Przysypani tęczą kwiatów...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przysypani tęczą kwiatów...

Post »

Kasiu przepiękny festiwal róż , nie wspomnę o reszcie , ale z iryskami to zaszalałaś ;:138
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, u mnie też plaga mszyc ;:223 a jeszcze ciężko oprysk zrobić jak co jakiś czas popaduję ;:223
Róże masz naprawdę przepiękne, ale nie tylko róże ;:138
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Plag na zdjęciach nie widać, możemy się cieszyć pięknymi kwiatami. :)
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Kasieńko. Trochę przesadziłaś z to perfekcyjnością . Gdzie mi do niej. Ogród jak ogród jest w nim wszystko trochę chaosu, trochę nieprzemyślanych nasadzeń chwilowych a rosną już kilka lat a tak w ogóle jakby się dało zaorać i zacząć od nowa może uniknęłoby się wielu błędów - tylko nie te lata, by zaczynać od początku.
Szkoda,że Was nie było na spotkaniu. Do ostatniej chwili taka mieliśmy nadzieję. Spotkanie było bardzo miłe. 42 osoby zaszczyciły nas swoja obecnością różnych zakątków lubelszczyzny ale także z Krakowa, Kozienic, W-wy. Ale to już było ....
U nas w dalszym ciągu niesamowita susza. Chmury przechodzą a deszczu nie ma. Czasami coś pokropi ale to tylko widać na blaszanym dachu, bo na ziemi to już nie. Nawet używam zaklęcia :roll: myję samochód co drugi dzień i nic ;:7 Kiedyś pomagało :( Robactwo też mnoży się niesamowicie aż strach pomyśleć ile naplęgnie się nornic myszy i innych gryzoni, bo taka pogoda im sprzyja
Piszesz o zmianach w kwiatach róży szczepionej na pniu. Na drugim zdjęciu wygląda mi to na kwiat podkładki. Zobacz skąd wyrasta czy przypadkiem nie poniżej miejsca szczepienia. Prześlę Ci zdjęcie na pw. dla porównania.
Miłego dnia ;:3 Janusz
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
baseda
200p
200p
Od: 5 maja 2013, o 17:27

Post »

Kasiu piękne róże, a plaga mszyc dopadła pewnie wielu z nas niestety :( Ja najpierw wytoczyłam ciężkie działa (czytaj chemia), ale wiele to nie dało, natomiast teraz regularnie oprysk szarym mydłem i czosnkiem. Nie jestem znawczynią tematu, ale poskutkowało - paskudy zniknęły :)
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Kasiu, widzę, że zapał Was nie opuszcza i sprowadzacie wiele nowych roślin. Dla samych kosaćców potrzeba niezłego placu ;:224 .
Róże ładne, kilka bardzo w moim guście. Interesująca metamorfoza piennej. Najbardziej podoba mi się kwiat, który Janusz typuje na pędy podkładki - taki mam gust wyszukany ;:306 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21

Post »

TulapQ ;:180
Specjalnie dla Ciebie jeszcze kilka różyczek :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeśli chodzi o ostróżki, to mam nowy nabytek ;:333

Obrazek

Dopiero zdjęcie zrobione Ondkową ręką w ciemnym ganku przy użyciu "lufy", oddaje należycie jej piękno i kolorystykę :)

Obrazek

Marysiu, iryski już posadzone, powinny urok swój pokazać w przyszłym roku, przynajmniej niektóre ;:65
Pozdrawiam ;:196
Teresko, wojna z mszycami wciąż trwa, zazdroszczę Ci deszczu, bo u nas podobnie jak u Januszka, straszy tylko chmurzyskami i porywistym wiatrem każdego wieczoru niemalże, i niestety na tym się kończy, deszczu jak na lekarstwo, a naszego areału nie sposób podlać całego, choć byśmy bardzo chcieli :roll:
Wiolu, na zdjęciach nie widać, ale zapewniam Cię, że żerują i dokuczają roślinkom ;:222 , mimo wszystko popatrzeć jest na co, zapraszam ;:304
Januszku, nic a nic nie przesadzam, jeśli chodzi o Waszą pracowitość i perfekcyjność ;:180 - jak tylko spojrzę na zdjęcia w Twoim wątku, wstyd nakazuje mi złapać motykę, i ruszać "w pole" ;:159 , zaczynam podejrzewać, że na Lubelszczyźnie chwasty w ogóle nie rosną.. ;:306
Co do spotkania, niestety zatrzymały nas w domu sprawy rodzinne, kiedy byliśmy przekonani, że już nic gorszego nie może nas spotkać, okazało się, że jednak może, ech... :(
Widziałam fotorelację ;:333 , musiało być super wśród zielonozakręconych :)
Co do róży oczywiście masz 100% racji, to podkładka postanowiła zakwitnąć, moim zdaniem jeśli chodzi o urodę, zupełnie nie ustępuje tej zaszczepionej ;:333
Troszkę sielskości dla Ciebie ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kryzysowa
---

Post »

Basiu, nie pozostaje mi chyba nic innego, jak odwołać się do naturalnych metod walki z tymi gadzinami, chemia zaczyna szkodzić roślinom, mszycom jakoś zdecydowanie mniej niestety ;:192
jutro robię "zajzajer" z mydła i czosnku, zobaczymy kto tę wojnę wygra.. ;:183
Moje "kropkowańce" dla Ciebie ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu, z tym zapałem, to różnie bywa :wink: , jednak chęć posiadania pięknego ogrodu popycha mnie często to pracy lekko ponad ludzkie siły, nie mam tak zwanego hamulca niestety, i nie potrafię sobie powiedzieć STOP w odpowiednim momencie, a później stękamy-ja i mój kręgosłup ;:124
Jeśli chodzi o miejsce, to u nas zmieściłoby się jeszcze tysiąc razy tyle kosaćców, troszkę areału mamy :roll:
Co do róży, to tak jak napisałam wyżej do Januszka- mnie ona też się bardzo podoba, aczkolwiek najbardziej w moim guście była wersja pierwotna, czyli w ubiegłym sezonie, a to sobie (raczej) ne vrati ;:169
I dla Ciebie różyczka ;:167

Obrazek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu. Potrafisz zaskakiwać kwiatami. Dzwonki super.Ten pierwszy to jednoroczny czy bylina. Lobelia już kwitnie ;:oj Moje rano podleję a w południe zwiędnięte. Nie wiem czy w ogóle zakwitną Ostróżka naprawdę wyszukana - wspaniała.
Kasiu. Wrócę do róży. Oczywiście zrobisz jak będziesz chciała ale ja na Twoim miejscu tę podkładkę wyciąłbym. Możesz się nacieszyć jej kwiatem a później chlasnąć. :wink: Podkładka z czasem zdominuje szczep i może go całkowicie zagłuszyć.
Tak z ciekawości zapytam - masz różową ośmiorniczkę (Campanula Pink Octopus) zdjęcie jest na ostatniej stronie mojego wątku.
kryzysowa
---

Post »

Januszku, pytasz o ten dzwonek w kolorze fioletowym?
To bylina :) Przynajmniej teoretycznie, bo to nowy nabytek. W rzeczywistości prezentuje się jeszcze lepiej, bardzo głęboki odcień fioletu przyciąga wzrok ;:333 Jesteś zainteresowany jego posiadaniem? ;:128
"Ośmiorniczki" się jeszcze nie dorobiłam, a mam ją na uwadze, więc jeśli będziesz miał nadwyżkę, zapisuję się :)
Lobelia to też tegoroczny nabytek, czytałam gdzieś, że jest problem z jej zimowaniem, prawda to? :roll:
Jeśli chodzi o różę, zrobię jak radzisz ;:108 , wszak staram się słuchać bardziej doświadczonych ode mnie ogrodników i czerpać z wiedzy w/w ;:180
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Kasiu, posiadam taką (wizualnie) lobelię trzeci sezon. Rosła i zimowała bez nadzoru, ale wiadomo, jakie to były zimy :roll: . Ja jestem dla niej większym zagrożeniem, bo jedną sadzonkę wypieliłam wczesną wiosną :oops: , a kilka młodziaków uschło w tym roku na działce - tutaj już się nie poczuwam do winy ;:218 . Pozostałe mają się dobrze, ale, podobnie jak Janusz, wątpię, czy zakwitną.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A nie masz Campanula punctata Pantaloons ;:oj ... to dzwonek kropkowany , ale podwójny ...cudny on Ci jest ;:108 . Chcesz - to Ci wyślę - zresztą mam chyba kilka Ci wysłać jeszcze roślin - ale zapewne w terminie późniejszym - prawda ?

Ta ostróżka przyciąga wzrok - to Sensation ?

Serdeczności Kasiu ;:196
kryzysowa
---

Post »

Aniu, czas pokaże, jak zachowa się moja lobelia, w zależności od tego, albo dostanie koleżanki do towarzystwa, albo wyląduje na czarnej liście :wink:
Jagódko, Campanula punctata Pantaloons nie posiadam ;:185 , zapisuję się na sadzonkę oczywiście! ;:180
Teraz nie ma sensu męczyć roślinek Kochana, sucho u nas jak diabli ;:192 , jeśli nie popada będzie katastrofa ;:218 trzeba poczekać z nowymi nasadzeniami do wczesnej jesieni.
Jeśli chodzi o ostróżkę, to oczywiście nie myślisz się, to Delphinium X elatum "Sweet Sensation" :)
Miejsce na nowe roślinki już przygotowane, zapomniana północna rabata po dwóch dniach ciężkiej pracy zyskała nowy blask :heja
"Łyso" się strasznie zrobiło, ale to tylko kwestia czasu :wink:

PRZED
Obrazek

PO
Obrazek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu. To to miejsce chcesz zagospodarować. Ładny kawałek. Twórz projekt spisz rośliny może trochę pomogę zapełnić te puste przestrzenie :wink:

:wit
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

kryzysowa pisze:Gandalfikus czapkus jak pieszczotliwie nazywa je Ondek
Nazw pasuje idealnie :)
Ma oko Ondek.
Pozdrawiam serdecznie i będę sprawdzał, czy czasem jakieś "nowości" nie rosną u Was :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”