Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

Mam ich całe zatrzęsienie, najwięcej niebieskich, ale białe i różowe tez się trafiają.
Obrazek

Stokrotki też zeszłoroczne.
Obrazek

Pierwszy z kuklików
Obrazek

ostatnie z hiacyntów żółte
Obrazek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Pogoda może i nie najlepsza ale na kwiatki nie narzekaj. Ja bym chciała mieć tyle kwitnących, nawet gdyby w nich rosły chwasty..których u ciebie zupełnie widzę. ;:oj Piękną serduszkę dojrzałam, inne kwiatuszki także bardzo ładnie się prezentują. Cóż można chcieć więcej. :;230
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu, na zdjęciach może nie widać, ale chwastów jest sporo no i paskudna trawa przy obrzeżach. A właśnie na poznańskiej tv powiedzieli, że poprawa pogody dopiero w piątek. ;:223 ;:145
Może i kwitnie to wszystko, ale widzę to ostatnio może z godzinę na tydzień...Dobrze, że są zdjęcia.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To sporo kopiłaś dzisiaj roślinek.
Piękne zdjęcia rożnych kwiatuchów , wiosennych roślin.
Przyjemnie je się ogląda .
U mnie dziś cudna pogoda.ale jutro ponoć ma być ten deszcz.Ciepła za mało, za mało :roll:
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Zaraz zapełnisz rabatki na maksa :tan Za zakupy masz duże ;:63
Chwasty są wszędzie, im każda pogoda pasuje. Czy słońce czy deszcz one rosną w siłę.
Zdjęcie bratków z koszykiem-przecudne. pięknie się razem komponują ;:63 U mnie syn już na szczęście już skosił. Dobrze, że zdążył, bo teraz znowu ma lać ;:222
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Moniko ,nie narzekaj na kwiatuszki ;:108 pięknie Ci rosną ,działka wygląda wspaniale . Miejmy nadzieję,że pogoda jednak nie sprawdzi się i przymrozków nie będzie, bo szkoda roślinek. ;:185
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie we wtorek i w środę pokazują nad ranem 0 stopni, bo ma być zachmurzenie. Oby było, bo to powstrzyma mróz. Mam nadzieję że się nie sprawdzi gorszy scenariusz, ale chyba jednak okryję włókniną warzywnik oraz hosty i jeżówki sadzone na rabaty wczoraj. Warzyw szkoda, bo tak pracowicie wzeszły i rosną przy byle jakiej pogodzie, a za jeżówki i hosty zapłaciłam w szkółce niemało...No a reszta mam nadzieję, że przetrwa bez szwanku, przy -2 miałam tylko okryte świeżo wsadzone powojniki i róże, serduszki i bergenię. Bergenia zmarzła i tak, a serduszki już teraz takie wielkie, że nie ma jak okryć. Róże może sobie poradzą, listeczki jak oparzy, to przecież wypuszczą nowe. Tylko co zrobić z powojnikami? Okrywać czy nie?
Największy ma takie pąki:
Obrazek

Kwitną też niestety truskawki, poziomki, jabłoń. Nie jest dla nich wszystkich łaskawa ta aura. One chcą żyć, a tu ciągle jakieś kataklizmy.

Mam pytanie. Mogę na rabatach ściąć liście krokusów? Co z przekwitłymi hiacyntami? Kwiaty usunę, ale co z liśćmi?
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Moniko ,liście muszą zostać,bo odżywiają cebulki. U mnie prognozują do -3 więc mam nadzieję,że jednak się mylą ;:224
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liście usuwać dopiero jak zaczną żółknąć? Szkoda, wkurzają mnie. Zajmują miejsce :wink:

Jeszcze mam takie tulipany- ale zdjęcie mi nie wyszło
Obrazek

Kwitnąca jabłoń. Mam nadzieję, że papierówek pojemy, bo są pyszne.
Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokazujecie słoneczne zdjęcia, a nam weekend minął w burych ponurościach i prawie ciągłych ulewach.
Mieliśmy zamiar dziś skosić trawę po pracy, ale znowu lało, a ja i tak musiałam jechać na działkę ciut pookrywać. Miałam trochę pociętej podczas wcześniejszych przymrozków włókniny, to okryłam porzeczki, które właśnie kwitną, róże, powojniki, serduszki, piwonię. Okryliśmy również truskawki i warzywniczek. Trawa jest już koszmarnie wysoka, zwłaszcza przy rabatach. Nie mam kiedy tego wyciąć, nie ma jak skosić trawy ;:145 Nie zapowiada się wcześniej niż w sobotę po południu, bo w piątek mężowi coś wypadło, a w sobotę pracuje... W tygodniu nie ma szans już. Jesteśmy chyba ostatnimi działkowiczami, którzy jeszcze nie skosili trawy ;:223

Zdjęcia bure, jak wokół ;:14 Ciemna strona działkowania ;:224 :shock:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogólnie po majówce poza domem, z działką nie ma szans się ogarnąć. Bardzo to mnie, perfekcjonistkę uwiera. Jakbym miała dzień, dwa wolnego ze słońcem i spokój dałabym radę. A tu nie ma nic z tych rzeczy. W pracy pilnie nagli wiele spraw na wczoraj, pogoda opłakana dosłownie, pracujące weekendy.

Dobrze że coś tam kwitnie. Tulipanów sporo zniszczył deszcz niestety. Ale są np stokrotki. Już ich coraz więcej.
Obrazek

Obrazek

Pierwszy kwiatek czerwonej sasanki, ma sporo pąków i jest już duża. Tylko słońca nie ma...
Obrazek

Pierwszy orlik mini
Obrazek

Żurawki zaczęły się odbudowywać po zimie. Tu trzy z mojej licznej kolekcji
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Babciny ;:167 Mam od 3 lat i pierwszy kwiatek. Więcej w tym roku nie będzie ;:174
Obrazek

Skalnica gwieździsta i jedna z dąbrówek
Obrazek

Obrazek

Brunerra
Obrazek

Oj boję się tych zapowiadanych przymrozków. Lilie już na wierzchu, hosty... Niebo się przetarło, jest czerwone. ;:185 Zapowiadają u mnie 0 przez 3 dni nad ranem.

Jednak żeby nie tylko smęcić, to podzielę się radością. Czekam na dwie paczki z cudnościami, myślę, że będą w środę. W czwartek z wózkiem zakupowym wyładowanym roślinami jadę po pracy na działkę SAMA ;:215 To jedyny dzień, kiedy nie odbieram syna ze szkoły i mogę się wyrwać na 3 godzinki. Planów że huhu. Odkrycie włókniny, sadzenie, plewienie, cięcie. Już się cieszę na samą myśl :heja

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie wszystko nakryłaś.
Ja tylko kiwi nakryłam wiaderkiem, ostatnio połowa listków zmarzła.
Pelargonie powędrowały do szopki, reszta musi sobie poradzić. Boję się o hosty ;:174
Już widzę jak za parę dni szalejesz na działeczce ;:108 Będziesz w swoim żywiole, życzę Ci więc słoneczka, żebyś wszystko zdążyła zrobić ;:108
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ja nic nie okryłam ;:145
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie na 2 piętrze o 6 było +2. W radio grają "Frozen", a na grupach ogrodniczych pokazują zdjęcia śniegu, m.in. na Mazurach. Wciąż piękna zima tej dojrzałej już przecież wiosny ;:124
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Jak kwitly wczesne śliwy było zimno.
Jak następne kwitly drzewa owocowe też zimno.
Jak teraz kwitną jabłonie znowu jest zimno.
Cienko widzę ten rok pod względem owoców. :cry:
U mnie czerwona sasanka Też dopiero zakwitla.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimno jest, fakt. Udało nam się skosić trawę. :tan
Szaleńczy wlot na działkę o 17 do 19. Było 5 stopni, przez moment nawet prószył śnieg, potem wyjrzało słońce. Chmurze ze śniegiem wygrażałam pięścią ;:172

Jeszcze chwila do ciepła...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”