Moja kolekcja storczyków

Zablokowany
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja kolekcja storczyków

Post »

Dzięki dziewczyny za ciepłe słowa. Trudno było coś kupić dla niej, a i do tego ledwo się zmieściła. Ale udało się kupić duży wazon z cienkiego szkła (jak niosłam to czułam jak szkło "sprężynuje") pozytyw jest taki, że dzięki temu, że szkło jest lekkie to i łatwiej będzie operować z podlewaniem itp negatyw jest taki, że jak za mocno ścisnę lub puknę o coś to szło się rozsypie na kawałki ;:224
Awatar użytkownika
sylcia199
500p
500p
Od: 25 paź 2012, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie wygląda w tym wazonie :D Na pewno będzie jej teraz dobrze ;:108
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Takie teraz szkło robią, cieniutkie. Miałam i właśnie podczas mycia przy podniesieniu chrupnęło. A na olx kupiłam wielki, ciężki kryształowy za 15zł, ale nie wiem czy nadawałby się do vand?!

Obrazek
Pozdrawiam - Justyna
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyno jest duży ale chyba za wąski na korzenie mojej vandy. Ale jak za takie szkło to niezła cena ;:oj Miejmy nadzieje, że moje szkło nie chrupnie...Ja będę wyjmować vandę z wazonu przy podlewaniu i będę moczyć korzenie np w misce z wodą. Dobrze, że mi napisałaś, że może chrupnąć jak zaleje wodą wazon i go podniosę..
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

Ładny ten wazon kryształowy, ale wg mnie do vandy zupełnie nie pasuje. Vandy są ozdobne z korzeni, a chować je do grubego szlifowanego szkła które je przysłoni to jakieś nieporozumienie. Do tego wydaje mi się, że jest zbyt wąski i ciasny.

Ja bym w takim wazonie trzymała jakiś bukiet np. białe goździki w połączeniu z tulipanami, ozdobione gałązkami z baziami.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem ,że korzenie są ważne ;) Ale ten wazon jest tak wielki, że nie widać tego na zdjęciu.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

Jeśli wazon jest duży to na 100% się nadaje. Dla mnie korzenie vandy nie są ozdobą i nawet wolałabym by rosła w doniczce.
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p

Post »

Iwona 0103 pisze:Dla mnie korzenie vandy nie są ozdobą i nawet wolałabym by rosła w doniczce.
... jeśli korzenie vandy nie są ozdobą i wolałabyś by rosła w doniczce, to lepiej zainwestować w miltonię, zygopetalum, oncidium lub dendrobium ... które są kilkukrotnie tańsze od vand, a mają równie piękne kwitnienia ... :roll: ... to tak jakby zafundować sobie drogie czesanie u uznanego fryzjera, aby tuż po wyjściu z salonu założyć na włosy wełnianą czapę OMG !!! :roll: to się mija z celem.

Wyjątkowość vand wynika z ich imponującego systemu korzeniowego, tym samym z możliwości prezentacji rośliny w formie wiszącej np. przy karniszu, lub prezentacji całej rośliny w jakimś szkle.

No cóż. Prawdą jest, że o gustach się nie dyskutuje :oops:
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p

Post »

Sahe pisze:No cóż. Prawdą jest, że o gustach się nie dyskutuje :oops:
No otóż to.

A vanda ma zupełnie inne kwiaty i liście niż miltonia, zygopelatum itd. i kompletnie nie rozumiem Twojego porównania. No cóż każdy ma inny gust i nie powinno się go za to ganić.
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko na zdjęciu nie widać tego, że jest tak duży ale pewnie ciężki jest co? Justynko czyżbyś miała chęć na zakup vandy? Stąd ten zakup wazonu? :wink:
domi93
200p
200p
Od: 2 wrz 2014, o 11:06

Post »

Iwonko jestem tego samego zdania co Ty i nie rozumiem tego hejta ze strony koleżanki wcześniej... Mi te korzenie też się nie podobają ale z tego co widziałam w internecie to Vanda też może rosnąc w korze :)
Dominika :)
Zapraszam Do Mnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=82859" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p

Post »

No patrz czego to się człowiek na FO nie dowie ;:oj . Tylko gdzie kupić tak dużą przezroczystą doniczkę?
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p

Post »

Po 1. - forum jest po to aby wymieniać zdania, opinie :) jeśli ktoś czuje się urażony czyjąś opinią, to nie jest to miejsce dla niego :) zwłaszcza, że mój post był jak najbardziej w dobrej intencji :)
Po 2. - dla mnie vanda z ukrytymi korzeniami to tak jak modelka w worze po kartoflach po szyję. Choć to prawda, ładna twarz też się sama obroni :) prawda ?? Ale każdy ma prawo do własnej oceny, do własnego praktykowania hodowli.
Po 3. - jak to koleżanka doniosła - HEJTA - i na zgodę ;:136

Natko gdzie zamawiasz peters professional na kwitnienie ?? Na allegro w małych ilościach (po 10 lub 20 dkg) sprzedają tylko odsypywany w woreczku strunowym. Boję się, że może to być oszustwo i przyjdzie mi podróba ...
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, przyznam się, że vandy mnie nie interesują. Jak dla mnie za dużo miejsca zabierają i te korzenia ;:oj Wazon kupiony do dużych kwiatowych bukietów np. mieczyków. W święta były tam gałęzie świerku ;)
Pozdrawiam - Justyna
domi93
200p
200p
Od: 2 wrz 2014, o 11:06

Post »

Iwonko kiedyś w obi widziałam takie wieeelkie doniczki przezroczyste :) zobaczę czy jeszcze są :D
Dominika :)
Zapraszam Do Mnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=82859" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”