Moje kwiaty w przechowalni

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty w przechowalni

Post »

Witam miłych Gości :wit

Jurku cieszę się, że pomimo słabej mojej frekwencji na FO chcesz jeszcze do mnie zaglądać. Postaram się w miarę możliwości pokazywać co nowego na moich rabatach.
U mnie również ciemierniki mają brzydkie liście. Jak tylko miną chłody, to poobcinam im te "suchulce".

Marysiu a daleko mieszkasz od Cieszyna? U Lidzi (slila1) i Grażynki (kogra) wszystko kwitnie wcześniej.
Szkoda, że nornice dobrały się do Twoich krokusów. Ja przezornie wszystkie cebule kwiatowe sadzę w koszyczkach.
U Ciebie zaczynają kwitnąć pierwiosnki a moje jakoś ociągają się. Chyba jednak cieplej w Twoich rejonach.

... mój dzisiejszy nabytek - ciemiernik biały 'Praecox'...

Obrazek

... śnieżyce wiosenne czekają na swoją "miejscówkę" na nowej działce...

Obrazek

... śnieżyczki odziedziczone po poprzednich właścicielach...

Obrazek

... i troszkę kwiecia z "przechowalni"...

Obrazek cieszynianka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Hala
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj, Halinko ! Widzę u Ciebie kwitnące irysy. Ja dość dużo tych kwiatków nasadziłam jesienią, ale coś ich nie widzę. Zginęły ? Zgniły? Raczej nie zmarzły, bo mrozów nie było. A może jeszcze o sobie przypomną w najbardziej nieoczekiwanym momencie... ;:173
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Między kwitnieniem u Lidzi, a u mnie jest duża różnica. Przecież między kwitnieniem w Krakowie w 14 km dalej czyli u mnie jest czasem ponad tydzień różnicy ;:oj Moje krokusy były sadzone w pojemniku, a nornica weszła od góry ;:14 Lidzia poradziła sadzić w skrzynkę, a od góry siatka metalowa ;:oj
Prześliczny ten ciemiernik!
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Halinko cudne kwiatuszki pokazały się u Ciebie :D
A i zakupiony ciemiernik cudny, bardzo lubię te kwiatuszki. Ja właśnie wczoraj swoim obcięłam liście, będzie ładne kwitnienie w tym roku :D
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

A ten irysek ciemno niebieski jakie cudeńko ;:215
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Śliczne zwiastuny wiosny. Moja cieszynianka w takim samym stadium rozwoju, jak u Ciebie.
O, i widzę, że również rozkwitł Ci Iris histrioides 'Lady Beatrix Stanley', on jest prześliczny i ma trochę większe kwiaty od irysów żyłkowanych. To mój pierwszy z tej grupy irysów, będę szukać następnych.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Piękne irysy! Jestem ciekawy jak z ich żywotnością? Bo z żyłkowanych już zrezygnowałem; ładne ale krótkowieczne.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych Gości w ten pochmurny dzień :wit

Lucynko dziwna sprawa z tymi iryskami. Również u mnie wiele z tych kwiatów jeszcze się nie pokazało. Mam jednak nadzieję, że nadrobią zaległości. Również Tobie życzę takiego pozytywnego zaskoczenia.

Marysiu na szczęście u mnie nie ma tak "inteligentnych" nornic (a przynajmniej jeszcze tego nie zauważyłam). Myślę, że warto w tym przypadku zastosować się do rad Lidzi.
Ciemiernik jest Ci wdzięczny za pochwały.

Aguś dziękuję za miłe słowa. Ciemiernik kupiłam w markecie budowlanym. Z powodu remontu jestem tam częstym bywalcem.
Wczoraj i ja miałam zamiar poobcinać brzydkie liście swoim ciemiernikom. Niestety bardzo zimny wiatr wybił mi te plany z głowy. Marzą mi się takie rozrośnięte i obsypane kwieciem te kwiaty.

Iwonko ten irysek nazywa się 'Blue Note'. Zdjęcie troszkę przekłamuje. W rzeczywistości jest ciemno-granatowo-fioletowy.

Lidziu dziękuję. Byłam już w strachu, że straciłam swoją cieszyniankę. Mam ją od Ciebie, wiec żal byłby podwójny.
Masz rację. Irys 'Lady Beatrix Stanley' jest prześliczny. Może p. Pajda poszerzy swój asortyment jesienią.

Jacku trudno mi oceniać żywotność tych irysów. Odmianę 'Katharine Hodgkin' mam trzeci sezon i będzie kwitła.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Nie martw się iryskami, u mnie jeszcze 6 odmian nie zakwitło i może to i lepiej, bo te już kwitnące śnieg zniszczył.
Nie wiem jaka będzie żywotność nowych odmian irysów żyłkowanych, ale te starsze odmiany jak 'Harmony', czy 'J.S.Dijt' przetrwały na mojej działce kilkanaście lat i nadal kwitną.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Witaj Halinko..podziwiam kwitnące zyłkowe irysy ....bardzo je lubie posadziłam jesienią coś wyszło ale kwiatków nie ma.Miałam je i kwitły ale któraś bardzo pamiętna zima zabrała.Dziękuje bardzo mi miło za odwiedzenie mojego wątku...pewnie bedziemy częściej się spotykać ...wątek zaznaczyłam ;:180
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Halinko widzę, że zorganizowałaś sobie troszkę czasu.
Wypad na działkę i jeszcze "ciepłe" fotki z wizyty . Każdy kwiat po zimie cieszy a Ty powodów do radości masz wyjątkowo dużo .
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lideczko i u mnie zakwitły (a właściwie niektóre już przekwitły) iryski żyłkowane. Jedynie irys winogradowii nie zaszczycił mnie kwiatami. Wygląda mizernie. Nie wiem czy przetrwa. Odmianami 'Harmony' i 'J.S.Dijt' jestem zachwycona. Chyba jesienią dokupię sobie jeszcze troszkę tych roślin.

Witaj Wiesiu :wit Gościłaś już kiedyś u mnie w wątku. Ja śledzę od dawna Twoje ogrodowe opowieści, ale nie miałam do tej pory odwagi wpisać się. Tyle u Ciebie ciekawostek roślinnych... Będzie mi bardzo miło jeżeli zajrzysz do mnie jeszcze.

Krysieńko krucho u mnie z czasem. Prace działkowe odłożone na po świętach. Mam nadzieję, że podołam wszystkiemu. Coraz więcej kwiatów rozkwita a ja nie mam kiedy je podziwiać. Radości mam sporo, ale też nowe smutki pojawiły się na horyzoncie. Mój brat jest ciężko chory.

... kilka fotek z ostatnich dni...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Zachwycające zdjęcia ;:oj Te irysy niesamowite,a i krokusy niebieskie rewelacyjne ;:oj Dostałam kilkadziesiąt znaczników,też mi się marzy pozaznaczać niektóre roślinki,bo zauważyłam luki w pamięci ;:223 Do sierpnia niedaleko :D Mogę ci już zaświadczyć,że czekają cię chwile nie do opisania ;:173
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Te małe iryski żyłkowe są piękne ja w ubiegłym roku okupiłam ale niestety nazwy rózne tyko taka sama odmiana Obrazek Halinko moje takie, i rośnie gromadka....ale duzo w kępce fajnie wygląda.....tyle nas tu jest ze wszystkich nie da się odwiedzić.Miło mi ze śledzisz mój wątek ;:333 zapraszam.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Halinko taka wiosna cieszy i najmniejszy jej zwiastun urasta do obiektu godnego podziwu. Codziennie oglądamy, fotografujemy i oczywiście podziwiamy. Czyż nie piękna jest wiosna :D Pozdrawiam! ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”