Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komuś tu odbija. cz.3

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komuś tu odbija. cz.3

Post »

Jakos tak, bo ja nie szukalam. Szukalam drutu - byl za cienki wiec nie kupilam. Weszlam na stoisko z roslinami, zeby zobaczyc, czy nie maja jednej odmiany fuksji, ktora mi nie przezimowala, a ktora bardzo lubilam. Kompletny przypadek, ze trafilam na stol pelen hibkow.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

crazydaisy pisze:Kompletny przypadek, ze trafilam na stol pelen hibkow.
Tak, tak, znamy już takie "przypadki" ;:224 :;230
A tak na serio, to cudowny zakup ;:oj Kwiaty po prostu przepiękne, te kolory... ;:173
Trzymam kciuki za walkę z robalami, oby Ci poszło lepiej niż mnie ;:108 bo niestety przegrywam ;:219 Oprócz przędziora ziemiórki rozmnożyły mi się tak bardzo, że już nie wiem co robić ;:202 Kilka roślin chyba nie przeżyje, ale im oprócz robali dowaliły warunki jakie panują w moim mieszkaniu - za sucho i za gorąco. Przy zakupie kolejnych roślin muszę lepiej pomyśleć...
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ziemiorke zalatwiaja zolte lepy i podlanie roztworem wody utlenionej - nie przeszkadza roslinom. Zolte lepy na dluzszy czas i wylapia, a przynajmniej mocno zredukuja poglowie. Przecwiczone. Z przedziorkiem sama sie uzeram wlasnie i szlag mnie z lekka trafia... Pada, nawet nie ma jak zrobic kapieli w plynie do naczyn, bo Drzewo do wanny sie nie zmiesci i to by trzeba na zewnatrz.

Nowy cudaczek nie zrzuca pakow - te z ktorymi przyszedl przekwitly, ale jest juz nowy kwiat. Niewielkie ma te kwiaty, musze nad nim popracowac nawozami. Doniczke mial przerosnieta zupelnie korzeniami.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Właśnie pogrzebałam w necie i też znalazłam ten roztwór z wody utlenionej - na pewno wypróbuję ;:108 Żółte lepy królują już od dawna, mam też "pułapkę wodną" i chyba zrobię następną ;:224 Ale część roślin wyleci bo po prostu nie dają rady w tym mieszkaniu, a co gorsza, dopiero jak je kupię i się przekonam, to wiem na pewno :evil: Np. gloksynie w przyszłym roku zostaną roślinami balkonowymi bo niesamowicie wybujały, łodygi jak patyczki ;:202 Tak się zastanawiam jakie rośliny później dokupić, co zniesie takie ciepło?

To dobrze że hibiskus nie zrzucił pączków, zawsze przykro patrzeć jak potencjalne kwiatki odpadają :roll: Nadal się nim zachwycam, jeśli kiedykolwiek miałabym mieć hibiskusa, to właśnie takiego ;:173
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieplo masz tylko latem? Jak cieplo? Kurcze, sporo jest roslin, lubiacych ciepelko, ale za tym czesto idzie upodobanie do duzej wilgotnosci powietrza - to sie da zalatwic z reszta.
Kinga
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dosyć ciepło mam zawsze, a jak świeci słońce (pora roku obojętna) to baaardzo ciepło. Latem po południu (okna zachodnie) jest piekarnik. I bardzo sucho. Próbowałam nawilżacza powietrza, ale od tego zbiera mi się wilgoć na oknach Z drugiej strony kiedy mam dostatecznie dużo roślin nie jest tak źle - po prostu muszę mieć gatunki bardziej wytrzymałe, chociaż zdarzały się już cuda i dziwy ;:219 Świetnie czują się tu fittonie, bluszcz, storczyki i hippeastrum. Skrzydłokwiat nie dał rady, podobnie paprocie, została jedna, trochę zasycha, ale jeszcze żyje... Tak się zastanawiam co innego by się sprawdziło - może jakieś sukulenty? Okno jest ogromne i bardzo słoneczne, powinno im odpowiadać. W sumie zawsze chciałam mieć też nolinę... Masz może jakieś inne (albo bardziej konkretne) pomysły?
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duzo roslin powinno podniesc wilgotnosc powietrza... Kaktusy spokojnie na oknie. Kurcze, nie bardzo sie orientuje, zwykle patrze w net za wymaganiami. Moja mama miala noline przy poludniowym oknie, za firanka, ale dom jest raczej chlodny.
Kinga
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam dzis kolejnych zoltych lisci na hibkach... Wczoraj usunalem wszystkie pozolkle, opryskalam hiby wywarem z czosnku i poprawilam Bi58 do ziemi. Ostatnio co dzien rano znajdowalam kolejne zolte liscie, dzis ani sztuki - oby sie udalo.

"Maryski" rosna. ;:138
Obrazek
Kinga
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Drut piękny- a jaki kolorowy ;:224 u mnie jak na razie z niechcianych gości- też tylko przędziorek- albo- aż ;:173 jak na razie mamy remis... najbardziej po liściach dostają storczyki i datury- ale coś podejrzanie mi wygląda carnoska... i nie wiem, czy też nie muszę się jej dobrze przyjrzeć... brawa dla rosnących maluchów- są coraz większe- dzielnie sobie poczynają ;:138 fuksje cudne- kwitnąca w kubku- wariatka- jak mało jej do szczęścia potrzeba ;:306 no i powodzenia w zwalczaniu przędziorka ;:108
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, fuksje potrafia kwitnac bardzo male. Jak ma paczki, to je rozwija.
Blue Eyes, Pink Marshmallow, Jane Taylor
Obrazek

Na przedziora metod kilka. W zeszlym roku uratowalam hibki piana z plynu do mycia naczyn. Byly juz za slabe na systemik, ogolocone z lisci, w ogole masakra. Tylko Drzewo mialo sie jako tako, ale to wielka roslina, nielatwo ja zezrec. W tym roku zaczelam od Bi58, nie pomoglo chyba, wczoraj zrobilam oprysk z wywaru z czosnku i poprawilam Bi58. Na szczescie nie sa tak oslabione jak poprzednio. Mam nadzieje, ze pomoglo, jeśli nie, to idzie poczta dobroczynek... Trzese sie bo mam kilkanascie swiezo ukorzenionych "rasowcow", a maluchy padaja pierwsze. Capitolki, Papeete, Sri Lanka, Schizopetalus - chyba bym sie zawyla.
Kinga
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

W cale się nie dziwię, że się martwisz... ale poprzednim razem dały radę to i teraz... tym bardziej, że zareagowałaś wcześnie :wink: a robal robalem- też raczej zda egzamin ;:108 ja latam z tym opryskiem, ... a jak na razie remis... ;:219 jakie małe takie piękne ;:180 cudne wszystkie 3 :uszy
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poprzednim razem polecialy mi 2 duze (taki marketowy rozmiar) i 80% malych od Doroty. Nie chcialabym powtarzac tego holocaustu. Poki co ciesze sie poprawa sytuacji, zwlaszcza ze wlasnie przyszly robaczki. Kurcze, widzialam jak sie ruszaja na saszetkach i teraz wszystko mnie swedzi. Czuje sie taka... oblaznieta. :;230
Kinga
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Kinga, mam nadzieję że żadnych strat w hibkach nie poniesiesz ;:180 zwłaszcza że jest już poprawa ;:138 Dobroczynek jest podobno bardzo skuteczny, więc powinien sprawę załatwić definitywnie ;:108
Maluchy fuksjowe jak widać bardzo chętne do kwitnienia ;:138
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tez mam nadzieje, ze czego nie zalatwil czosnek i Bi58, to zezre dobroczynek. :tan
Kinga
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

To tu 3 część...?
To tu 37 stron...?