Zielone zakątki w moim domu - Ewelina
Rzeczywiście burza kolorków .....piękne...śliczne...pełen zachwyt....a ja czekam na swoje fiołeczki jak na razie to o pakach kwiatowych nie mam odwagi marzyć....dopiero z listków wsadzonych w zięmię pojawiły się malutkie nowe....nie śmiem nawet przy nich oddychać głębiej aby nie zmarniały 

Regulamin zabrania linków bez zgody
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W LM nie widziałam . Ten preparat ktoś mi polecił i zamówiłam przez internet odżywkę do Saintpauli i do Kaktusów www.e-hortico.pl ( Wpisać w wyszukiwarce producent:Schultz i kategorię nawozy płynne) . Cena op. 19,- zawartość starcza na 260l.wody,bo to koncentrat.basga pisze:Też nie wiedziałam o tym nawozie-zobaczę dziś czy jest w LM i sobie kupię.Cudne te plecionki i w "moim typie" .
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
W moich "zielonych zakątkach" doszło do kilku zmian.
Zacznę od jadalni, w której do niedawna było tak:

Teraz Fikus i Yucca powędrowały do salonu, a do tego kąta trafiła wielka Szeflera i nowa, niska Yucca i jest tak :

Zobaczcie przy okazji , ile nowych liści wypuścił przez zimę Zamiokulkas!

W sypialni natomiast było tak:

Widoczny z prawej strony Scindapsus został pocięty na kawałki , a Yucca została przeniesiona do łazienki.W ich miejsce ustawiłam piękną palmę "Chrysalidocarpus Lutescens" czyli Arecę i jedną Aechmeę. Przy okazji zaszalałam - te wysokie donice to nowe nabytki !

A to właśnie pocięty Scindapsus - jeszcze w wodzie i już w kilka dni po posadzeniu. Ciekawe czy się przyjmie, bo jakoś mu podejrzanie żółkną liście...
Kolejne zmiany mają miejsce w łazience. Było tak:

...A jest tak:

Mąż się śmiał ,że z braku prac ogródkowych latam po domu z roślinkami, a córka stwierdziła,że łazienka zmienia sie w palmiarnię . I bardzo dobrze- mam tu jeszcze sporo miejsca , więc na pewno wkrótce coś dostawię...Jak już pisałam w łazience rośliny czują się bardzo dobrze, mają światło, ciepło i większą niż gdzie indziej wilgotność powietrza.
Zacznę od jadalni, w której do niedawna było tak:

Teraz Fikus i Yucca powędrowały do salonu, a do tego kąta trafiła wielka Szeflera i nowa, niska Yucca i jest tak :

Zobaczcie przy okazji , ile nowych liści wypuścił przez zimę Zamiokulkas!

W sypialni natomiast było tak:

Widoczny z prawej strony Scindapsus został pocięty na kawałki , a Yucca została przeniesiona do łazienki.W ich miejsce ustawiłam piękną palmę "Chrysalidocarpus Lutescens" czyli Arecę i jedną Aechmeę. Przy okazji zaszalałam - te wysokie donice to nowe nabytki !

A to właśnie pocięty Scindapsus - jeszcze w wodzie i już w kilka dni po posadzeniu. Ciekawe czy się przyjmie, bo jakoś mu podejrzanie żółkną liście...
Kolejne zmiany mają miejsce w łazience. Było tak:

...A jest tak:

Mąż się śmiał ,że z braku prac ogródkowych latam po domu z roślinkami, a córka stwierdziła,że łazienka zmienia sie w palmiarnię . I bardzo dobrze- mam tu jeszcze sporo miejsca , więc na pewno wkrótce coś dostawię...Jak już pisałam w łazience rośliny czują się bardzo dobrze, mają światło, ciepło i większą niż gdzie indziej wilgotność powietrza.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Nie, nie, ona dobrze wypełnia kąt jadalni. Potrzebuję tam wysoookiej , a nie szerokiej rośliny.Zostawię więc tak, jak jest.Antooosia pisze: pytanko o szeflerkę-taka jest wielka,nie korci Cę,żeby ją przyciąć,by się rozkrzewiła?
Przemo - To racja, że ta Yucca nadaje się do odmłodzenia jest mocno "łysa" od dołu - dlatego stoi z tyłu w tle, zasłonięta nieco niższymi roślinami. Ale chyba dam jej tam " dożywocie"-zobaczymy , może da sobie radę, a za jakiś czas na pewno znowu coś poprzestawiam ...
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Ewelinko, znowu mnie swoją łazienkową kompozycją inspirujesz!
Zbieram się do ustawienia czegoś u siebie i nie mogę się zdecydować.
Ja swoich wyrośniętych juk też nie odmładzam. Od dołu zastawiłam niższymi doniczkowcami i w sumie efekt jest ok.
A Twój zamio...jest po prostu prześliczny!
Zbieram się do ustawienia czegoś u siebie i nie mogę się zdecydować.
Ja swoich wyrośniętych juk też nie odmładzam. Od dołu zastawiłam niższymi doniczkowcami i w sumie efekt jest ok.
A Twój zamio...jest po prostu prześliczny!
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.