Hacjenda Anego już ma 10 lat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hacjenda Anego już ma 10 lat

Post »

Jak to babskie zachciewajki Betino - ja też chciałem chryzantemy i ... mam!
Żółta pięknie dzisiaj się rozwinęła :)

Jadziu, z Luciferem to ja mam dylemat :(
U sąsiada rósł 4 lata - oddał mi. U mnie rósł dwa lata i ... przemarzł ale kilka bulwek przeżyło.
Przez dwie zimy wykopywałem, w tym roku były posadzone w inne miejsce, a na starym ... Luciferki wyrosły :)
Odważnie więc ... nie wykopuję w tym roku, ale narzucę jedliny.

Oj tak Bogusiu - niech trwa jesień jak najdłużej. Jubileuszowy Książę Monaco dalej ma dużo pąków i piękne liście, ale wykopując dalie i wycinając zaschnięte jeżówki i irysy, znalazłem ... kwitnącą gladiolę :)
Najlepsze jest to, że w ub.r. zrezygnowałem z mieczyków i ta zagubiona przezimowała w gruncie i zakwitła.

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:180 Andrzeju ;:196 tak zrobię narzucę na niego tujek i niech śpi słodko razem z innymi Crocosmiami i niech nie próbuje zmarznąć.Moje zólte chryzantemy dalej w pąkach i aż truchleję czy zakwitną.Tylko moje stare chryzantemy kwitną
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak zobaczyłem Jadziu ten piękny żółty bukiet, to aż w głos się zaśmiałem radośnie.
Tylko zapomniałem zdjęcia zrobić bo zabiegany byłem - wycinałem, wykopywałem dalie. kalie i daturę.
Roznosiłem ziemię z kompostu, no i rozmawiałem z sąsiadem :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj Andrzeju :wit
Twój ogród oczywiście jak zawsze bardzo ładnie się prezentujący,zadbany i sprzątany na bieżąco,jest w nim przytulnie zacisznie i kolorowo ;:333 ;:333
Róża Prince de Monaco wyjątkowej urody ;:oj
Poza tym jak widać w Twoim wątku jesteś wszechstronny bo hodujesz mnóstwo roślin,majsterkujesz i przyrządzasz wspaniałe i na pewno
ekstra smaczne nalewki ;:433
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja/Twoja Jubilee du Prince de Monaco ma nowy paczuś ;:138 wczoraj widziałam :heja
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie po dłuższej nieobecności :wit
Czas wspomnień, zadumy nad grobami bliskich, a że daleko mam do rodzinnych stron, to i wyjazd był na dłużej. Odwiedziny rodziny nie tylko w mieście rodzinnym, ale i podczas powrotu przez cały kraj.

Na ogrodzie ... dalej kwiaty kwitną, tylko jednej nocy był przymrozek i nawet wszystkich liści hortensji nie przemroził.
Za to po raz pierwszy zobaczyłem przebarwiające się liście wiśni - zawsze spadały zaraz po zbiorach
Obrazek

Arku ... miłe Twe słowa, słodkie jak poziomki jeszcze znajdowane w ogrodzie - dziękuję :oops:
Obrazek
Obrazek

Ha! Betino. Różyczka to zaraźliwa choroba - póki co ... popatrz na chryzantemy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Doroto u mnie też Jubilee du Prince de Monaco ani myśli o śnie - kwitnie w najlepsze i ma jeszcze pąki, a z 8 patyczków od Ciebie 4 pięknie się przyjęły. Zakopałem doniczki w ziemi i przykryte butelkami czekają wiosny.
Obrazek

Dla pozostałych gości jesienny widok z jesiennymi krokusami :)
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Dobrze,ze możemy cieszyć się jeszcze kolorami jesieni. Poziomeczka cudaśna ;:303 U mnie jeszcze owocują truskawki ;:108 a sporo też kwitnie .Hortensje już w większości bezlistne , a tam gdzie zostały to poczerniałe od mrozu.
Pozdrawiam serdecznie!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Urzekły mnie zimowity na ostatnim zdjęciu :) Jaka finezja i delikatność.
Agata
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu, wszechobecnym kolorem jesieni jest kolor brązu, miły dla oka ale w wydaniu opadłych liści jest trochę męczący :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Witam Cię Maju w moim ogrodzie.
To nie są zimowity - to są krokusy jesienne.
Zimowity mają grube mięsiste liście i kwitną już w połowie września kwiatami dużymi o wys. ok. 25 cm - teraz już nie po nich śladu.
Widok z połowy października - zimowity już kładły się na spoczynek :wink:
Obrazek

Obrazek

Krokusy jesienne mają liście jak źdźbła trawy a kwiaty delikatne o wys. do 15 cm. i kwitną dopiero w poł. października.
Dokładnie można odróżnić licząc pręciki - krokus ma 3 pręciki, a zimowit 6
tutaj fotka krokusów
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Pozdrawiam jesiennie.Piękna jest Monaco ;:108 tym bardziej miło bo kupiłam 10szt ;:138
:wit
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słonko grzeje Betino + 12 było gdy odsłoniłem okno (fakt ... już 9-ta była) teraz +16 ale wiaterek dość mocny.
Ale jeszcze bardziej ucieszyła mnie wiadomość, że wróciłaś z nowym wątkiem ;:138

Asiu! 10 sztuk jednej róży? ;:oj
Ależ będzie pięknie :)
W ub.r. po pierwszym kwitnieniu obcięte pędy wsadziłem obok do ziemi i też miałem wprawdzie nie 10 ale 6 - wszystkie oddałem.
W tym roku z powodu suszy patyczki padły - tylko jeden widzę zielony pod butelką, zobaczymy na wiosnę czy się przyjmie.

Nawiążę jeszcze do mojej podróży na Pomorze.
Opóźniłem powrót o jeden dzień, bo ... musiałem oberwać tarki na nalewkę ;:306
Zabrałem w tym celu wiaderko ze sobą i pełne 3 l. owocu przywiozłem. Już się pławią w 70% zalewie :)
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna Andrzeju ta żółta chryzantemka jest zimująca? A z jakiego krzewu te tarki? Zbierać liście będę jak prawie wszystkie opadną i jak pisałeś w tym roku jakoś uporczywie trzymają się na drzewie jedynie brzoskwiniowe opadły.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

U mnie w słońcu mienią się jeszcze zlocisto - zółte listeczki brzozy. Wyjątkowo pięknie przebarwiały się tez w tym roku orzecha włoskiego/ z nimi już się uporałam/. Winobluszcz załatwiły pierwsze pażdziernikowe przymrozki, a szkoda!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości :wit

Ewo - tarka to owoc tarniny. Właśnie nalałem sobie (i żonie też) ostatnią porcję nalewki z tarniny zrobionej 3 lata temu, także z owoców z Pomorza.
U mnie znalazłem 3 stanowiska tarniny i przez 3 lata miały po kilka owoców :( albo kwiaty przemarzały, albo się nie zapylały, a że nalewka nie ma sobie równych (chyba że z derenia, ale takiej nigdy nie piłem) ... musowo było przedłużyć pobyt, by nazbierać owoców. :)
Chryzantema jedną zimę u mnie mieszka, przybyła od Jadzi bałem się że może przemarznąć, bo na jesieni wsadzana i mało ukorzeniona była, okryłem gałązkami igliwia i ... z jednej sadzonki zrobiła się piękna kępka :)

Bogusiu, u nas tylko liście na jabłoniach wiszą, piszę nie widząc jak to dzisiaj wygląda, bo strasznie wiało, za to było słoneczko i +16 poszliśmy na długi spacer ciesząc oczy kolorami jesieni.
Kilka dni temu był w nocy mrozek i zdjął w ciągu jednej nocy liście z moreli, śliw i czereśni (te liście pokazałem niedawno na zdjęciach) dobrze, ze nie było wiatru i leżały wszystkie pod drzewami.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Podobny los spotkał moją ostatnią .pięknie kwitnącą fuksję-nocne wichury złamały ją przy samej ziemi ;:202 Dziwne bo była w sumie malutka.

Monaco 3 są u mnie,dwie u Mamy,a 5 w kościołowym ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”