Siew, rozsada,pikowanie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Podłoże do wysiewów i pikowania cz.2

Post »

vinetou80 pisze:Aguss85 chyba Ci się pomyliło z kierowaniem pytań do odpowiedniej osoby. Ja pisałem że wiem jak to się robi... Tzn tu jeszcze dramatu niema ale uniwersalne podłoże z Biovity to jest masakra.
Możesz coś więcej napisać o tym podłożu uniwersalnym ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p
Od: 7 lut 2013, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mirek19 to będzie off-top,ktoś mi urwie głowę :)
Na pewno nie bardzo nadaje się do wysiewu :)
Generalnie jest to produkt coraz gorszej jakości a to co widnieje na opakowaniu(skład) to dla cięcia kosztów już od dawna nie jest pakowane do worków.Ostatni czas jak tam robiłem to już ziemie takie zlewne z podnóża lasu przywozili,bo tańsza byleby co przemieszać i w worku było.Nawet kierowca co to woził to mówił,że brali na trawniki ,ale trawa nie chciała rosnąć.No to w firmie było hasło a to się dołoży nawozu i będzie rosło.
Co to za koszt dla firmy jak doda z kilo azofoski na mieszalnik przy produkcji...(nie będę tu książek pisał)
LEGENDS NEVER DIE
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

To wiadomo, czego unikać :wink:
Ale to z kokosem u mnie naprawdę się sprawdza, dziś pikowałam z niego siewki z kilkunastu kuwet, wystarczyło podważyć widelcem i podnosiło się bez uszkodzeń korzonków. Jakbym była nasionkiem, to chciałabym w takim kiełkować :;230

Potrzebowałam po pikowaniu podłoża i zmieszałam dwa duże worki Vervy do siewu, dwie kostki kokosowe (kostki były wielkości cegły, po napęcznieniu wyszło z 20 litrów podłoża z czystego kokosa) i perlit. Ciężko je było wyrobić na jednolite, pewnie drugi raz już by mi się nie chciało. Wyszło..no takie lepsze, niż sama Verva, ale jeszcze nie tak sprężyste jak Biovita z kokosem.

Obrazek

Obrazek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Czy używaliście takiego podłoża?
Mam zamiar przepikować pomidorki, czy nie jest w nim za duża dawka nawozu, dotychczas do wysiewu używałam verve 0,6kg/m3.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

W naszej pracowitej Mrówce pojawiło się różnego rodzaju podłoże z logo PSB wyprodukowane przez firmę Hollas.
Szukałam ziemi do wysiewu nasion warzyw,chcąc sprawdzić datę produkcji odwróciłam worek na spodnią stronę i mnie zatkało!
Pan obsługujący ten dział potwierdził,że to dla nich zrobiono.
Czym różni się ta ziemia od firmowej nie wiem.
Firmy Hollas było podłoże do wysiewu EKO 20 l w cenie 7 zł. z tego roku.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Pewnie to taki "mrówkowy" Sterlux , który kosztuje od 5.50 do 9,50 za 20 litrów, w zależności od sklepu. Jest jeszcze magiczny dopisek "EKO" , który z reguły podnosi cenę każdego towaru, co najmniej o 20%. To taki VAT od naiwności ;:306 .
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37

Post »

Ja wysiewałam i pikowałam zawsze do ziemi Serlux, a wszystkie rośliny wschodziły i rosły bez problemów. W tym roku kupiłam Verve w LM i wg mnie jest tragiczna. Pełno w niej kawałków drewna, kamieni i licho wie czego. Już panikowałam w innych wątkach, że coś nie tak zrobiłam, bo nie wschodzi mi cebula i sałata, ale na szczęście po dłuższym czasie coś drgnęło i roślinki wychodzą, więc to wina podłoża. Muszę im pomagać,bo przywalone kawałkami kory i kamykami, trudno sobie radzą. Do wysiewu moim zdaniem jest kiepskie. Może na rozsadę się nada, ale już nie będę ryzykować. W małym sklepie ogrodniczym znalazłam na szczęście Sterlux i do niej będę siała pozostałe nasiona na rozsadę.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, aż sprawdziłam swoją, bo to nie ja kupowałam. ;:oj
Na obydwu jest lutowa data tego roku, okres ważności dwa lata.
Janusz, czy 1kg/ m3 nie będzie za dużo dla młodziutkich pikówek pomidora i papryki?
Wcześniej Hollas produkował też podłoże do pikowania, teraz nie widzę w ofercie.

Rebeco, kupiłaś podłoże do wysiewów, czy uniwersalną Verve?
Miałam tak z uniwersalną Aura w ubiegłym roku, połowę worków stanowiła kora i inne zanieczyszczenia. :evil:
Z gotowymi podłożami z Pasłęka nigdy nie miałam kłopotów.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p

Post »

Rzepko, sprawdziłam przed chwilą i wychodzi na to, że pomyliłam nazwy ;:14 M. kupił Substral do wysiewów i pikowania, która mi się nie sprawdza, a Vervę, też do wysiewu i pikowania oglądaliśmy i zastanawialiśmy się czy kupić. O sklerozo :twisted: Przepraszam za wprowadzenie w błąd. :oops:
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja to bym Ci radziła użyć ten Substral do czegoś innego albo wyrzucić na kompost, wiele osób się na nim przejechało, do wysiewu i pikowania nie za bardzo się nadaje, sadzonki często padały.
Podłoże do siewu Verve używam drugi sezon, w tym już mnóstwo sadzonek warzyw i ziół przepikowałam, żadna mi nie padła.

Pozdrawiam Irena
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Irenko, nigdy aż tak nie przejmowałem się ilością nawozu w 1m3 podłoża. Owszem gra to rolę przy kiełkowaniu, bo zbyt duża ilość nawozów utrudnia przenikanie wody do wnętrza nasion. Mnie to nie dotyczy, bo sadzę nasiona wstępnie wykiełkowane na ręczniku zwilżonym woda przegotowaną. Podłoże do pikowania staram się kupować od sprawdzonego producenta i jest to Aura z Hollasa i ma właśnie 1 kg/m3. Mam jako taką pewność , że nie ma domieszek z miejskich kompostowni odpadów komunalnych. Jeżeli posadzisz w uboższe podłoże , to zaczniesz wcześniej fertygować i tyle. Później wstawię fotki.
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p

Post »

Rzepko, już odstawiłam Substral. Powędruje w dołki pod dalie albo pod nogi powojników.
Gdybym nie mogła kupić Sterluxa, to Vervę polecasz ?
Awatar użytkownika
Saute
200p
200p
Od: 24 lut 2017, o 23:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam w tym roku sadzonki w ziemi Biovita " Ziemia do wysiewu z włóknem kokosowym" . Strukturę ma bardzo fajną i jak na razie wszystko kiełkuje i rośnie w niej bez problemów. Niestety nie ma na opakowaniu daty produkcji, jak również lakonicznie opisany skład : wysokiej jakości torf , włókno kokosowe, kreda , piasek gruboziarnisty, perlit i wieloskładnikowy nawóz - i tyle. Po otwarciu worka zajeżdżało pleśnią , ale pomimo obwitego nawilżania nie zauważyłem żeby gdziekolwiek się pojawiła.
Andrzej
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Saute, nie znam Biovity, ale podłoża bez określonej dawki nawozu nie używam do siewu i pikowania, po prostu boję się o sadzonki.

Janusz, w naszym rejonie nie widziałam Aury ani Sterluxa, jest za to Verve, do siewu i warzyw, oczywiście, jest też Verve w wersji bio :;230 .
Ten sam producent, podłoża o wiele droższe, więc prawdopodobnie chodzi o kaskę, w ubiegłych latach ziemię z Pasłęka kupowałam taniej.
Dzisiaj sprawdzę Verve do warzyw, w perspektywie mam obsadzenie kilkunastu 20 litowych wiader z pomidorami, jakaś super tania to ona nie jest, płaciłam 14,99 za 50l.

Pozdrawiam Irena
zielonyogrodnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 kwie 2016, o 11:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja używam w tym roku tylko podłoża firmy Substral i jakoś nie miałem do tej pory żadnych problemów. W zeszłym roku siałem do ziemi Sterlux i również nie było żadnych komplikacji. Wydaje mi się, że to wszystko zależy od partii na jaką trafimy. Ziemia tego samego producenta ale z innej partii może się różnić jakością i to dość sporo. Podam przykład z nasionami, wiele osób na forum bardzo poleca odmianę papryki Rokita, a ja rok temu miałem paczkę nasion z Torseedu i na całe opakowanie wykiełkowały 4 rośliny. Inne odmiany od tego samego producenta kiełkowały prawidłowo i rosły normalnie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”