Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Truskawkowa działka

Post »

Margaretki uwielbiam, w ogóle wszelkie "stokrotkowe". Ty masz takie zimujące w gruncie czy same się corocznie nasiewają?
Zastanawiam się jak z zimowaniem takiej na "pniu", bo w kwietniu kupiłam ją sobie, przesadziłam i zaczęłam marnieć, co podobno często się zdarza (zrzuciła wszystkie pąki i kwiaty, 1/4 korony jej zmarniała), ale nawet się ogarnęła i zabiera się do drugiego kwitnienia.
Jak aronia zaowocuje, to pyszne soczki będziesz mogła zrobić :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O i trafiłam do tej części twojego ogrodu :D
Będę zaglądać aby podpatrywać jak rozkwita :D
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Natalia, podziwiam cudowne zdjęcia. Masz dobre oko ;:63
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ewelinko dziękuję ;:196 aksamitki teraz to już chyba tylko z rozsady - też mam ich mniej niż planowałam, niezbyt dobry ogrodniczo ten rok ;:185
Moniko cytuję z kalendarza ogrodniczego: "Rozmnażamy goździki przez sadzonki pędowe; pobieramy wierzchołki pędów wegetatywnych (takich, które nie mają pąków) z 4-5 parami liści, uszczykujemy je ok 1cm pod węzłem, zanurzamy w ukorzeniaczu do sadzonek zielonych i umieszczamy w skrzynkach lub doniczkach; podłożem może być substrat torfowy lub mieszanka odkwaszonego torfu z piaskiem lub perlitem" Nie było tylko wyszczególnione jakie goździki rozmnażamy w ten sposób, ciekawa jestem czy udałoby się to z brodatymi?
Ewo już wiem że to skalnica ;:108 lubię niemal każdy kolor kwiatów, jedynie za cukierkowym różem nie przepadam - ale i od tej reguły są wyjątki np. kosmosy ;:172
Joasiu dziękuję ;:196 jeszcze muszę sprawić sobie biało-różowego goździka, no chyba że trafię na jeszcze jakieś inne ;:183
Iwonko te goździki są dwuletnie, ale jeśli dobrze zrozumiałam instrukcję z kalendarza, roślina gonie dopiero po kwitnieniu, więc jeśli pobierzemy sadzonkę bez pąków, zakwitnie ona w kolejnym roku ;:108 Wtedy cały proces trzeba powtórzyć i tak co roku :wink:
Seba a jakie posadziłeś? Mam też brodate i takie małe od sąsiadki, o srebrnych liściach, jedne i drugie jeszcze mają pąki ;:108 Domyślam się też że kiedyś wysiałeś goździki brodate, one są dwuletnie ;:224
Grażynko dziękuję ;:196 najlepszą imitacją róży są begonie, zwłaszcza czerwone ;:oj
Iwonko dziękuję za identyfikację roślinki ;:196 już o niej trochę poczytałam ;:108
Wiolu dziękuję ;:196
Basiu margerytki mam zimujące, jest ich tu pełno na pustych działkach. Roślina którą przeniosłam w zeszłym roku rozrosła się niesamowicie, ma pomad metr wysokości! ;:oj Z taką na pniu nigdy nie miałam do czynienia, ładnie to wygląda, ale czy się sprawdza? Trzymam kciuki za twoją, oby się pozbierała ;:333
Lenko witam i zapraszam :wit
Małgosiu dziękuję ;:196
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Natalko masz działeczkę w pięknych i klimatycznych okolicach. Po prostu sielsko a to lubimy najbardziej...polne kwiaty, śliczna wiosnówka i te które sadziłaś sama.
Miło było pospacerować u Ciebie. ;:167
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu bardzo dziękuję ;:196

Obrazek

Było kwitnąco, teraz czas na to, co rośnie. A rośnie sporo, niestety w dużej części chwasty. Z warzyw w tym roku najlepiej udała się sałata - wysiałam ją trochę za gęsto, część przepikowałam, część wyrywam i robię z niej sałatki:) Na zdjęciu poniżej jedna z dwóch starych czerwonych porzeczek, ta większa. Wczesną wiosną przycięłam obie, później odchwaściłam i nawiozłam. Nagrodą jest zdecydowanie więcej owoców niż w zeszłym roku.

Obrazek

Hosty mają się świetnie, wszystkie ładnie podrosły. Miniaturowa na zdjęciu poniżej ma zamiar kwitnąć, te większe pewnie też zakwitną, ale nieco później.

Obrazek

Obrazek

Coś wyrasta... nie jestem pewna, co: albo liatra kłosowa, albo trytoma. W tym miejscu rok temu sadziłam przecenione byliny, jednak nic się nie pojawiło. A teraz niespodzianka. Ciekawe czy roślina zakwitnie w tym roku?

Obrazek

Goździki brodate wyrosły na prawdziwy busz... Nie myślałam, że mogą osiągnąć aż takie rozmiary! Ale przynajmniej mają sporo pączków, zapowiada się więc ładne kwitnienie.

Obrazek

Rozchodnik który fotografowałam wczesną wiosną również w pączkach:

Obrazek

Na koniec potwierdzenie - krzew przy płocie to na 100% wierzba iwa, kształt liści się zgadza:

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Ładne zapowiedzi kwiatków. :-)

Sałata piękna. Pozazdrościłam, bo moja nie rośnie ani trochę.
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zapowiada się ładne kwitnienie goździków i piękny zapach.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Te NNki to liatra kłosowa. U mnie też ślimaki ją regularnie objadają, dziady jedne.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Natalio nie masz ślimaków :?: Hosty piękne nie podziurkowane ! ;:333 Taka zdrowa zieleń u Ciebie aż miło! ;:63
Miłego dnia!
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Joasiu dziękuję ;:196 sałatę mam ładną, za to koper kolejny rok nie chce rosnąć ;:224 ogórki też w tym roku się nie udały, ale chyba u wszystkich tak jest ;:185
Ewo dzisiaj jadę i zobaczymy jak się sprawy mają ;:215
Moniko dziękuję za identyfikację ;:196 ona nie jest objedzona przez ślimaki, w zeszłym roku kupiłam byliny z przeceny bardzo późno, myślałam po prostu, że nie dała rady ;:185 A tu niespodzianka! :D
Marynko no nie mam ;:224 za to mam mrówki ;:183 mrowisko dosłownie co metr, do wyboru do koloru - mrówki czarne, brązowe i beżowe, małe i duże. I mszycę w tym roku, ale z tego co czytałam na forum wynika, że nie tylko ja... Za to plusem jest brak jakichkolwiek innych szkodników, mrówki wykańczają wszystko ;:164
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Natalio, wpadłam z rewizytą i zachwyciłam się goździkami :D Śliczne ;:215 skoro jeszcze pachną tak, jak piszesz, to zrobienie sadzonek wydaje się musowe.
Zazdroszczę Ci braku ślimaków. U mnie ich ogrom :evil: W tym roku czają się na jeżówki, hosty szczęściem omijają.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Rzeczywiście gożdziki zapowiadają się świetnie. ;:333
Raczej na trytomę bym nie stawiała, chyba ma dłuższe liście, ale może zdjęcie myli.
Porzeczki na pewno się przydadzą do swojego ciasta albo na soczek.
W zimie będzie jak miodzio :D
Grażyna.
kogro-linki
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Goździki piękne, mam je gdzie tylko się da :lol: Dzisiaj pieliłam w ogrodzie, pod wieczór zapach ich był wyczuwalny z daleka ;:173
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elwi witaj :wit tak przyglądałam się wczoraj goździkom i w sumie nie ma z czego robić sadzonek, pędów bez kwiatów brak :? Popatrzę jutro jeszcze raz, ale nie wiem, co z tego będzie ;:185 Ślimaków faktycznie nie ma, co jest dziwne, co trochę pada ;:24 Ale darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby... ;:224
Grażynko w takim razie to liatra, widać kłącze przezimowało i dopiero w tym roku ożyło ;:108
Małgosiu też dzisiaj pieliłam koło jednego, ten zapach jest cudny ;:167

W ostatnich dniach codziennie jeżdżę na działkę, na trochę, bo bardzo szybko opuszczają mnie siły ;:131 staram się nadrobić zaległości, pielę, pielę i jeszcze raz pielę. A w międzyczasie latam z konewką, bo wystarczą 2 dni bez deszczu żeby zrobiła się pustynia :evil: Najgorzej jest w miejscach oczyszczonych w tym roku, tam gdzie jesienią przekopałam i zostawiłam ziemię w ostrej skibie jest zdecydowanie lepiej. Gleba nadal uboga, warzywa rosną małe, na razie mogę uprawiać tylko najmniej wymagające gatunki. No i wojuję z mszycami i mrówkami, z tymi pierwszymi z większym sukcesem niż z tymi drugimi :twisted:

Obrazek

Trochę wspomnień zanim obrobię bardziej aktualne zdjęcia, ale z tego roku, z połowy maja. Niestety znowu nie udało mi się zrobić tylu zdjęć kwitnących drzew owocowych, ile bym chciała... Tym razem przeszkodziła pogoda, ta słoneczna zjawiła się dopiero pod koniec kwitnienia jabłoni. Kwiatom dały się we znaki również przymrozki, najmocniej ucierpiała czereśnia, cudem będzie, jeśli w ogóle pojawią się owoce. Jabłonie miały nieco więcej szczęścia, zwłaszcza ta z dzisiejszych zdjęć, kwitnąca jako ostatnia. Ujęcia nieco inne niż zeszłoroczne, ciągle staram się przyzwyczaić do teleobiektywu - lubię jego małą głębię ostrości, czasem jednak sprawia ona problemy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”