Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Re: Oleander

Post »

Nie można uczyć,,pana profesora'' ale pamiętaj Igorku oleandry muszą mieć stale wilgotną ziemię.Różowemu wlewaj wodę w podstawek a na pewno odżyje.Pozdrawiam :wit
Renia
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam! :wink: dołaczam do miłosników oleandrów ;:196

W wakacje przywiozłam z Bułgarii trzy sadzonki oleandra - dwie się ukorzeniły, po kilku miesiącach dopiero, ale ważne, że jednak ;) nie wyglądają zachwycająco, bo musiałam obciąć im wierzchołki (dodam zdjęcia jak naładuję baterie w aparacie :D) od ponad miesiąca rosną jak szalone, ale wątpię, żeby w tym roku zakwitły :( tak więc nadal mam niespodziankę jakiego będą koloru ;:224
aner
200p
200p

Post »

Nie martw się,powinny zakwitnąć chociaż jednym kwiatkiem,tylko pamiętaj lubią słoneczko i nie znoszą przesuszenia.

-- Wt 29 mar 2011 13:57 --

Nie martw się,powinny zakwitnąć chociaż jednym kwiatkiem,tylko pamiętaj lubią słoneczko i nie znoszą przesuszenia.
Renia
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

oleander to kserofit !!!
Obfite podlewanie, warunki dużej wilgotności prowadzą do zanikania korzeni, jak również wpływa na poddatność rośliny na grzyby z rodzaju phythium i phytopthora, jak również Fusarium Rhizoctonia.
Oleander nie lubi wilgotnego podłoża, to szczegół że zazwyczaj korzenie zaczynają chorować, ale jednym z efektów na który prawie wszyscy płaczą jest to, że oleander gubi liście , a to też efekt przelania.
Pewno zaraz spadna na mnie gromy i pierony osób przekonanych, że oleandry to "prawie" rosliny bagienne i oczywiście mające 1000 argumentów. No ale pozostaje w taakim bądź razie zmienić sysstematyke roślin :)
Sorry jeśli kogoś uraziełem, ale bardzo lubie te rośliny a jeszcze bardziej mnie irytuja bzdury wypisywane o nich na forach i nawet w poważnych publikacjach.
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
aner
200p
200p

Post »

Weteranie-każdy hodowca roślin odróżnia wilgotność od b. mokrego podłoża i nie wiem czemu popadasz w skrajność. Nikt nie pisze o podłożu prawie bagiennym ,piszemy o wilgotnym podłożu.Ciekawa jestem jak by wyglądał oleander na słoneczku i w ziemi suchutkiej na pieprz i jak długi byłby jego żywot.Chyba po to jest forum aby każdy mógł w miłej i przyjaznej atmosferze dzielić się swoimi spostrzeżeniami ,popatrz na to bardziej optymistycznie--pozdrawiam
Renia
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p

Post »

Ale mi właśnie też coś z tą ziemią tu nie gra - przecież w krajach śródziemnomorskich ziemia nie jest wilgotna - tam nie występują obfite deszcze :roll: fakt, jest duża wilgotność powietrza. Nie wiem, ja się na tym za bardzo nie znam, takie jest tylko moje spostrzeżenie ;)
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p

Post »

A to obiecane zdjęcie mojego Olka ;) Obrazek
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

hmm kaktus to też kserofit w wilgotnej ziemi tez będzie rósł, jakiś czas :)
kserofity to rośliny sucholubne. Jeśli ktoś chce z ta teza polemizować to odsyłam do jakiegoś koła naukowego nie ze mną :) , ja za głupi jestem.
Przystosowaniem oleandrów do życia w suchych miejscach takich jak step, pustynia, półpustynia, wydmy, piaski , to oprócz skórzastych liści właśnie korzeń.
i tu zaczynają się schody bo ktoś coś wyczytał nie do końca zrozumiał i wypisywał głupoty w artykułach ina forach.
Oleandry tworzą bardzo długie korzenie sięgające stosunkowo głębokich warstw gleby i tylko i dolne partie są przystosowanie do stałej wilgotności.
Więc jeśli ktoś sadzi w donicy która ma ponad metr głębokości to może cały czas utrzymywać wodę w podstawce , bo gleba nie da rady tak podsiąkać, ażeby do samej góry była wilgotna.

Stąd właśnie się wzięło powiedzenie o oleandrach głowa w słońcu , nogi w wodzie , one lubią wysoki poziom wód gruntowych i dolne partie korzeni są do tego przystosowane. W zwykłej doniczce wytworzenie prawidłowo rozbudowanego korzenia jest niemożliwe wiec powiedzenie ni jak się ma do upraw doniczkowych.
Następna bzdura podlewanie ciepłą , przecież każdy to wie , że rośliny powinno się podlewać wodą o temp. otoczenia , podlanie roślin zimna woda i to jeszcze podczas upałów prowadzi po prostu do szoku termicznego. Trzeba zachować zdrowy rozsadek i najlepiej podlewać rano , wtedy nawet zimna woda ze studni nie zrobi na nich wrażenia(oczywiście bez przesady :)

Dlaczego często więdną podczas upałów ?
odpowiedź jest bardzo prozaiczna i wynikająca z tego co napisałem powyżej.
Oleandry maja bardzo ekspansywny system korzeniowy , i szybko zajmują całą donice , tu każdy sobie sam musi wypraktykować jak często podlewać w upały. Mój oleander ma hmmm, no tak ze dwa metry , donice 30 litrowa bez podstawki i podlewając co drugi dzień nie widzę , żeby więdnął nawet w duże upały .
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p

Post »

Hmm, ja znalazłam w internecie informację, że oleander to sklerofit, czyli roślina, która w przypadku, gdy ma duzo wody pod dostatkiem, wykorzystują ją na maksa, nie oszczędza :D a gdy poczuje suszę, zaczyna się przed nią bronić. Nie jest natomiast kserofitem i susza mu nie służy ;)

Tu link do tej stronki:
http://www.republika.pl/kaktusklub/artykul2.html
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

,,,dodam jeszcz eod siebie ,że powinno się podlewać olka wodą o temperaturze powietrza.Zimna woda z kranu lub z węża ogrodowego jest dla niego szokiem ,co widać podczas kwitnienia ,a raczej jego braku.Paczki kwiatowe sie nie otwierają i zasychają.Olek wytrzymuje wysokie temperatury ,ale pod warunkiem ,ze dostanie dostateczną ilość wody.Kiedy jest nawodniony,potrafi 3 dni wytrzymać bez kropli wody na pełnym słońcu,ale to już maximum wytrzymałości.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

kamea popraw swój post zanim więcej osób go przeczyta :) .
chiciaż , wiem , wiem , prymaprylis :)
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p

Post »

Nie wiem, dlaczego ten link nie działa, ale jest jeszcze inny: ;:187
http://portalwiedzy.onet.pl/116622,,,,s ... haslo.html
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

kamea link działa , ale chodzi o twoja wypowiedź :)
a dokładniej
kamea pisze:Nie jest natomiast kserofitem i susza mu nie służy
Nawet w artykule który przytoczyłaś pierwotnie pisze co innego :)
Poza tym zastanów się dlaczego w każdej uprawie dąży się do stworzenia warunków zbliżonych do środowiska naturalnego , bo przecież nie po to , żeby sobie robić problemy :)

dyskusja na temat przynależności w systematyce roślin jest czysto akademicka
wg PWN
kserofity
kserofity [gr. x?rós ?suchy?, phytón ?roślina?], suchorośla, sklerofity rośliny żyjące w warunkach długotrwałej suszy powietrza i gleby (pustynie, stepy, nagie skały); wykazują specyficzne cechy budowy, np. silnie rozwinięty system korzeniowy, zredukowane liście; dzielą się na sukulenty i kserofity właściwe, np. mirt, wawrzyn, rozmaryn, wrzosowate, większość iglastych.
Kserofity dzieli się na:
- sukulenty (rośliny gruboszowate)
. łodygowe
. liściowe
. korzeniowe
- suchorośla (suchorosty, sklerofity).

Myślę, że dalsza dyskusja nad tym nie ma sensu , bo naprawdę trzeba by zmieniać systematykę :)

Możemy dyskutować o warunkach hodowli , nie ma sprawy :)
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie znam się za bardzo na roślinach, o oleandrach mogę porozmawiać jako ogrodnik amator. Uprawiam je kilka lat, zimuję w garażu wystawiam w miarę wcześnie, bojąc się ataku przędziorka. Do garażu wjeżdżają jak zaczynają się przymrozki, czasami dopiero w grudniu. Mam już dość duże okazy, przesadzam co 2 lata, ale chyba już te duże okazy zostaną w tych donicach w których są.
Zasilam często nawozem do kwitnących podlewam mocno, bardzo to lubią, czasem 2 razy dziennie, jak jest bardzo gorąco. Lubią mieć wodę w podstawce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
Miroslawa
200p
200p
Od: 8 sie 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale piękne okazy ;:138
Pozdrawiam, Mirka
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”