Zielono i kolorowo - ogród w remoncie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono i kolorowo - ogród w remoncie

Post »

Alu witaj,coś ostatnio nie mogę się ogarnąć.Ciągle brak mi czasu na ogródek,chociaż szkoda mi jeszcze w nim sorzątac bo jak do tej pory nie było przymrozku i jeszcze wszystko ładnie kwitnie :D
Wczoraj jak była dość ładna pogoda nic nie zrobiłam bo miałam moje dwa łobuziaki. Po dniu spędzonym z nimi jestem tak naładowana energią że dziś już za nimi tęsknię.
Pozdrowienia dla całej rodzinki ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Ewuś dziekuje dzwoneczek kwitł dość długo .
Moje zwierzaki już się do domu zwlokły to znaczy ,ze ciepła raczej nie będzie :wink:
Mnie tez już nie chce się na dworze przebywać .
Pozdrawiam ;:167
Kasiu to masz już dużo pracy za sobą ,a liście z drzew to lecą i lecą .Ja mam ten luksus ,ze nie muszę zbierać zgrabiam z dróżki do bramy i w koło niej .Trawnika nie ma więc i pracy mniej .
Dzwoneczek mam nadzieję ,ze się wysiał i będzie więcej sadzonek obym tylko nie wyrwała ja astrów ;:306
Zła jestem za długie spanie bo wtedy jestem wytrącona z rytmu i mi kilku godzin brakuje .
Pozdrawiam ;:167
Iwonko zawsze sie złoszczę jak za długo śpię .
Mój synuś przyjedzie w grudniu też jest za granicą i ma ochotę zostać tam na stałe .
Zdrówka ;:196
Lucynko dzwonka raczej nikt nie podprowadził prędzej koty go wygrzebały ;:306
On kilka razy powtarzał kwitnienie i już za pierwszym zaschnięciem kwiatów chciałam zebrać nasionka też nie udało mi się ,więc myślałam ,ze zbiorę jak całkiem przestanie kwitnąć ,a tu klops .
Niedziele spędziłam bardzo leniwie ;:306
Szałwii będę doglądać i sobie myślę czy tych maleństw do domu nie zabrać :?:
Pozdrawiam ;:196
Martuś witaj
to na Tobie nie sprawdza sie to powiedzenie ,że kto rano wstaje to mu ...................Jak i tak najwięcej grzybków zbierasz :D
Pogrzeby zawsze mnie bardzo dołują ,ale czas goi rany i nie tylko ;:167
Kilkanaście kilogramów kiwi jeszcze zostało na gałęziach ,ale sa bardzo wysoko i nie wiem czy damy radę zerwać .W sobotę zaprosiłam sąsiadkę ,aby sobie zerwała z drugiej strony płotu :D
Dziękuję wzajemnie ;:196
Karolciu dziękuję ;:167
Krysiu witaj .Wiadomo ,że jak są wnuczęta to człowiek tylko nimi zajęty :D
Ja po swoich takiej energii nie mam całą im oddaję ;:306
Ja teraz w domu jestem ,a czasu mało jakoś na wszystko coś nie mogę się pozbierać to chyba przez tą zmiane pór roku .
Nie masz mrozów to świetnie ;:333 masz przedłuzenie późnego lata .
A ja chyba dzisiaj zacznę dalie wykopywać mogę już je dawać do przechowalni .Grzejnik zdjęty i półki na jednej ścianie zrobione .więc zimę myślę ,że powinny dobrze przetrwać .
Zdrówka ;:196

Lecę teraz do sklepu bo w lodówce światło tylko zostało ;:306
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Alu ten dzwoneczek się ładnie wysiewa , tylko nie powyrywaj małych sieweczek na wiosnę tak jak ja to zrobiłam :)
Serdecznie Cię pozdrawiam i dużo zdrówka życzę ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem po wykopkach dalii i porażka dużo musiałam wyrzucić ;:145 pierwszy raz mi sie to zdarzyło bulwy ,które miałam od kilku lat dostały małych guzów .Wszystkie rosły w jednym miejscu .
Na szczęście te ,które rosły na górce i w znacznej odległości od tych chorych są zdrowe :D
Jutro biorę się za canny

Witaj Tereniu ;:196
Będę bardzo uważać wiosną ,a jedna chryzantemę od Ciebie kot musiał wykopać znalazłam suchy badylek ;:14
No niestety i mnie się zdarzyło wyrwać ''coś '' :)
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196 ;:196 ;:196
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alicjo, Terenia ma rację co do dzwoneczka. ;:108 Moja sąsiadka to samo mi powiedziała.
Dobrze że swojego posadziłam na skalniaku, ;:333 to może uda mi się zachować sieweczki.
Zdrówka. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

O widzisz, a ja miałam dziś wykopać bulwy dalii, ale tak ładnie jeszcze kwitną i zostawiłam jeszcze ;:108
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Oj to żal, że tyle dalii poszło do wyrzucenia ale co zrobić.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu szkoda dalii :( Ale trudno - dobrze, ze nie zaraziły pozostałych.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko będe bardzo uważnie wypatrywać siewek ;:167
Iwonko jak jeszcze Twoje dalie kwitną to nie ruszaj ,
moje mróz z ciął i już była najwyższa pora je wykopać bo i padało ,a i na mojej działce jest mokro . ;:167
Kasiu L i mnie żal ,ale jakby miały mi zarazić inne ,a w tym canny to bym już je miała ostatni raz :wink:
Muszę tylko zapamiętać ,żeby juz w tamtym miejscu żadnej dalii nie posadzić póki nie odkażę ziemi .
Poszperam w necie coby posadzić takiego co zabija to co powoduje takie guzy . ;:167
Kasiu V całe szczęście ,że nowości tegoroczne i kilka dalii Cebu rosły na tyle daleko i na górce gdzie nie jest za mokro i sie nie zaraziły .Zanim wyrzuciłam chore to wymyłam je wodą .

Przez kilkanaście lat coś takie zdarzyło mi się pierwszy raz i tak myślę co mogło być powodem .Przychodzą mi do głowy dwie rzeczy .Jedna to ,że było zbyt mokro ,a druga to za długo je sadziłam w jednym miejscu .Bo one jak ziemniaki .No nic teraz muszę lepiej miejsce dobrać tylko gdzie ? Będę myśleć całą zimę .
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

A widzisz....Alicjo, ja też już kolejny (nawet nie umiem policzyć który) rok z rzędu sadzę dalie w tym samym miejscu i moje też w tym roku nie rozbudowały karp. ;:222 Wyrzuciłam je na kompost i w nowym sezonie zrobię sobie przerwę w uprawie dalii.
Zresztą choćbym zmieniła zdanie, to i tak nie miałabym gdzie ich wsadzić. Zagospodarowałam wszystkie miejsca, które tym roślinom by odpowiadały. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj u mnie będą znów w tym samym miejscu ale były dopiero raz więc myślę, że spokojnie mogę je tam znów sadzić w przyszłym roku. Nie mam innego dobrego miejsca na dalie to było idealne, najwyżej będę coś myśleć na przyszłość, ewentualnie w międzyrzędziach można coś innego posadzić aby nie zmęczyć ziemi jedną rośliną.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko szkoda ,że wyrzuciłaś ,ale cóż zawsze są jakieś straty .
Ale Ty Lucynko na pewno zastąpisz dalie innymi pięknymi roślinami ;:333
Już wstępnie wiem gdzie je posadzę będzie to miejsce po drugiej stronie dróżki ,która prowadzi od bramy do domu .
Kasiu jak były jeden raz to na pewno nic im nie będzie .U mnie rosły na jednym miejscu kilkanaście i dopiero w tym roku zaczęły chorować .Ale i tak myślę ,że główną przyczyną była zbyt mokra ziemia .

Dzisiaj wykopałam canny i galtonie aż 5 cebul :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu ja tak sobie teraz pomyślałam, że przecież Pan Stanisław też sadzi swoje dalie wciąż na tym samym polu chyba, no bo musiałby mieć więcej tego pola aby stosować płodozmian a wydaje mi się, że nie ma. Możliwe, że u Ciebie przyczyna była inna jak mówisz.
Pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu masz racje nie pomyślałam ,więc zostaje ,a raczej jestem już pewna ,że to wilgoć całoroczna na mojej działce ,więc Ty Kasiu nie musisz się obawiać o swoje :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Alu ciekawa jestem co to za objawy na karpach dalii, sięgnęłam do netu ale nic znaleźć nie mogę ;:185 a może to tak wyglądały przyrosty ;:306 Ja bym pewnie zaryzykowała i spróbowała przechować tylko oddzielnie, a na kwiatkach czy liściach było coś niepokojącego?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”