Lobelia cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lobelia cz.3

Post »

Winter, spróbuj posiać je tak jak ja to sobie wymyśliłam ;:138 (w ubiegłym roku potrzebnych mi było ok 10 lobelii-takie maluśkie nasionka to ja pierwszy raz widziałam (wcześniej nigdy nic nie siałam)-posiałam (tzn. sypnęłam) w doniczce-nie wzeszły; po kilku dniach dosiałam (sypnęłam więcej) do tej samej doniczki-po jakimś czasie urosła mi zielona poduszka w doniczce (pewnie wzeszły i te nasionka siane również wcześniej);jak podrosły to 10 sztuk wsadziłam do doniczek-a resztę... z żalem... wyrzuciłam ;:145 , nikt ze znajomych nie uprawia kwiatków jednorocznych (tylko drzewa i krzewy kwitnące-idą na łatwiznę, by nie biegać wokół roślinek). Dzień przed wysiewem tego roku (12 stycznia) stwierdziłam, że musi być jakiś sposób by wysiać nie tak obficie-szkoda później wyrzucać. Myślałam, myślałam (spać nie mogłam) i ...wymyśliłam. Jak wymyśliłam tak zrobiłam i jak dla mnie to "rewelka". Mianowicie: kartkę o wymiarach ok.10x10cm złożyłam na pół, po rozłożeniu jej w miejscu zgięcia powstaje rowek, na ten rowek nasypałam trochę nasion z opakowania i następnie delikatnie, po jednym nasionku "zsuwałam" z tego rowka do doniczki z ziemią za pomocą wykałaczki (ma ostry czubeczek co ułatwiło to pojedyncze zsuwanie). Dzięki temu w dwóch doniczkach mam po 7 nasionek i uniknę wyrzucania nadmiaru. Po 10 dniach zaczęła ładnie wschodzić-równiutko w rządku. Spróbuj mojego "wynalazku", może też uznasz go za dobry. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Puk, puk, nikt nie sieje lobelii? Przyznać się bez bicia :wink:
Moja zaczyna kiełkować.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Edyta67
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2009, o 14:34

Post »

Witajcie, ja pierwszy raz się odzywam - choć podczytuję. Swoje posiałam 23 stycznia i wczoraj zauważyłam pierwsze zielone łebki. Część posiałam z tak zwanego rozrzutu do pojemnika, a z częścią się pobawiłam. Gdzieś tu na forum ktoś podał taki sposób: urywać malutki kawałek ręcznika papierowego, zmoczyć go i przykładać do nasionek rozłożonych na talerzu. taki kawałek z przyklejonymi drobinkami docisnąć w ziemię. Czekałam aż papierek wyschnie i zdejmowałam go. Może się komuś przyda. Pozdrowionka E.
aloz
200p
200p
Od: 25 kwie 2014, o 18:01

Post »

Ja w tym roku zrezygnowałam z wysiania lobelii na parapecie. Mam nadzieję, że jakieś samosiejki wyrosną w ogrodzie z zeszłego roku.
Pozdrawiam Ola :) Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Liczysz na samosiejki w gruncie , czy w skrzynkach? U mnie się wysiewały w doniczkach, które w zimie stały w domu. Teraz wszystko mam w piwnicy i chyba nic z tego.
aloz
200p
200p
Od: 25 kwie 2014, o 18:01

Post »

Miałam lobelie posiane w 3 skrzynkach, po upalnym lecie zeschły mi na pieprz. Więc może jakieś sadzonki "porobią" się same w skrzynkach. Ale jest też możliwe, że znajdę samosiejki na rabatkach. ;:131
Pozdrawiam Ola :) Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
mariolad
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 15:51

Post »

Ja wysiałam 21 stycznia pięknie wzeszła ;:138
W sobotę wysiewam drugą porcję.
W ubiegłym roku(po raz pierwszy),kwitła obficie aż do przymrozków.
Mariola
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Witam :wit
Moje nasiona jeszcze w torebkach. Wysieję dopiero po 15.
Co do zimowania nasion, u mnie co roku na rabatach i w szczelinach między kostką pojawiają się samosiejki. Oczywiście nie są to ogromne ilości, ale można wykorzystać do uzupełnienia kompozycji.
Pozdrawiam
Ewa
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje też już nadają się do pikowania. Miałem kilkuletnią przerwę lobeliową , wcześniej o sadzonki dbałem już w lipcu. Pod kwitnącą lobelię podstawiałem doniczkę z dosyć sterylną ziemią . Do jesieni lobelie z dolnej doniczki były zawsze już mocno podrośnięte. Potem przechowywałem w chłodnym jasnym pokoju i mało podlewałem. Świetnie przetrzymywały zimę , nie pamiętam żadnego przypadku zejścia , za to kwitły od maja przez parę miesięcy.
mariolad
200p
200p

Post »

Ja dziś wysiałam drugą porcję.
Usunięto nie na temat./Iwona
Pochwalę się tą lobelią,która już jest :D
Obrazek
Mariola
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariola, z jednej porcji masz milion roślinek, z drugiej będzie drugi milion, hektary będziesz obsadzać? Będziesz to pikować w oddzielne doniczki? Ja mam zamiar wysiać lobelię zwisającą za jakiś tydzień i popikować do doniczek po ok. 5 roślinek.
mariolad
200p
200p

Post »

Będę pikować i przesadzać do większych doniczek.
Potem do wiszących kompozycji,skrzynek,na pewno coś jej zostanie,więc wysadzam do ogródka i tworzy piękne niebieskie poduchy :)
Mariola
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zwisającą lobelię sadzisz do gruntu i z niej są te poduchy? Fajny pomysł, muszę wypróbować. Czy może nie zwisającą?
mariolad
200p
200p

Post »

Zwisającą sadzę do gruntu,dosyć gęsto i dlatego są poduchy.
Mariola
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Czy pikowanie lobelii jest konieczne?
Co roku wysiewam lobelie do kubków po jogurcie. Nie są to jakieś olbrzymie ilości.... co nie zmienia faktu, że rośliny są raczej gęsto wysiane. Jak wyrosną w kubku, tak dopiero w maju wędrują do skrzynek. Nigdy nie pikuję.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”