A te to są chyba bardzo zmienne, jeśli chodzi o kolor kwiatu, gdyż ten wygląda jak od jakiegoś kundelka echinopsis. Pewnie na jednym stanowisku rosną różne formy kolorystyczne i przez to ten kwiatek taki różnorodny. W każdym razie cudo, cały czas żałuję, że moje jeszcze nieskore do kwitnięcia są.przemek_pc pisze:Dzisiaj zakwitła pierwsza z siewek od Tomka: Lobivia pugionacantha v. salitrensis TB 64.1 (maleństwo, jakieś 2,5 cm średnicy)
Balkonowe górale - przemek_pc cz. 2
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Balkonowe górale - przemek_pc cz. 2
Pozdrawiam, Aleksander
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Lobivia pugionacantha v. salitrensis TB 64.1 piękna 

-
- 100p
- Od: 23 lip 2014, o 23:20
- Kontakt:
Witaj Przemku!
Widzę, że też jesteś z Warszawy, podobnie jak ja należysz do "skazanych na balkon" - nie wyłapałem w Twoim wątku informacji na którą stronę świata jest ten balkon skierowany. Ciekawi mnie też jak zimujesz swoje rośliny?
Ja podobnie interesuję się "rebucjowatymi" i paroma innymi rodzajami - dopiero zaczynam uprawiać kaktusy (po długiej przerwie) i czasem trudno się oprzeć, by nie zboczyć z wyznaczonej ścieżki ;-) Patrząc na Twoje pięknie kwitnące góralki, mam nadzieję, że i moim będzie dobrze w balkonowych warunkach (ja mam południowo-zachodnią wystawę).
pozdrowienia!
Widzę, że też jesteś z Warszawy, podobnie jak ja należysz do "skazanych na balkon" - nie wyłapałem w Twoim wątku informacji na którą stronę świata jest ten balkon skierowany. Ciekawi mnie też jak zimujesz swoje rośliny?
Ja podobnie interesuję się "rebucjowatymi" i paroma innymi rodzajami - dopiero zaczynam uprawiać kaktusy (po długiej przerwie) i czasem trudno się oprzeć, by nie zboczyć z wyznaczonej ścieżki ;-) Patrząc na Twoje pięknie kwitnące góralki, mam nadzieję, że i moim będzie dobrze w balkonowych warunkach (ja mam południowo-zachodnią wystawę).
pozdrowienia!
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Ale tutaj cisza
Ciekawy jestem czy właściciel wątku wie że dostał serduszko

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bo Przemek jak niedźwiedź budzi się na wiosnę i jak kaktus zimę spędza na zimowisku, wróci w maju 

- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ech, a miałem w tym roku sobie darować...
Ale cóż, to chyba to słoneczko za oknem sprawiło, że zajrzałem tutaj i... i może coś z tego wyjdzie. Chociaż przyznam, że przez zimę zaniedbałem moje rośliny okrutnie
Ale z tego co dzisiaj patrzyłem, to jakoś się trzymają. Nawet trochę pąków już jest - na kwiaty przyjdzie jednak jeszcze trochę poczekać, dzisiaj dokonałem dopiero pierwszego "oprysku". Zajmę się nimi teraz, bo jestem uziemiony na kilkanaście dni w domu.
Ale żeby nie było, że bez fotek - to wrzucam jesiennego Piaranthusa od Żanetki (kwiatów było z kilkanaście naraz, śmierdział tak strasznie, że na kilka dni wylądował na balkonie, a potem je obciąłem
)

A, i za serduszko naturalnie bardzo dziękuję, ale czy na nie zasłużyłem...?

Ale cóż, to chyba to słoneczko za oknem sprawiło, że zajrzałem tutaj i... i może coś z tego wyjdzie. Chociaż przyznam, że przez zimę zaniedbałem moje rośliny okrutnie

Ale żeby nie było, że bez fotek - to wrzucam jesiennego Piaranthusa od Żanetki (kwiatów było z kilkanaście naraz, śmierdział tak strasznie, że na kilka dni wylądował na balkonie, a potem je obciąłem

A, i za serduszko naturalnie bardzo dziękuję, ale czy na nie zasłużyłem...?

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Przemek, Ty straszny.... nie powiem kto
taki widoczek od jesieni czekał na wiosnę??? Patrz, a u mnie łobuzy nie zakwitły. Może w ogóle zabierz ode mnie te stapeliaki, bo leniuchy okrutne! No, nie wszystkie, ale te co poszły do Ciebie to kwitną, a te same u mnie nie chcą.
A co to w ogóle znaczy: miałem sobie darować? Chciałeś nas opuścić? Klapsa w.. ten no wiesz i tyle za takie myślenie!

A co to w ogóle znaczy: miałem sobie darować? Chciałeś nas opuścić? Klapsa w.. ten no wiesz i tyle za takie myślenie!
- Andrew Be
- Od: 19 lut 2013, o 14:19
No! To już można zaczynać sezon bez jakichkolwiek obaw.
Pojawił się ostatni znak (Przemek
) , że wiosna teraz będzie na całego.
Miło, że jednak sobie nie darowałeś, bo czekamy wszyscy na fotki Twoich roślin.
Pojawił się ostatni znak (Przemek

Miło, że jednak sobie nie darowałeś, bo czekamy wszyscy na fotki Twoich roślin.
Pozdrawiam Andrzej.
- przemek_pc
Witaj Tomku!TomekTe pisze:Witaj Przemku!
Widzę, że też jesteś z Warszawy, podobnie jak ja należysz do "skazanych na balkon" - nie wyłapałem w Twoim wątku informacji na którą stronę świata jest ten balkon skierowany. Ciekawi mnie też jak zimujesz swoje rośliny? (...)
Trochę późno odpowiadam, ale u mnie to już tak bywa

- przemek_pc
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Pewnie i tak będziesz miał dużo wcześniej kwiaty na swoich roślinach niż my. Co prawda pąków na mediolobiviach, rebucjowatych i sulcorebutiach mam sporo ale po wyniesieniu na odkryty balkon gdy pogoda zrobiła się gorzej niż brzydka i nawet zapowiadają przymrozki długo na kwiatuszki trzeba będzie poczekać...
- przemek_pc
Sam nie wiem Henryku... Z każdym rokiem coraz bardziej przekonuję się, że balkon to nie jest odpowiednie miejsce dla moich górali 

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Co ty Przemku wygadujesz? Twoje mają wschodnie stanowisko - lubię twoje fotki z tym porannym bocznym oświetleniem. Są wtedy zjawiskowe.
Twoje pączki są w bardziej zaawansowanym stadium niż moje pierworodne. Tak jak u Henryka, po załamaniu pogody rozwój stanął w miejscu. A teraz jeszcze prognozy na najbliższe 1,5 tygodnia gorzej niż kiepskie.
Najpierw będziemy podziwiać u ciebie.
Twoje pączki są w bardziej zaawansowanym stadium niż moje pierworodne. Tak jak u Henryka, po załamaniu pogody rozwój stanął w miejscu. A teraz jeszcze prognozy na najbliższe 1,5 tygodnia gorzej niż kiepskie.
Najpierw będziemy podziwiać u ciebie.

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
że co proszę?????przemek_pc pisze:Ech, a miałem w tym roku sobie darować...![]()

Oczywiście! Bo najodpowiedniejsze miejsce dla górali, to góry! ale skoro nie masz gór pod ręka, to i balkon się nada. Zreszta - zawsze możesz się przeprosić z gymnokamiZ każdym rokiem coraz bardziej przekonuję się, że balkon to nie jest odpowiednie miejsce dla moich górali

a pirantusy - cacuszka!!

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Pewnie. Chętnie kilkoma "zaszczepię".onectica napisał(a):
zawsze możesz się przeprosić z gymnokami![]()