Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Ilonka niestety miniaturki mam od kilkunastu dni, więc nic nie wiem jak one się zachowują, jedno jest pewne, żaden pączek nie odpadł ;:128
Jagoda od koleżanki wiem, że jak były kiedyś w naszym netto storczyki, to w sklepie było ogromne zamieszanie, chętnych więcej niż kwiatów ;:191 ale z ciekawości zajrzę ;:183
Madzik tak cierpliwość jest dla mnie wskazana ;:198 ale dwa z nich to takie są od jesieni, a dwa kilka miesięcy temu kupione i jak sie okazało - korzenie były wszystkie zgniłe ;:155
a jeżeli chodzi Ci o tego storczyka Obrazek to ja juź go takiego kupiłam i najpierw mnie zachwycił pomysł z wygiętym pędem, ale jednak wolę, jak one rosną prosto ;:225 on oprócz bambusowej podpórki ma drut wygięty w dół
Jeanne trzeba było miniaturkę schować głęboko wśród innych kwiatów ;:183 i oczywiście życzę Tobie i Ilonce jak najszybszego zdobycia miniaturki ;:333
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Soniu - bardzo fajna fotorelacja z tego, co się dzieje u Twoich podopiecznych ;:333
A na końcu, super "mały szpitalik" ;:16 ;:147 ;:41 Szkoda, że nie widać obok tej prawdziwej Pani dr :) !
Świetnie o nie dbasz. I nie mów, że nie masz cierpliwości :) !

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jejku, jak ja Wam zazdroszczę, że tak pięknie kwitną.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Joanno storczyki uczą cierpliwości oj uczą, a ja taki niecierpliwy "ludź" jestem ;:191 a do jednego reanimowanego to najchętniej zajrzałabym do środka, bo mam wrażenie, że idzie nowy listek, a cieszy mnie to tym bardziej, że ten falenopsis nie ma ani jednego korzonka ;:192 ale cóż wzrost jest bardzo wolny i pozostaje tylko cierpliwość ;:119
a tej pani dr to na zdjęciu nie ma, bo zbyt słabo wypadam w porównaniu ze storczykami :;230
Wanda rozumiem Cię doskonale, bo ja mimo, iż nazbierałam juź kilkanaście storczyków w bardzo krótkim czasie to nadal mam niedosyt ;:171 i niesamowicie cieszę się, jak forumowiczom powiększają się kolekcje, bądź są nowe kwitnienia :heja

do netto na zakupy nie dotarłam ;:192 byłam natomiast w OBI i były ogromne okazy po 79 zł. i pełno małych ale jedynie białe i różowe i był żółte, ale nie te moje wymarzone i takim sposobem nic nie kupiłam, bo w końcu obiecałam sobie szlaban na zakupy falenopsisów :;230

w ogóle to wpadam ze skrajności w skrajność, najpierw podlewałam zbyt często, a teraz zbyt rzadko, bo podłoże z OS jest bardzo grube plus wyższa temperatura i wszystko to sprawia, że w doniczkach robi się szybciej sucho ;:171

pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Soniu ciagle sie uczymy i nigdy do końca nie wiemy czy robimy dobrze, mnie moje też uczą cierpliwości bo ja najchętniej to bym chciała żeby wszystkie kwitły na okrągło,nie martw się bo i u mnie sa tacy inwalidzi jak u ciebie jednego nawet musiałam już pożegnać bo stracił wszystkie liscie jakieś chorubstwo go dopadło , nawet opryski nie pomogły.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Pytanie

Post »

a ty masz ładne storczyki ale mowie to w nawiasie

A czemu te storczyki trzymasz pod folią ....
bo moje identycznie wyglądają..... i nie trzymam ich pod folią pozdro.... ;:80 ;:80
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Obrazek Gdzie kupiłyscie takią pięknosc????? Po ile i jeśli znacie nazwe to bardzo prosze :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

przecież to Phalaenopsis... zwykły, biały Phal. tylko chyba tak dziwnie wygięto mu łodygę.
(kiedyś widziałam fotkę takiego, któremu łodyzkę obwiązano drutem i ukształtowano tak, by wisiała całkiem w dół)
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Wiem ze Phalaenopsis...Ale nie jest zwykły....jest niezwykły!!!!!!! :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no ładny jest, ale to normalny, biały Phalaenopsis, łatwo takie spotkać...
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Wydaje mi sie ze nie jest normalny....dawno temu jak jeszcze sie nie interesowałam storczykami widziałam takiego za 99 zł.........Ma inna łodyzke i wielkie kwiaty....Soniu oswiec mnie bo moze sie myle????
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ma normalną łodyżkę, tylko ukształtowaną, by była zagięta. pewnie jakimś drutem jest owinięta czy coś...
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Anka nie znam nazwy tego phalaenopsis, zapewne jak pisze Duśka to zwykły phalaenopsis, tylko ma łodygę skierowaną w dół za pomocą drutu. Kwiaty mają wymiar 12x10 cm, a pęd kwiatowy licząc od miejsca skąd wyrasta do uśpionego pąka to 76 cm .Kwiaty z tyłu mają lekko różowo-zielone zabarwienie. Kupiłam go w kwiaciarni, a cena to chyba 64 zł. ale dokładnie nie pamiętam, lecz do tanich nie należał ;:171
Piotr=) trzymam pod folią dla zwiększenia wilgotności, gdyż to są reanimowane falenopsisy ;:147
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

taki drogi był???

ale ładny. zwykły Phalaenopsis, a jednak wyjątkowy (lubię białe Phalaenopsisy, zwłaszcza wielkokwiatowe).
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Jak na takiego giganta to wcale nie taki drogi, w Warszawie w kwiaciarniach takie są od 100 do 150 zł :shock:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”