Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

Niezależnie gdzie mieszkasz radził bym wysadzać w drugiej połowie maja, bardzo często przymrozki pojawiają się na początku maja i agrowłóknina nie zawsze da rade, Arbuzy dobrze kwitną i zawiązują owoce w wyższych temp wiec naprawdę nie ma się co spieszyć. Termin siewu połowo kwietnia i sadzenia do gruntu połowa maja to idealne termin i nie ma co go przesuwać bo można tylko zaszkodzić arbuzom.
Co do maty się nie wypowiem bo nie używam.
Szkoda, w zeszłym roku siałem ok 3 kwietnia, miałem problem z przetransportowaniem rozsad bo łodygi strasznie się rozrosły (były długie) ale celowo zacząłem tak wcześnie bo rok wcześniej gdy siałem ok 20 kwietnia, większość arbuzów mi nie zdążyła dojrzeć przed wrześniem... fakt że w ogóle ich nie nawoziłem i rosły na kiepskiej piaszczystej glebie. Rok temu dałem dużo nawozu, owoce zaczęły już dojrzewać na na samym początku sierpnia, były smaczne.
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja co roku sieje w połowie kwietnia, w zeszłym roku 13 kwietnia, Złoto Wolicy dojrzałe w pierwszym tygodniu sierpnia a Rosario w 2-3 tygodniu. Owoców po 2-4 na krzaczku
schwimmen
200p
200p
Od: 25 kwie 2010, o 18:30

Post »

W tym postanowiłem zabrać się za arbuzy. Kupiłem już nawet nasiona Sugar Baby i teraz czekają na wysiew.
Naszła mnie jednak jedna myśl odnośnie nawożenia.
1. Czy arbuzy rosnące w doniczce nawozimy jakoś czy dopiero po wysadzeniu do gruntu?
2. Czy do nawożenia wystarczy nawóz z pokrzyw(podlewanie co tydzień-dwa) czy do tego jeszcze coś?
3. Jak wy je nawozicie?
anubis
200p
200p

Post »

Ja podlewałem sadzonki odżywką uniwersalną a w gruncie na start dałem nawóz bydlęcy taki w opakowaniu i trochę podsypałem nawozem końskim w granulacie, w lipcu troszkę kurzego też w granulacie. W tym roku kupię tylko koński, kosztuje ok 40 zł za chyba 15 kg.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

schwimmen pisze:...
Ja wysiewam na początku marca , moczę nasiona dzień przed wysiewem .

Nawożę florovitem ,raz na tydzień ... to wszystko

W zeszłym roku zrobiłam to samo , miałam piękne smaczne arbuzy 2 - 2,5 kg .

Myślę ,że w tym będą jeszcze lepsze :) bo z moich nasion .
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Viola K pisze:Ja wysiewam na początku marca
Czyli w tej chwili już arbuzy Ci wzeszły - w jakich warunkach i do kiedy je trzymasz bo bezpieczny termin wysadzania do gruntu to dopiero 10-15 maja w wszelkie dyniowate rośną bardzo szybko i zwykle wysiewamy je z miesiąc wcześniej a nie przeszło dwa.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chudziak pisze:...
Wzeszły , są takie jak na zdjęciu ,trzymam w domu na noc ,a na dzień zanoszę do szklarenki ,do słońca ...

bo teraz mam 20-25 stopni kiedy słońce świeci ;:3 .
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na opakowaniach jakie mam z zeszłego roku termin siewu jest marzec więc o co chodzi jakie dwa miesiące ?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Viola pisałam o co chodzi ale napisze jeszcze raz. Dyniowate rosną stosunkowo szybko a do gruntu można sadzić dopiero gdy minie zagrożenie przymrozkami czyli ok10-15 maja więc zwykle wysiewamy je miesiąc przed wysadzania czyli w połowie kwietnia a Ty wysiałas w początku marca więc przeszło dwa miesiące przed terminem wysadzania . Nie wiem może uprawiasz arbuzy w ogrzewanym tunelu to co innego po prostu według mnie to za wcześnie na siew arbuzów.
anubis
200p
200p

Post »

Nie ma sposobu a by posadzić do ziemi np 3 maja ? może jakieś tunele foliowe albo zimowa agrowłóknina ? moje sadzonki transportuję 200 km.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

chudziak pisze:
Viola K pisze:Ja wysiewam na początku marca
Czyli w tej chwili już arbuzy Ci wzeszły - w jakich warunkach i do kiedy je trzymasz bo bezpieczny termin wysadzania do gruntu to dopiero 10-15 maja w wszelkie dyniowate rośną bardzo szybko i zwykle wysiewamy je z miesiąc wcześniej a nie przeszło dwa.
Viola K pisze:
Wzeszły , są takie jak na zdjęciu ,trzymam w domu na noc ,a na dzień zanoszę do szklarenki ,do słońca ...

bo teraz mam 20-25 stopni kiedy słońce świeci ;:3 .
A jakbyś się mogła jednak odnieść do całości pytania chudziaka? Da się? Bo przyznam się, sam jestem mocno Twoją odpowiedzią zainteresowany.
Aha - od siebie jeszcze zadam takie pytanie: a te arbuzy, to u Ciebie pod chmurkę, czy może do tunelu powędrują?
Jakoś tak na chwilę obecną lekko sceptyczny się zrobiłem. ;:174
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Slawgos pisze:...
Po 15 maja, jedną połowę wysadzam do gruntu drugą zostawię w szklarni .
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53

Post »

anubis pisze:Nie ma sposobu a by posadzić do ziemi np 3 maja ? może jakieś tunele foliowe albo zimowa agrowłóknina ? moje sadzonki transportuję 200 km.
Jeśli zrobisz mini tunel foliowy to raczej dadzą radę przetrwać, z tym że musiał byś zrobić sporych rozmiarów tunel np 2mx10m(starczy na 5-6 krzaczków) bo arbuzy potrzebują sporo miejsca jak im go nie zapewnisz to nie urosną Ci owoce a dochodzi jeszcze kwestia otwierania tunelu dla pszczół czy innych owadów zapylających, mi by się nie chciało tak bawić, wystarczy raptem poczekać tydzień lub dwa.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Jeśli z przeznaczeniem do gruntu, to niestety minimum o miesiąc za wcześnie wysiane.
Ja sieję w połowie kwietnia, wysadzam końcem maja i arbuzy udają mi się co najmniej ładne :)
W pierwszym roku sadzenia arbuzów popełniłem błąd i posiałem około 20 marca co w moim przypadku okazało się o wiele za wcześnie.
Rozsada była przerośnięta i arbuzy owocowały o wiele gorzej...
Pozdrawiam, Jacek
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

wysiałem przed tygodniem w sobotę kilka arbuzów i kiwano, tak na próbę, żeby sprawdzić jakość nasion. Jak na złość większość, a może nawet wszystkie powschodziły. Po 8 dniach od siewu mam kilka dorodnych roślinek i problem, co z nimi zrobić przez najbliższe dwa miesiące :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”