staw.
fajnie popatrzeć jak ładnie się zieleni ale pracy przy tym sporo. Cały sezon zero kretów a ze 2 tygodnie temu z dnia na dzień pojawiło się kilka od razu .... całe szczęście, że "śmierdzący specyfik" zadziałał i póki co spokój.
Pisałaś, że miskant Variegtus licho przyrastał i ostatecznie padł a ja planowałam wiosna nabyć go bo taki ... zwiewny więc skreślam. Nie mam czasu na "fochy" z roślinami.
Poczytam o miskancie Flamingo bo ciekawie wygląda.
Pozdrawiam i słoneczka życzę bo też reszta cebul czeka ale nie martwi mnie to bo ponoć nie zawsze szybciej to lepiej. Po mokrej jesieni mrozy potrafią je załatwić a te posadzone później mniej narażone - takie informacje czytałam.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj Soniu..dziękuję ;:167 Ja też tak mówię> Trawnik potrzebny dla wnuka> ;:7 jednak ciągle go ubieram..jak nie na dolnym to na górnym ..chciejstwa biorą górę nad rozumem ;:306 Piękne masz trawki ja chciałabym zrobić taka trawiastą rabatkę bo moje trawy pochowane i ichnie widać.. ..tylko drażni mnie że się pokładają i muszę wiązać..słoneczka ;:3 kochana..oby ta jesień jeszcze trochę pocieszyła nasze oczy.. ;:333
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, masz bardzo ładne, przemyślane rabaty. U mnie wszystko na hip-hop, gdzie popadnie :roll: Też jeszcze oszczędzam sporo trawy na kopanie piłki przez chłopaków. Generalnie jak czytam wpisy na forum, to mam wrażenie, ze bardzo zaniedbuję swój ogród!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu usuwania darni nie zazdraszczam,ale miejsca nowego to już tak. ;:215 Chyba już widzę nowego nasadzenia w nowym miejscu ;:108
A z skąd wiesz ,że Karolek nie będzie miał siostrzyczki.To wtedy jeszcze trawnika dużo masz do przekopania. ;:108 Posadziłaś już cebulowe?.

Flamingo mi też wpadło oko. Kupowałaś w swoich szkółkach? :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, zapewne i wnusia się kiedyś pojawi w rodzinie, ale chłopiec i tak z pierwszeństwem, więc będzie miał gdzie piłkę kopać. ;:63 Pewnie z dziadzią. :tan
Hortensje takie jeszcze ładniutkie! ;:215
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Fajnie, że deszcz nie pokrzyżował ci planów :D Fajnie również mieć trawnik, który można systematycznie zmniejszać ;:224
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Kwiatostany tego miskanta przypominają ostnicę Jana.
Nawet byłam pewna, że to ona,
Super, że znowu masz miejsce do sadzenia
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Ostatnio rzadko bywam na forum ale jak jestem to twój wątek odwiedzam w pierwszej kolejności ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słoneczny, wyjątkowo ciepły dzień za mną. :tan Sąsiedzi spacerowali w koszulkach z krótkim rękawem. ;:131 Posadziłam wszystkie zaległe cebulowe i kilkanaście hiacyntów, które jakoś wczoraj same znalazły się w koszyku. Posadziłam je w donicach, bo do tej pory żaden w gruncie nie zakwitł, albo zjedzone, albo gniły. Ścięłam też trochę kwiatów hortensji, wiatr tak mocno wiał, że już pierwsze, ususzone z Vanilki odrywały się od pędów. Przycięłam też kanty w części trawnika, bo trawa zaczynała wrastać w rabaty. Usunęłam też przemrożone liście dużych host, małym zostawiłam, niech korzenie mają okrycie na zimę.

Krysiu dziękuję, życzenia słońca się spełniły. ;:196 Mój M od kilku dni zakłada jakiś cudowny specyfik :;230 w krecie korytarze. Dzisiaj kret usypał w ciągu pół godziny cztery kopce. Na szczęście brakło odstraszacza i M dał sobie spokój. Miałam Variegatusy trzy lata, dopiero ostatnia zima je przetrzebiła. Tak mi się podobają, że sadzę kolejne i na pewno z nich nie zrezygnuję. Posadziłam też wiosną Miskanty Cabaret, bardzo podobne do Variegatusa, tylko bardziej fontannowo się układają. Miskant Flamingo młodziutki, pięknie się przebarwia, pokażę jak nabierze mocno czerwonej barwy.

Obrazek

Reniu mam sporo rabat, więc zanim je zagospodaruję, :roll: to wnuki urosną i będą grać na prawdziwych boiskach. Ja nie przepadam za całkowicie trawiastymi rabatami. Bardzo długo są puste wiosną, tak naprawdę większość traw widać dopiero w czerwcu, lipcu. Niestety trawy wymagają dużo słońca, może twoje mają zbyt żyzną glebę. :?: Taka jesień jak dziś mogłaby trwać do grudnia. :)

Obrazek

Mariolko każdy jest inny, ma swoją wizję ogrodu i to jest piękne. Znam dwa ogrody zrobione przez jednego projektanta. Są takie bezosobowe, podobne do siebie, jakby projektant nie pytał właścicieli co lubią, co się im podoba. ;:222 Jesteś niesprawiedliwa dla siebie, właśnie w twoim ogrodzie widać romantyczną duszę właścicielki. :uszy

Obrazek

Alu zastanawiam się co znowu przez zimę urodzi się w mojej głowie. ;:173 Parę metrów rabaty trzeba jakoś zagospodarować. :) Plany na kolejne wnuki są, ale chyba trochę to potrwa. :lol: Posadziłam 60 tulipanów, 60 krokusów, 50 irysów żyłkowanych, 15 wysokich czosnków i 15 hiacyntów. ;:224 Miskanta Flamingo kupiłam w szkółce przy Lubelskiej, ale sadzonki były strasznie malutkie. Mam nadzieję, że ta zima będzie dla traw łaskawsza. Żurawki pięknie rosną, niestety parę liści wycięłam, bo coś je podgryzło.

Obrazek

Lucynko wszyscy moi mężczyźni są zapalonymi sportowcami, jeden przed telewizorem. ;:306 Karol już gra w piłkę, a najbardziej lubi główkować, tak więc trawnik konieczny do zabawy. :) Hortensje trochę już dziś ogołociłam, bo mam ich dużo, w czasie zimnej aury nie wychodzę do pracy w ogrodzie.

Obrazek

Małgosiu clem3 tak się cieszyłam ze słońca i ciepła, że zmniejszyłam trawnik jeszcze o 20-25 cm na całej długości przekopanego wcześniej fragmentu. Pretekstem były kopce kreta. :;230

Obrazek

Gosiu aż poczytałam co to za ostnica. :) Podobna rzeczywiście do Flamingo. Rabata większa, ale głowa będzie pękać od pomysłów, które w ciągu zimy zmienią się dziesięć razy. :roll:

Obrazek

Anitko miło mi. ;:196 Dla fanki hortensji, jeszcze białe Bobo. ;:7

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Bo tu warto zaglądać. Nie tylko piękny ogród,ale super z aranżowane rabatki.Wszystko przemyślane. ;:215

Soniu powinnaś zmienić tytuł wątku.Bo zielona nie jesteś w tym co robisz. Wielkie ;:138
Oj to posadziłaś sporo cebulowych. Wiosną będziemy podziwiać. ;:215
U mnie też dziś piękny był dzień. Oby takich było więcej. ;:196 :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”