Moja kolekcja storczyków
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja storczyków
Dzięki dziewczyny za ciepłe słowa. Trudno było coś kupić dla niej, a i do tego ledwo się zmieściła. Ale udało się kupić duży wazon z cienkiego szkła (jak niosłam to czułam jak szkło "sprężynuje") pozytyw jest taki, że dzięki temu, że szkło jest lekkie to i łatwiej będzie operować z podlewaniem itp negatyw jest taki, że jak za mocno ścisnę lub puknę o coś to szło się rozsypie na kawałki 

- sylcia199
- 500p
- Od: 25 paź 2012, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie wygląda w tym wazonie
Na pewno będzie jej teraz dobrze 

- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Takie teraz szkło robią, cieniutkie. Miałam i właśnie podczas mycia przy podniesieniu chrupnęło. A na olx kupiłam wielki, ciężki kryształowy za 15zł, ale nie wiem czy nadawałby się do vand?!

Pozdrawiam - Justyna
-
Justyno jest duży ale chyba za wąski na korzenie mojej vandy. Ale jak za takie szkło to niezła cena
Miejmy nadzieje, że moje szkło nie chrupnie...Ja będę wyjmować vandę z wazonu przy podlewaniu i będę moczyć korzenie np w misce z wodą. Dobrze, że mi napisałaś, że może chrupnąć jak zaleje wodą wazon i go podniosę..

Ładny ten wazon kryształowy, ale wg mnie do vandy zupełnie nie pasuje. Vandy są ozdobne z korzeni, a chować je do grubego szlifowanego szkła które je przysłoni to jakieś nieporozumienie. Do tego wydaje mi się, że jest zbyt wąski i ciasny.
Ja bym w takim wazonie trzymała jakiś bukiet np. białe goździki w połączeniu z tulipanami, ozdobione gałązkami z baziami.
Ja bym w takim wazonie trzymała jakiś bukiet np. białe goździki w połączeniu z tulipanami, ozdobione gałązkami z baziami.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- duju
Wiem ,że korzenie są ważne ;) Ale ten wazon jest tak wielki, że nie widać tego na zdjęciu.
Pozdrawiam - Justyna
- Iwona 0103
- 500p
- Od: 9 sie 2014, o 16:12
Jeśli wazon jest duży to na 100% się nadaje. Dla mnie korzenie vandy nie są ozdobą i nawet wolałabym by rosła w doniczce.
... jeśli korzenie vandy nie są ozdobą i wolałabyś by rosła w doniczce, to lepiej zainwestować w miltonię, zygopetalum, oncidium lub dendrobium ... które są kilkukrotnie tańsze od vand, a mają równie piękne kwitnienia ...Iwona 0103 pisze:Dla mnie korzenie vandy nie są ozdobą i nawet wolałabym by rosła w doniczce.

Wyjątkowość vand wynika z ich imponującego systemu korzeniowego, tym samym z możliwości prezentacji rośliny w formie wiszącej np. przy karniszu, lub prezentacji całej rośliny w jakimś szkle.
No cóż. Prawdą jest, że o gustach się nie dyskutuje

- Iwona 0103
- 500p
No otóż to.Sahe pisze:No cóż. Prawdą jest, że o gustach się nie dyskutuje
A vanda ma zupełnie inne kwiaty i liście niż miltonia, zygopelatum itd. i kompletnie nie rozumiem Twojego porównania. No cóż każdy ma inny gust i nie powinno się go za to ganić.
-
Justynko na zdjęciu nie widać tego, że jest tak duży ale pewnie ciężki jest co? Justynko czyżbyś miała chęć na zakup vandy? Stąd ten zakup wazonu? 

Iwonko jestem tego samego zdania co Ty i nie rozumiem tego hejta ze strony koleżanki wcześniej... Mi te korzenie też się nie podobają ale z tego co widziałam w internecie to Vanda też może rosnąc w korze 

Dominika
Zapraszam Do Mnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=82859" onclick="window.open(this.href);return false;

Zapraszam Do Mnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=82859" onclick="window.open(this.href);return false;
- Iwona 0103
- 500p
No patrz czego to się człowiek na FO nie dowie
. Tylko gdzie kupić tak dużą przezroczystą doniczkę?

Po 1. - forum jest po to aby wymieniać zdania, opinie
jeśli ktoś czuje się urażony czyjąś opinią, to nie jest to miejsce dla niego
zwłaszcza, że mój post był jak najbardziej w dobrej intencji 
Po 2. - dla mnie vanda z ukrytymi korzeniami to tak jak modelka w worze po kartoflach po szyję. Choć to prawda, ładna twarz też się sama obroni
prawda ?? Ale każdy ma prawo do własnej oceny, do własnego praktykowania hodowli.
Po 3. - jak to koleżanka doniosła - HEJTA - i na zgodę
Natko gdzie zamawiasz peters professional na kwitnienie ?? Na allegro w małych ilościach (po 10 lub 20 dkg) sprzedają tylko odsypywany w woreczku strunowym. Boję się, że może to być oszustwo i przyjdzie mi podróba ...

Po 2. - dla mnie vanda z ukrytymi korzeniami to tak jak modelka w worze po kartoflach po szyję. Choć to prawda, ładna twarz też się sama obroni

Po 3. - jak to koleżanka doniosła - HEJTA - i na zgodę

Natko gdzie zamawiasz peters professional na kwitnienie ?? Na allegro w małych ilościach (po 10 lub 20 dkg) sprzedają tylko odsypywany w woreczku strunowym. Boję się, że może to być oszustwo i przyjdzie mi podróba ...
- duju
Nie, przyznam się, że vandy mnie nie interesują. Jak dla mnie za dużo miejsca zabierają i te korzenia
Wazon kupiony do dużych kwiatowych bukietów np. mieczyków. W święta były tam gałęzie świerku ;)

Pozdrawiam - Justyna
Iwonko kiedyś w obi widziałam takie wieeelkie doniczki przezroczyste
zobaczę czy jeszcze są 

Dominika