Kolejna jesień w moim ogródku i znowu wiosna ...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolejna jesień w moim ogródku ...CD

Post »

Ciemiernik śliczny i już kwitnie.Moje nadal w pąkach. A co jest to za drugim ciemiernikiem? :wit
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu u mnie też oczywiście popiół pójdzie na rabaty wszak to pokłady potasu! :) Ciemierniki takie zwyczajne kilkuletnie już...
Ewciu Ja wczoraj po działce i po obiedzie w domu też padłam i obudziłam się ok.2 w nocy nie myta i nie rozebrana. ;:173 Spałam kamiennym snem...po godzinnej przerwie zasnęłam ponownie i spałam do godz.8 rano! To był szczególny dzień!I wiosenne przesilenie chyba... Host jeszcze nie widać a i powojniki kiepsko pączkują jeszcze...dzisiaj w okularach im się przyglądałam i coś tam zaczyna być widać.
Alu ciemiernik chyba łaski nie robi o tej porze ;:306 Myślę i myślę nad twoim pytaniem co jest za drugim ciemiernikiem ;:7
aż zaskoczyłam,że o fotkę chodzi--to zalążki pierwiosnków . ;:108 :)
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Masz naprawdę piękny ciemiernik. Spośród trzech moich jedynie biały bardzo ladnie się rozrósł, ale on jakoś późno zawsze kwitnie. ;:222
Dzisiaj , niestety znowu brakowało mi ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko takich okazałych ciemierników mam jeszcze 2 a reszta to niewielkie ...Cieszy mnie biały,który wnet zakwitnie niezbyt okazale co prawda ale jednak! 2 lata po przesadzeniu na nowe miejsce był obrażony bo mu nie spasowało wyraźnie i nie kwitł..Jesienią go przesadziłam ponownie i ma pąki...Straciłam bezpowrotnie korsykański niestety bo zgnił podlewany intensywnie przez eM wraz z brzozą ;:145 no i cuchnący po zimie nie wygląda dobrze...ale jest kilka siewek więc za rok... :wink:
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Maryniu, piękne zdjęcia (zresztą jak zawsze) :uszy
Zazdroszczę Ci słonecznej aury w dniu dzisiejszym, tego ze mogłaś popracować sobie na działce i tego zmęczenia. Przez remont jestem uziemiona w domu. Dzisiaj, mimo kiepskiej pogody, pojechałam na chwilę do moich kwiatuszków zobaczyć co nowego zakwitło. Zauważyłam. że moje ciemierniki mają bardzo brzydkie liście. Czy mogę im już je powycinać?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halu witam serdecznie! Moje ciemierniki właśnie wczoraj ogołociłam z liści bo czytałam tu i tam na FO , że już można. Właściwie o tej porze to jeszcze nie wycinałam a to z powodu,że jeszcze w ogródku " twórczo" nie bywałam. Mam nadzieję,że im nie zaszkodziłam!Schowane były w tych liściorach ani zdjęcia zrobić nie było jak!U mnie liście w większości były zieloniutkie a pojedyncze były takie oparzone....Pogoda u mnie jeszcze dzisiaj była całkiem,całkiem przyjemna ale ;:3 mniej niż przez ostatnie dni . Do pracy był to jednak dzień udany. Po południu ochładzało się gwałtownie ok.16 było 8 st,
Mimo " gimnastyki" przy wycinaniu , grabaniu i zbieraniu " urobku"widoczne efekty pracy cieszą choć później nawet ciężko było ciuchy zmienić z działkowych na " miastowe" :) Ale już jest OK ...trening to jest to!
Z "bólem" zauważyłam ,że nie zrobiłam fotki innej parze ciemierników ;:173

Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Marniu zrobiłaś już mnóstwo pracy na działce.
Ja tylko zdążyłam przyciąć róże przed kolejnym śniegiem. ;:222
Coś mi się wydaje, że ta wiosna nie będzie już taka ładna jak zeszłoroczna.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Kiedy ja się dochowam takich kęp ciemiernikowych?
U mnie pojedyncze kwiaty, albo w ogóle brak kwiatów.
No, ale ciemierniki nie lubią przesadzania, a w zeszłym roku trochę ich przesadziłam
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Oj Maryniu nie chcę nic mówić ale działkę to wyposażyłaś w ogrzewanie podłogowe ;:oj
Pięknie wiosna zawitała :wit
Znalazłam nazwę tego miskanta to 'Miskantus oligostachyus NANUS VARIEGATUS taką mam etykietkę do niego od Piterka ;:333
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu! piękne ujęcia i obróbka "kwiecistych". Ciemierniki cudaśne/ jakie odmiany?/
Wiosenka napawa optymizmem ;:108 Posyłam serdeczności ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Maryniu ależ ten ciemiernik to kępisko.... coś pięknego ;:oj Mam nadzieję, że i moje kiedyś tak pięknie się rozrosną :D
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Maryniu,portret ciemiernika rewelacyjny,nie trzeba malować obrazu ,bo gotowy,mówisz,że już wszystko wysprzątane i ogródek czeka na prawdziwą wiosnę,to mi się podoba,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Maryniu, może i to samo wszędzie ale inaczej pokazane i też pięknie, więc pokazuj jeszcze :wit
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko przyszła nam pora odpoczynku ...choć ;:167 i ręce rwą się do pracy..musimy cierpliwie przeczekać...Jak wiesz w ogrodzie cały sezon pracy nie brakuje a więc na laurach spocząć nie można! :)
Gosiu ten ciemiernik mam chyba od 4 lat od niewielkiej siewki wziętej od znajomej. Spokojnie doczekasz się i Ty! :D Chcę Ci powiedzieć,że nie zawsze ciemiernikowi przesadzanie zaszkodzi...jak się utrafi chyba z terminem i miejscem odpowiednim a także głębokością sadzenia to się uda! ;:108
mar33 Marysiu wiosna nas cieszy niewątpliwie !Ogrzewanie tylko naturalne u mnie zapewniam! ;:306 A z tym miskantem to nie kojarzę...chyba odpowiedź innej Marii przeznaczona była...
Bogusiu za miłe słowa jak i wizytę serdecznie dziękuję! ;:180 odmiany nie znam to jakieś hybrydy ciemiernika wschodniego posiadam...najzwyklejsze!
AGNESS Agnieszko ciemiernik kilka latek liczy...więc się rozrósł ! :D Ciemierniki u mnie od kilku lat w ogrodzie ...czasem z różnym skutkiem..kilka już wypadło ...
koziorozec Martuś ogródek ogarnięty " z pierwszego" jak się czasem mówi...ale jak wiesz to preludium zaledwie a w ogrodzie niekończąca się praca ! Ale my to kochamy więc aby tylko aura nam dopisywała to będziemy szczęśliwe! :D
iwona0042 dziękuję za zachętę! FO ma to do siebie , że jak przychodzi czas to wszędzie te same rośliny w ogrodach i trudno coś nowego pokazać...choć trafiają się i rarytasy rzadkie ale u mnie ich brak... Zmartwienia z tego powodu nie mam :roll: ...spokojnie oglądam u innych i to mi wystarcza...

Wreszcie się przejaśnia u mnie bo ciemnica była od rana! A mnie kwitnące hiacynty zapachem pobudzają do życia i dają namiastkę wiosny w mieszkaniu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
takiego jeszcze nie miałam.. :D
Obrazek
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zimno. Nie wychodzę z domu i już :evil: W dodatku fachowcy powoli kończą prace remontowe, więc jazda na mopie mnie czeka :? Kwiaty wiosenne oglądam zza okna i czekam na koniec bałaganu w domu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”