Mój ogród wśród łąk część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 5

Post »

Nie kupiłam, bo nie miałam kiedy. Wróciłam z pracy o 16.30 i pędem pobiegłam do ogrodu wkopywać rośliny, bo przyszła mi paczka ;:333
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Małgosiu , bardzo ładny murek z rojnikami .. będzie dopiero pięknie jak pozarasta ;:oj Wózek faktycznie lepszy do wożenia kamlotów . .. taczką nie ujedzie po polu . Ul będzie kolorowy w kwiatki ?

:wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Gosiu,rojniki w kamykach cudowne,a i murek z betonu obsadzony rojnikami zaraz zmieni sie nie do poznania ,wózek do przewózki masz doskonały ,chyba bym tego nie wymyśliła,chociaż i u mnie takie wózki były,a masz już pszczoły w tym ulu,świetnie wyglada,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Małgosiu, wpisuję się. Ze wstydem, że dopiero teraz :oops: i że nie przeczytałam całego wątku. Miałam się wpisać, gdy będę na bieżąco, ale jakoś mi kiepsko idzie nadrabianie zaległości, więc liczę na wyrozumiałość Gospodyni ;:180 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Piękna ta Twoja rojnikowa rabatka ;:138 . Świetny pomysł i wygląda rewelacyjnie. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Padało?
Można wybaczyć że rano było brzydko, ,przynajmniej teraz ma z czego rosnąć :D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu, pomysł z obsadzeniem donic rojnikami - znakomity ;:215 .
Swego czasu miałam mały skalniaczek...Ech, dawne czasy. To były początki mojego ogrodowania i miałam ciągle nowe pomysły. Pamiętam jak kamienie na skalniak zwoziliśmy z całej okolicy. Nawet będąc u mojej siostry na Bemowie znaleźliśmy ogromny kamień. No i oczywiście M zabrał go do bagażnika i powieźliśmy do domu ;:183 Potem miejsce skalniaka zajęło oczko wodne. A po oczku powstała rabata z bylinami. Do bylin stopniowo zaczęły dochodzić róże i w tej chwili to jest rabata mieszana, która dziwnym trafem z roku na rok się powiększa :wink: Jak patrzę na swój ogród z perspektywy lat, to mam wrażenie, że on jest ciągle inny. Tyle zmian, tyle różnych pomysłów, ale myślę, że te zmiany są potrzebne. Ciągle coś się dzieje i dzięki temu nie jest monotonnie.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Monia - No rozumiem, jak przychodzi paczka to świata wokoło nie ma :wink: Tylko my, łopatka, konewka i roślinki ;:196

Violka - Nie planuję kwiatków na ulu, ale...pszczoły :lol: Moja koleżanka miała się zająć szablonem, bo ona taka bardziej rozgarnięta w te klocki, ale strajkuje mi coś ta moja Haneczka, więc opóźnia się co nieco. Ale nie dam jej żyć, aż mi zrobi :D

Martuś - Ja pszczół nie planuję hodować, ale podobno się zlecą więc czekam ;:333 Taka spacerówka, którą krążę po ogrodzie jest niesamowitym środkiem lokomocji. Polecam.Mam nadzieję, że jeszcze mi troszkę posłuży. W sumie powinna służyć za reklamę tej firmy produkującej wózki dla dzieci, bo mam ją ponad 10 lat i nic jej nie dolega. :wit

Anka - Nie przesadzaj ;:196 i witaj serdecznie w moich skromnych progach. Ja też nie zawsze zajrzę, a jak zajrzę to śladu nie zostawię. Tak już jest, kruca bomba jak czasu mało ;:136

Ewelinko - Rabata musi jeszcze dojrzeć i nabrać wigoru, ale dziękuję za słowa uznania. Mam nadzieję, że zostanie i będzie dzielnie zasłaniała co nieco :wit

Mati - Coś tam przez ostatnie dni popadało, ale szału nie ma. Sam wiesz jak to w naszej okolicy wygląda. U Ciebie bardziej podmokłe tereny, więc nie jest tak źle z deficytem wody. ;:131

Dorotko - Przeczytałam Twój wpis mojemu M i on się zdziwił, że to nie ja pisałam ( drugie zdziwienie, że czytam mu wpisy z FO). Jedyna różnica to taka, że mój jedyny skalniak był w innym miejscu niż oczko. Ale oba twory ogrodnicze istniały u nas krótki okres czasu. I zgadzam się z Tobą, że zmiany są potrzebne. Bo zmiany prowadzą do rozwoju...a on jest nam potrzebny. Nie wyobrażam sobie mieć skończony ogród, ja nawet tak nie myślę, że tak może być, w głowie aż się kotłuje od pomysłów. Moi znajomi budują domy, ogrody im kreują specjaliści, nie wyobrażam sobie takiego stanu rzeczy. Wiesz o czym piszę, prawda? ;:196

Moja wiosenka na dziś

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogrodowo się spełniam codziennie, uwielbiam ten czas. Dzień bez siania, pikowania...dniem straconym. Z ostatnich ważnych wydarzeń, to przerywka rzodkiewek i zachwyt nad zieleniejącym szpinakiem. Do tego, o radości przeogromna, zauważyłam dość spore szparagi. Szczerze mówiąc, skazałam już je na straty , bo tam chłopcy stawiając płot się nadmiernie kręcili. A tu taka radocha :heja
Byłam dzisiaj w sklepie ogrodniczym i oprócz worka trawy, zakupiłam sobie jeszcze dwie róże. Namówił mnie do zakupu mój...M ;:oj Przeglądałam sobie te balociki, a on woła, że późno i mam się streszczać. A ja nadal sobie oglądam i mruczę pod nosem. Na to mój M: kupujesz czy nie? Ja : Sama nie wiem....boję się, że nie będą takie jak opisuje producent. Na to mój M wziął z regału dwa balociki i stwierdził: róża to róża. Posadzisz, podlejesz i będzie rosła. I zabrał TOM Toma i Orange coś tam. Pytam, czym się kierował podczas wyboru...a on na to, że kolorami :;230 :;230 Jutro wspólnie sadzimy, bo to będą jego pierwsze róże ;:215
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Małgoś tak jak piszesz .. dzień bez siania to dzień stracony :) Ciekawa jestem tych Waszych róż ;:167 Wiosna najpiękniejsza pora roku .. uwielbiam ... a później też jest ok .. tylko ,żeby nie było upałów . Gosiu Ty byłaś w Hortulusie ? bo ja może pojadę z moim M w przyszłym tygodniu on tam ma sprawy .. a ja tylko po to ,żeby zajechać do TYCH ogrodów .. to będzie już późno ale może kupię tam jakieś fajne rośliny ? na stronie nic nie mogę się połapać .
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie bardziej podmokłe w jedną stronę, w drugą takie piachy że jako jedyna wioska w gminie łapiemy się na suszowe bodajże odszkodowanie ;:224
I nie żeby coś, ale przez tą pajęczyne hiacynt wygląda, jakby to wnętrzności jakieś były :;230
Masz super forsycję ;:215
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Te narcyze świetne! Ja też takie kupiłam, ale o ile pamiętam, wysłałam je w prezencie, a sama nie posadziłam ;:223
Te ptaszki masz piękne! Też takie chcę ;:145
Rojnikowa rabatka piekniuchna! Zazdraszczam Ci ich strasznie, ale sama takie mieć nie mogę, bo bym o nią nie dbała i znów by mi zarosła ;:185
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Śliczna wiosna :D
kolorowa, przyjemna, zielona, ;:215
Te cudne, żółciutkie, strzępiaste żonkile przypominają dalijki :)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Violka - Byłam w Hortulusie, ale latem i jesienią. Wiosną nie byłam, a szkoda, bo teraz czas magnolii i na pewno mają mnóstwo cebulowych pięknie kwitnących. Pojedź koniecznie. I przy okazji daj się namówić na spacer w labiryncie. To druga, oddzielna część ogrodów Hortulusa, trzeba kawałek podjechać, ale warto bo tam też jest pięknie. Chociaż to nowa część, to dostarcza wielu ciekawych wrażeń. W części głównej mają sklep, dość spory, i roślinki też mają. Ja z Hortulusa przywlokłam sosnę himalajaską, jakiś zawilec i pięknotkę. Roślinki w dobrej kondycji, fajnie rosną , nic im nie dolega. Po prostu zawsze musiałam kupić sobie pamiątkę :lol:
Dzisiaj M sadzi róże :;230 Zrobię film, będzie na pamiątkę.

Mateusz - To nie hiacynt, to rodzący się kwiat bergenii.Uwielbiam te kwiaty. Są cały czas zielone, nawet zimą, a jak zakwitną, to cudnie to wygląda.
Współczuję suszy, myślałam że mieszkając w tamtej części masz jednak większą wilgoć.
Forsycja za późno trafiła do fryzjera, więc jest trochę za duża jak na mój gust, ale dziękuję :wit

Miłka - Ptaszki cyknęłam, bo są częścią obelisków, które musiałam odświeżyć. Jak zresztą i resztę takiej metalowej architektury. Nazbiera tego człowiek, nazbiera i tylko sobie robotę robi :wink: A ptaszki uwielbiam. ;:215
Mam nadzieję, że moja nowa rabata rojnikowa poradzi sobie sama :wink:
A ja zapomniałam o tych narcyzach, że je posadziłam. Latałam z nimi po ogrodzie i latałam ;:306

Aniu - Dziękuję kochana ;:196 Dawno Cię nie było, albo ja coś przeoczyłam, idę na poszukiwania :wit

Mam w ogrodzie miejsce, które wygląda na uporządkowane, bo te bukszpany potrafi ufryzować jedynie mój M. Ja próbowałam, naprawdę....nie wyszło. Pomoc szybko się uwinęła ;:136

Obrazek

Koleżanka bardzo się dziwiła, po co mi ta szmata, która leży w jej garażu chyba od wojny ;:224 Mnie się wszystko jak widać przydaje. Ubolewa nad tym moja córcia, wierna nowoczesnej architekturze i wystrojom wnętrz w stylu bardzo, bardzo nowoczesnym. Niestety, jej mamusia, czyli ja uwielbia wszystko co ma duszę.

Obrazek

Przykryłam małe kapustki czym się dało. Muszę sobie taki mały tunel sprawić, podobno były w L, ale w moim nie widziałam ;:185

Obrazek

Na niedzielę zostawiam Wam bukiecik z kwiatów ogrodowych.

Obrazek

Miłej niedzieli i słoneczko podsyłam, bo u mnie troszkę świeci :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak się pogodzicie to wyjdzie super styl, nowoczesna starość ;:108
Ja tam tak lubię ;:108