Ogród Majka411 ? ?róże w ogrodzie? 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Majka411 ? ?róże w ogrodzie? 2013

Post »

Majeczko, cudne rabatki, a ta przy płocie... ;:170
Heidi Klum mnie nie rzuca na kolana, ale na Twoich zdjęciach... ;:224 Za to CPM chwyta mnie za serce ilekroć ją widzę ;:oj Jak to dobrze, że jest tyle różnych ogrodów, rabat, kompozycji...zawsze można obejrzeć inne bajkowe widoki!
Czy Spirit of Feedom nie łapał u Ciebie mączniaka? Trochę się o to boję, bo będzie blisko ściany domu... ;:218
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Witaj Majuś :wit
U ciebie jak zwykle miód dla oczu, a po takim napatrzeniu się przeciągi w portfelu ;:306
a propos portfela mam wizję na podsadzenie u nóżki Elfe różyczek i muszę wybrać miedzy trzema Queen of Sweden, Pastelka a zdaję się chyba twoja faworytą sądząc po wpisie na F. Chandos Beaty
Jeśli je posiadasz napisz proszę jaka maja wysokość i szerokość chciała bym posadzić trzy sztuki w rzędzie i nie wiem czy się zmieszczą
marzy mi się taka plamka kolorystyczna. A i jeszcze jedno czy Pastelka ma faktycznie tak małe kwiatuszki jak podają bo na zdjęciach ma piękne kwiatuchy.
jeśli to nie problem bardzo cię proszę o poradę ;:180
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju, przepiękne różane wspomnienia w Twojej różance, perfekcja w każdym calu. Nie doczytałam czym podpadła Ci CPM ale Ani gratuluję.
Czy jeszcze jakieś inne panienki wypadły? Co planujesz na wiosnę, czy będą jakieś nowe zakupy lub przesadzanie?
Czy masz może u siebie tzw "czarną listę", róże które u Ciebie się nie sprawdziły. Śledzę takie listy na innych forach, czasami mogą się przydać.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

U mnie Heidi też lekko łapie plamistość. Ale dopiero późną jesienią, więc da się wytrzymać. Ale ten kolor...jest niepowtarzalny ;:108
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Cześć :wit
wczoraj byłam na działeczce ?.. :D
Róże na gałązkach sterczących nad kopczykami mają małe czerwone nosy, byliny są zielone.
Lawenda francuska zupełnie się nie zmieniła. Jest dalej zielona i ma pąki.
Ogród wygląda tak jak go zostawiłam na jesieni??. ;:173 czeka na zimę.

Renatko niech te nasze marzenia się spełnią. ;:333
Mam nadzieję, że zima wyrobi się i dotrze do nas.

Aniu ? nenka kolor Old Port jest identyczny jak Heidi.
Twoje rozpoczęcie roku fajne, ja zaczęłam od podpór?? :;230

Wandziu dobrze, że jesteś ;:196 Zastosuj profilaktycznie oprysk Bioseptem. Zacznij oprysk jak tylko róże dostaną pierwsze liście i później, co tydzień ze cztery razy. Ja pryskam tym środkiem już kolejny sezon i się sprawdza. Dodatkowo trzeba w maju zrobić oprysk profilaktyczny innym środkiem np. Dithane, Falconem lub innym podobnie działającym.
Te kwiaty na zdjęciu, to też chaberki bławatki, które sama siałam. Te kwiaty mają różne kolory.
Bardzo mi się podobały. W tym sezonie zrobię powtórkę. :D

Aniu ? Ann i co ja mam napisać?? ;:173 uwielbiam tą różę?. tylko ta wysokość mi zupełnie nie pasowała na przód rabaty.
Na początku sezonu jest w miarę niska, ale późnie lubi rosnąć do góry?? :wink:
Może kiedyś jak zrobię jakieś istotne zmiany i powstanie kolejna rabatka przy płocie ponownie ją kupię.

Ania ? sweety malutkie zamówienie, ale jakie śliczne. ;:144
Wiesz, że Ballerina i mi się bardzo podoba. Świetnie się komponuje z kwiatami innych róż.
Będę podglądać ją u Ciebie.

Marta ? Shirall masz fajny sposób na dobieranie odmian. :;230
Ciekawa jestem smoka i wilkołaka ?. ;:218

Gosiu ? Margo Heidi się wysunęła na prowadzenie, bo jak spojrzysz na moje rabaty, to wiosną pierwsze kwitną Chippendale, Amber Queen i właśnie Heidi Klum i Old Port. To jest ich czas?.. później inne, a potem znowu one. :;230
Najwięcej zdjęć ma Chippendale, bo jest ich aż dziewięć krzaczków.

Kasiu ? robaczku ujęłaś to idealnie ?Jak to dobrze, że jest tyle różnych ogrodów, rabat, kompozycji...zawsze można obejrzeć inne bajkowe widoki!?
A, to wszystko dzięki temu Forum ?.. ;:167
Spirit of Freedom jest zdrową różą, mam dwie i obie nic mi nie łapały. Nie rosną, co prawda przy murze, ale ja myślę, że skłonności do mączniaka roża ma już w genach.

Ula ? usa1276 czy ja dobrze zrozumiałam, że masz do wyboru te trzy róże: Queen of Sweden, Pastella i Chandos Beaty. Jeżeli tak jest, to do Elfe moim zdaniem pasuje tylko Pastella. Ona ma kwiaty średniej wielkości od 5 do 7 cm, kwitnie kiściami.
Elfe ma długi przestój w kwitnieniu. Ja żeby nie był to tylko zielony zakątek szukałabym róży, która poza kolorystyką będzie często powtarzała kwiaty.
Jeżeli możesz coś zmienić, to zainteresuj się Cream Abundance. Ta roża idealnie będzie pasować w nóżki Elfe. Dodasz jeszcze jedną czy dwie lilie i jakieś malutkie niebieskie żeniszki czy lobelie i będzie cudnie. :D

Heniu ? Dyskrecja dziękują za miłe słowa, ale tej perfekcji to tam jeszcze ze dwa sezony nie będzie widać. Wiesz jak, to jest ten dobór odmian, wysokości i kolorów? wszystko trzeba sprawdzić zanim się je poukłada na rabatkach.
Heniu ależ CPM mi nie podpadła, to raczej moje poczynania były przyczyną, że ją oddałam.
Zadałaś mi kilka pytań?.. odpowiem w skrócie, bo musiałabym napisać kilka storn.
?Wypadły? ? oddałam około 40% poprzednich nasadzeń. Już mam zaplanowane i zrealizowane zamówienia na ten sezon. Róże częściowo mam wkopane, a inne zadołowane.
Zadołowane róże wiosną będę sadzić do 10 l dużych donic i wstawiać je na swoje miejsca do gruntu. Dzięki temu zyskam podwójnie. Róże mi się ślicznie ukorzenią (sposób Edulkotka) a, ja sprawdzę czy pasują wysokością i kolorystycznie w tych miejscach.
Na jesieni posadzę je już na właściwe miejsca. To jest mój plan przesadzeń na nowy sezon.
Co do nowych zakupów, to robię jeszcze przegląd i się zastanawiam?.. właśnie dzięki Ani ? Ann zamówiłam Lady of Shalott. Jakoś wcześniej mi umknęła ta piękna różyczka. Poza tym podglądam swoje ulubione miejsca zakupów, a nuż mi wpadnie w oko jakaś nowa róża.
Heniu pytasz o ?czarną listę? nie mam jej. Moim zdaniem zrobienie takiej listy może być krzywdzące dla wielu odmian róż. Jak mówimy o zdrowotności, to dam tylko jeden przykład z mojego doświadczenia. Miałam Crocus Rose, była tak porażona chorobami, że się jej pozbyłam nie czekając do kolejnego sezonu.
Jak zobaczyłam u Safoyi jej piękny okaz ponownie się pokusiłam i kupiłam ją ale w innym miejscu. Jestem zachwycona nową sadzonką Crocus Rose. Dodam jeszcze, że mam już kolejne dwie sadzonki z tego samego źródła i żeby było ciekawiej jeszcze dwie od Pertovica.
Będzie się działo?? ale jeszcze ze dwa sezony trzeba poczekać.
Pomijając wiele przyczyn dlaczego?.. mogę napisać ogólnie, że moimi faworytkami są angieleczki. ;:215

Asiu ? daffodil ?.. może zastosuj profilaktykę ?. pisałam o tym w odpowiedzi do Wandeczki. ;:196

Umilacze na miły początek dnia ;:196

To są wspomnienia z 18 czerwca, wiosna ... kwitną pierwsze róże inne dopiero rosną :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Oglądam i zachwycam się, a ponadto jeszcze się zarażam i zaczynam myśleć o jakimś małym zamówionku na wiosnę :D
Twoja Heidi Klum mnie zachwyca ilością kwiatów ;:oj mam dwa młodziaczki, ale gdzie im tam do Twojej; może w następnym roku pokażą swoje możliwości. A Lady of Shalott mam i jest faktycznie przepiękna; kolor taki, że aż chce się żyć :lol: mam nadzieję, że w tym roku pokaże u mnie wszystkie swoje możliwości, bo na razie nie dałam jej się za bardzo wykazać - posadziłam ją wiosną chyba w zbyt cienistym miejscu, bo kwitła bardzo słabo, potem przesadziłam jesienią, no i czekam na efekty :)
Skopiowałam skrzętnie Twój przepis na ochronę róż...u mnie ten rok był kiepski i obiecałam sobie, że poważnie zabiorę się za profilaktykę.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Ewciu.... Lady jak każda angielka lubi słonko.... wodę i coś do pojedzenia :;230
Ja mam posadzone po dwa krzaczki Heidi, to dlatego ma tyle kwitów.
Ciekawa jestem co zamówisz? ja się dopiero rozkręcam.... ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:196 miłego dzionka ;:215
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Maju, no włosy dęba mi stanęły, jak przeczytałam, że Ty dopiero się rozkręcasz :;230
Po obejrzeniu umilaczy od razu zrobiło się przyjemniej. U mnie dzisiaj biała trawa. Przymroziło w nocy. Zaczęłam się martwić o swoją pienną Mary. Chyba muszę ją ubrać :wit
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit "angielska dziewczyno"
majka411 pisze:
...Róże na gałązkach sterczących nad kopczykami mają małe czerwone nosy...
To tak pobalowaly na Sylwestra ;:oj ;:136 , no tak zastawic podlotki bez nadzoru...... ;:306 ;:306 .
Zdjeciami zachwycam sie jak wszyscy ;:108 .
Powiedz co to za kwiatek na ostatnin zdjeciu, wiem tyjko ,ze to nie roza ;:224 .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Majka...ja jeszcze nawet nie wiem, gdzie te nowe róże posadzę :lol: ale już wiem, że coś muszę zamówić! Będzie się to chyba wiązało ze zrobieniem nowej rabaty :lol: ciiiicho sza...M jeszcze o tym nie wie... :wink:
Na razie mam tylko gotowe miejscówki na jakieś róże, które mogłabym dodać do Star Profusion - przesadziłam je jesienią na nową rabatę (wędrowały przedtem po całym ogrodzie), rosną tam trzy sztuki i na razie nic więcej...masz może jakiś pomysł? Bo jakoś nic nie mogę wymyślić...SP sie dośc rozrastają, więc chyba tylko coś z przodu w nóżki...ale to by chyba też musiały być pustaczki do kompletu...a może by tak Stadt Rom?
Chyba żeby jakieś wysokie i smukłe gdzieś między nimi...?
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ? Ann , no przecież muszę coś robić?? :;230
Zawsze o tej porze roku powstają w mojej głowie najlepsze plany?.. :lol:
Właśnie czytałam w necie, że synoptycy coś przebąkują o zimie, że może jej wcale nie być? ;:7
Ja sobie tego nie bardzo wyobrażam ??. toż, to rewolucja w przyrodzie?. ;:306

Alexia ;:196 ??.. a??. widzisz ja nie wpadłam na to ;:306
Oj, ta młodzież. ;:306
Ta nie różyczka, to mojego siewu ostróżka hiacyntowa?.. śliczna jest, dlatego dostała oddzielną fotkę. ;:170

Ewciu ? gajowa?? wow ?. ;:oj masz coś, co dość trudno wkomponować w całość ogrodu. Widzisz sama piszesz, że już biegałaś z nimi po ogrodzie. Tak miałam z Nostalgiami?.. wcale mi nie pasowały.
Ale, widziałam gdzieś może, na rosebook posadzoną Star Profusion w towarzystwie tylko szaroperłowej lawendy ( jest taka odmiana, sama ją mam ).
Zapamiętałam ten obrazek, bo był uroczy. Star Profusion, to niska płożąca się róża, a lawendy było tam posadzone sporo. Cudnie wyglądała ta roża z położonymi gałązkami na tej lawendzie. Lawenda ładnie przerastała jak żołnierzyki poprzez te gałązki.
Całość była wkomponowana w jasno zielone tło.
Myślę, że cały urok tego co widziałam polegał na zielonym tle i tylko dwóch różnych roślinkach posadzonych koło siebie w sporej ich ilości. ;:333

Do znudzenia wspomnienia z 18 czerwca ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Majeczko wcale się nie znudzą takie widoki bo są pełne ciepła i kolorów ;:215
Ja jestem w trakcie poszukiwań folderów i zdjęć po przemeblowaniu kompa i naoglądałam się ich dzisiaj sporo ale i tak mi ciągle mało ;:306
Ma nie być wcale zimy ;:oj oj wolałabym żeby jednak słabiutka była :roll:
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Z Nowym Rokiem chciałabym przywitać się w pięknym różanym ogrodzie! :wit
Marta
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Majeczko więcej takich wspomnień ,bo takie nigdy się nie znudzą.Jak nazywają się róże na pierwszym zdjęciu?
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Zachwycające ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”