Mój storczykowy kącik :) cz. III

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz. III

Post »

Aniu, czytam i uwierzyć nie mogę.... Trzymam mocno kciuki, aby jednak kolekcja przetrwała. Upały i brak cyrkulacji powietrza, to zabójcza mieszanka. Pamiętasz mojego gigancika białego z amarantową warżką? Miał ponad 50 kwiatów, zachwycaliśmy się, a on po trzech miesiącach padł. To było do przewidzenia, gdyż pani która mi go ofiarowała, trzymała go w upale zapakowanego w rękaw foliowy. Wiem jak boli utrata kilku egzemplarzy, bo wiosną straciłam kilka, w tym tygodniu również jednego. Kolekcja zmniejszyła się o jakieś 10 doniczek. Przywlokłam chyba jakieś choróbsko do domu, co ciekawe, z miejscowej kwiaciarni.
Znając Twoje umiejętności, zapewne uratujesz. Gdyby stało się inaczej, zorganizujemy forumową "zrzutę" ;:306 Każdy z nas ma pewnie jakąś doniczkę, którą mógłby podarować. Może nie rarytasy, ale te uzupełnisz sobie kiedyś sama. Ja jestem pierwsza w kolejce ;:108
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Ja też znajdę coś na otarcie łez ;:108
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Kochane moje ;:196 na otarcie łez mam jeszcze pełno storczyków u mamy ;:306 i aż mi przykro na nie patrzeć bo w te ciepłe dni mama je raptem przelała, aż listki klapły.. zabrałabym je ze sobą wszystkie ale nie pomieszczę :( vandy to przez cały miesiąc nie były moczone bo "przecież ich się nie moczy" :roll: ehh..
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

Aniu a jak tam twoje chorowitki? Są jakieś drastyczne zmiany, czy staneły w miejscu i normalnie rosną?
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Aniu miałam takie same zmiany na liściach u żółtego od M.(prezent na święta).Uciachałam to co się dało,storczyk pozbył się reszty listków na których była choroba i teraz rośnie jak szalony i ma się świetnie :)
Tylko on jeden miał takie zmiany,choć obok staly jeszcze inne,ale na szczęście nie ucierpialy :)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

natko normalnie rosną, nic się więcej nie działo :wink:
Kami mówisz o tych ciemnych plamach na końcach liści czy o takim żółtawym mozaikowym wybarwieniu?

Pozdrawiam Ania!
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

:wit Aniu cieszę się bardzo, że nic nie postępuje ;:138 . Szkoda by było wyrzucać tak piękne rośliny.
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Aniu, dawno mnie nie było, nie tylko u Ciebie ale w większości wątków. Wiadomo - wakacje, trochę wyjazdów i więcej czasu na 'świeżym powietrzu' a doba tak samo długa jak zawsze, czyli... za krótka :roll: .
Zasmuciły mnie kłopoty "zdrowotne" Twoich roślin ale... Nie należy się w zadnym wypadku poddawać. Ta sytuacja może być dla Ciebie pewnym doświadczeniem. Poobserwuj roślinki, jeśli choróbsko będzie się rozprzestrzeniać, wtedy zawsze możesz coś wyrzucić. Diagnozę wirusa w 100% można postawić jedynie na podstawie badań laboratoryjnych. Oczywiście, pewne symptomy mogą za nim przemawiać ale to tylko domysły. faktem jest, że należy unikać kąpania roślin zbiorowo. U mnie każda ma swoją osłonkę i tam leję wodę a ostatnio zainwestowałam dla kilkunastu w podstawki i świetnie sprawdza się u mnie podlewanie przez podsiąkanie.
Dufin pisze: Ja się tu urządzam pod storczyki
No i tego się trzymaj Aniu ;:333
Dufin pisze:gdy wszystko będzie gotowe to chyba nie będę miała co na tych pólkach postawić, bo takie dziwne rzeczy się ze storczykami dzieją :| .. ehh..
No coś Ty, ja myślę, że zaden hodowca czy pasjonata storczyków nie ustrzegł się przed infekcją czy chorobą w 100%. trzeba walczyć i szukać nowych rozwiązań i patrzeć optymistycznie :D
Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dufin pisze: ... w te ciepłe dni mama je raptem przelała, aż listki klapły.. .
Ale jakto? Nie wolno kąpać w gorące dni? :shock:
To byłaby odpowiedź na zagadkę, dlaczego po kąpieli czasem mi masowo kwiatki więdną!
Na prawdę nie wolno??

A z twoimi podopiecznymi będzie dobrze, wszyscy to wiemy ;:196
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Wydaje mi się, że Ani chodziło o to, że zostały przelane a nie podlane :wink: .
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaaa... Czyli zagadka nadal pozostaje nierozwikłana ;:173
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie, chodzi o to, że zamiast je pomoczyć chwilę w wodzie to mama je tylko lekko przelała, a ze ciepło i stoją przy szybie to to zdecydowanie za mało..

Aniu miło, że jesteś ;:196 z roślinami tak planuję jak mówisz ;) Trzymać ich za wszelka cenę nie będę, ale też jeśli nie widzę postępów choroby, wręcz przeciwnie, rośliny idą do przodu i nowe listki czy korzonki są zdrowe, to będę się nimi cieszyć :D chociaż pasowałoby uszczuplić kolekcję :roll: z kąpaniem nie jestem w stanie moczyć każdego osobno, bo nie mam osłonek.. moje osłonki to takie długie donice, gdzie jedna mieści ze 3 storczyki, natomiast te "podejrzane" kąpię teraz oddzielnie na samym końcu :wink:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakiś czas temu zakwitł Phal. Sorrento ale jako, że został w domu rodzinnym, nie miałam okazji go zaprezentować :wink: Kilka pączków mu ułamałam przy moczeniu, ale i tak ładnie kwitnie :D To ten śmieszny jegomość z rozdwojonym pędem :wink: Zdjęcia słabe bo robione telefonem.. niestety..

Obrazek Obrazek

Kwitnie w domu jeszcze taki reanimek :wink: najpierw zdziwiłam się, że w ogóle wypuszcza pęd bo prawie nie miał korzeni, później zdziwiłam się bo rozwinał kwiaty zamiast zrzucic ( w końcu był słaby) a później zdziwiłam się bo ten pęd jeszcze przedłużył :roll: ostatnie moje zdziwienie miało miejsce wczoraj, kiedy zauważyłam kilka nowych korzonków :lol:

Obrazek

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sorrento jest cudowny *_*