Garden of my dreams :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Garden of my dreams :) KOSTKA by Koleszko :D

Post »

Ale jesteś cwany :) wszystkie doniczki razem zasypałeś i kwita :;230 w takim razie po co je kupowałeś jesienią , skoro nie wsadziłeś na miejsce żeby się przed zimą ukorzeniły ? to nie mogłeś kupić wiosną ? No ale na pewno miałeś swoje racje :wink: :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też tego nie rozumiem :!: nie lepiej było od razu posadzic na stałe miejsce ? Jak one zaczną rosnąc wiosną i ruszysz im slabe korzenie to mogą sie w ogóle nie przyjąć :oops: dwie takie swoje pomyłki mi wystarczą ;:196 więc tobie nie radze tez popelniac :;230
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widocznie nie był zdecydowany co do miejsca :) może dopiero je szykuje :) ale lepiej było kupić je wiosna :) A może je dostał ? :D
Widzę ,że tuje też stoją w doniczkach :) a właściwie dlatego się je kupuje jesienią żeby posadzić i żeby przed zimą się ukorzeniły, wtedy jest gwarancja ,że przetrwają i wiosną ruszą z kopyta :) inaczej le[piej kupować do sadzenia od razu wiosną :) Ale ja w sumie też miałam w donicy świerka i tak stał kilka zim , służył jako choinka :heja i nie zmarzł :) :wit
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Lepiej jesienią z gołym korzeniem ponieważ lepiej się przyjmują i są zahartowane a te wiosną narażone na susze i przymrozki juz jest plan rabaty ;:138 ; już sie nie moge doczekać czy te marketowe będa takie jak deklaruje producent ;:oj
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też uważam ,że lepiej jesienią i lepiej widzieć korzeń. Kupiłam wiosną , niby w doniczkach ...ale to były cięte korzenie i dopiero wsadzane, ani jedno z 10-ciu się nie przyjęło, tuje
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Tak to niestety prawda :( ja mieszkam w Krakowie impowinno być tu dużo dobrych szkólek a tu d.. :lol:
Mam dwa sklepy przeciež nie będę przez cały kraków autobusem i tramwajem jechał :;230 niby takie nowe tabor z 2014 a tu ciągle tramwaje sie wykolejają autobusy się zderzają ;:124 mam jedną szkołke obok szkoly i do niej jeżdze musze bardzo pochwalic za asortyment i fachową obsługę wiele srodków ochrony roślin i ilosc róz iglaków bylin i drzewek owocowych ;:215 ;:215 tylko ceny diabelskie szczególnie za róże w donicach owszem sadzonki piękne i zdrowe ale 40 zł za gloria dei albo eden rose nie dam :? Ale ja kupiłem bo nie miałem wyjscia :;230 . trzeba pamietac ze masówka nigdy nie da nam pięknych okazów które pan Zdzisiu nam za piwo wykopie i nawet tego roślinka nie odczuje bez żadej szkody dla niej , BO LICZY SIĘ TYLKO ZYSK PRODUCENTA ! I tyle mam do powiedzenia ;:180
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Siemanko siemanko . :lol:

Karolinko mati pozwolicie , że odpowiem wam razem . :wink: Te róże zostały kupione za grosze i poszły w donice dlatego , że nie mam zamiaru zaczynać od ... strony , najpierw robię obrzeża potem sadzę . :D Jaki byłby sens najpierw sadzić a potem zrobić obrzeża ? nie mam dużo czasu na te działania , miałbym zawsze trudności z koszeniem przy nich . Poza tym nie mam teraz miejsca dla nich , muszę poprzesadzać najpierw iglaki i zrobić iglakową rabatę .Tak , wiem , że najlepiej byłoby od razu je posadzić w miejsca docelowe , ale wiemy jak jest i ile razy niektóre roślinki przesadzamy .Dodam , że w szkółkach itd. rośliny bardzo wiele lat stoją w doniczkach jak widzicie i nic im się nie dzieje , a stoją postawione tak sobie .Ja swoje daleko od siebie posadziłem , zakopałem w ziemi co dodatkowo je ochrania . :lol:

Co u mnie ? nie mam dobrych wieści ... mróz był maksymalnie - 12 i jedna Wierzba Hakuro mi wymarzła ze szpaleru . :cry: I pół następnej, ale odratuję ją ... miejmy nadzieję że to pierwsza i ostatnia strata tej zimy .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ale jakim cudem?
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czemu uważasz, że wierzba zmarzła? Mam takich drzewek kilka - nigdy żadne nie wypadło po zimie, a maksymalnie było (-)27. tak więc (-)12 przez kilka dni nic nie powinno zrobić.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

To troche chore ze przy takim niedużym mrozie hakuro wymarza ;:14 u mnie dopiero przy -31 wymarzła ;:oj ja tam mam inny styl najpierw sadzę a potem wkopuje lekko kamienie ;:136
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Pawle! :wit no nie , masz za sobą takie mrozy i pierwsze straty ;:222 Też uważam,ze Hakuro wiosną odżyje . Pozdrawiam cieplutko!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Trzymam kciuki za Hakuro, szkoda by było takiego fajnego szpaleru przy wjeździe.
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Mateusz nie wiem . :(

Madziu Zmarzła ponieważ ta cała podkładka jest sucha i czarna jak widać na zdjęciu .Jest sucha tak samo jak przy wierzbie mandżurskiej ... Madziu sam mam jakieś 4 lata inne hakuro i nie wymarzły ale słyszałem , że niektórym wymarzają .Zdrowe wierzby mają kolor całkiem inny niestety ... tutaj jest obumarła ... zrobię lepsze fotki może to zobaczysz porównania ... może była najsłabsza ? nie wiem .

mati to chore i dziwne ... Mam 3 inne 4 lata i nie wymarzły . :wink: To chyba zależy od jej genetyki haha . :D

Bogusiu oby ostatnie .Zawsze najbardziej cierpią młode drzewka .Nie odżyje , nie ta - następna odżyje bo nie całą ją zmroziło .Dziękuję :lol: . Pozdrawiam . :wink:

Margitko Dziękuję . :D Ale niestety nic z niej nie będzie ...
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

jeśli juz to pewnie na odczep się ją zaszczepili ;:224
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pawle z zainteresowaniem czytam wątek,nie sposób przelecieć po łebku,bo pasja ogrodnicza od ciebie bije,pomysły rozsadzają i w tym wszystkim chce się uczestniczyć.Chciałabym powiedzieć,że w mojej ziemi coś rośnie konkretnie ;:108 Gdyby nie złoto ogrodnika to jedynie rozchodniki by nie narzekały :D Wierzbę smoczą mam,nawet podobnej wielkości,czekam na pojawienie się ozdobnych pędów na niej.Czy wiesz o czym piszę?Tylko na to trzeba poczekać podobno ;:131 Przeżyłam bardzo egzekucję wiśni :( A jeszcze w planie masz laurowiśnie ;:202 Czy nie da się ich odmłodzić radykalnym cięciem?One w cieniu powinny czuć się dobrze.Masz może zdjęcie z okresu kwitnienia,bo na forum dowiedziałam się,że są dwie odmiany?Kostkę widziałam,piękna.Mam palisadę tego typu,kupną.Tak zaciekawiłeś mnie swoim powstającym ogrodem,że od wiosny będę śledzić twoje poczynania.A w ten zimowy czas na pewno wątek dokończę czytać :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”