Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

A może niska temperatura je wykończyła?

maalpunia Puść na sznurki,,na tym samym miejscu zmieścisz więcej krzaczków i będą zdrowsze.
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Ja tak moje planuje prowadzić przygotowałem już miejsce właściwie 3 zobaczymy co to będzie. Temperatura mogła by wzrosnąć trochę z pewności by to pomogło.
RODBiala
50p
50p
Od: 21 mar 2014, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czytając te wasze posty o kiełkowaniu,przesadzaniu,produkcji rozsady zastanawiam się po co tyle zachodu.Osobiście wysiewam kilka odmian ogórków do gruntu,przykrywam agrowłókniną i czekam na wschody.Po wschodach dosiewam w miejscach w których nie wzeszły i po zabawie.Co roku mam około 115 roślin, gdybym chciał robić rozsadę wyszło by mi więcej roboczogodzin niż jestem w stanie przeznaczyć na działkę...Dodatkowo wyprodukowanie,zahartowanej rozsady i wysadzenie jej o właściwym czasie do gruntu nie jest wcale takie proste...
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Ja tez zakupiłam dodatkowe odmiany i te mam zamiiar wsiać od razu do gruntu Krak,Soplica,Sremski nowy F1
W palecie mam Tessa gruntowy -licho wschodzi,Anulka-co do jednego pokazuje listki,Alladyn zaczyna coś sie pokazywać.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Ja nie robię rozsady chciałem ale stwierdzeniem że nie mam czasu a podkiełkowywanie nie wymaga pracy wrzucę po 3 nasiona w dziurę jak wyrosną uśmiercę najsłabszego i tyle. Coś wyrośnie na pewno.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

A Ja nie widzę potrzeby udowadniania, która metoda lepsza :wink: Niech każdy robi tak jak mu odpowiada :) Ja ze względu na to, iż mniejszą ilość sieje, wolę robić rozsade :) Dochodzi tu jeszcze fakt, iż mam na działce ziemię gliniastą i nie jestem pewny, czy kiełki by dały radę w tak zbitej i przy obecnej temperaturze zimnej i mokrej ziemi :) A że doniczek około 20, to nie ma z tym zbytniego problemu.
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54

Post »

Ja od kilku lat sieję podkiełkowane nasiona wprost do gruntu. Nie ma żadnego problemu ze wschodami, co wcześniej zdarzało mi się przy siewie suchych nasion. Na produkcję rozsady szkoda mi czasu, jak na razie podkiełkowywanie jest niezawodne. Nasionka kiełkują zawinięte w wilgotnej ściereczce włożonej do woreczka, potem prosto ze ściereczki wkładam nasionka do gruntu. Zupełnie bezproblemowe.
Pozdrawiam Joanna
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BobejGS pisze:A Ja nie widzę potrzeby udowadniania, która metoda lepsza
Chciałbym widzieć te kiełkujące ogórki w gruncie przy temperaturze 8 * C i wilgotności takiej, jak teraz mamy na południu Polski.

Nie ma sensu uszczęśliwiania kogoś na siłę produkcją rozsady. Najlepiej jak każdy sam do tego dojrzeje.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja w tym roku już też robię rozsadę. Ziemia w paletach moja z ogródka, ale bez śmietki i kiełkują aż miło. U mnie ziemia też gliniasta, ciepło i sucho. Niby deszcz pada, ale pod drzewami piach. Ogórki mam w 45 przegrodach po 2-4 nasiona. Nie wszystkie już wykiełkowały (Parys się ociąga). Docelowo ma być ok 40 takich "kupek". W tym Antylski (jako ciekawostka bardziej). Kilka sztuk Kraka rośnie w gruncie już - będę tam jeszcze dosiewać z 4-5 sztuki, bo to taka mała grządka z kilkoma ogórkami i trzema dyniowatymi.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Czy wysadzonej rozsadzie ogórków ( w sobotę ) nic nie będzie po takich temperaturach i deszczach? Są w gruncie.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Widziałam dzisiaj u sąsiada,rozsada przykryta agrowłókniną-taki niziutki tunelik-ja będę siała nasiona ogórów, w końcu tyg.
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Rozsadę mam wysadzoną i przykrytą włókniną. Dzisiejsza noc była chłodna 3 stopnie, nie mogłam wcześniej, więc o 9 rano sprawdziłam temperaturę gleby mniej więcej przy korzonkach - było 13 stopni. Dadzą radę :) Ale nie polecam. Jednak chłodno. Jeszcze parę dni i powinny być warunki prawie komfortowe i wszystko ruszy jak burza :!:
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witam,czy długość kiełków w ogórkach ma znaczenie? Przyjrzałam się kiełkom kilka postów wcześniej i stwierdziłam , że u moich ogórków były o wiele większe.Pytam dlatego, że moje ogórki (Hermes,Krak, Octopus,) po zasypaniu ziemią , bardzo szybko wybiegały w górę.Kierowałam się instrukcjami z forum,zaraz po pokazaniu się liścieni wynosilam na balkon.Teraz mam zrobić jeszcze jedną rozsadę i chciałabym uniknąć kolejnych błędów.Czy to typowe,że ogórki wybiegają,czy wina zbyt długich kiełków ,za płytkie sadzenie(dołek ok. 1 cm) ,czy jeszcze coś innego?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Rzepko, do skiełkowania nie syp pełnego pojemnika, zostaw miejsce na dosypywanie ziemi po skiełkowaniu i wtedy będzie Ok.
;:7
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Dzięki za info,tak zrobię
Pozdrawiam Irena