Storczyki po mojemu ;)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki po mojemu ;)

Post »

o przelewaniu słyszałam :-D widziałam też falki posadzone w szkle ze sporą warstwą keramzytu jako drenaż :-D a falki były normalnie podlewane jak inne kwiatki :-D
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Callanthe pisze:Ja zanim zalogowałam się na forum swoje kwiatki przelewałam i odstawiałam. I tak przez 7 lat robiła moja mama i ja. I powiem Wam, że z ani jednym się nie pożegnałyśmy/reanimowałyśmy. Wręcz kwitną często i nic im nie jest. Więc dla mnie moczenie storczyków nie jest koniecznością. Ja to robię tylko wtedy kiedy mam czas.
Oczywiście, ze moczenie nie jest koniecznością, ale np. gdybym przelewała falki to woda by mi uciekała ;:224 chyba, ze bym ją łapała do ponownego użycia ;:306 więc moczenie akurat dla mnie jest wygodniejsze :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

No w sumie, ja wstawiam do wanny i przelewam i rzeczywiście muszę napełniać Britę 2 razy ;:306 Nie pomyślałam o tym ;:306
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

to lepiej wstawić do jakiejś miski i przelać, wtedy woda zostanie i troszkę w niej postoją :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj :wit
Magical o ekstra prezencji ;:333
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

dziękuję Arkadius :-D na tle pozostałych moich falków prezentuje się raczej mizernie ;:306 ale wierzę że się odkuje :-D zapraszam częsciej ;:wit

Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29

Post »

Nie było mnie tylko chwilkę na forum, ale widzę, że mimo wakacji forum tętni życiem :D Mam sporo do nadrobienia :D Gratuluję upragnionego Magicala!! Jest śliczny!! :D Zdjęcia trochę niewyraźne, ale mimo to widać, że roślina jest w dobrym stanie, a kolorki są wręcz magiczne!! :D Jak się miewa po tych kilku dniach spędzonych na Twoich parapetach? Już się zadomowił? :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

Martuś forum nigdy nie śpi :-D magical ma się dobrze,dziś go przesadziłam - korzonki miał w super formie ;:oj obcięłam tylko 2 bo były suche :-D ostatni i jedyny kwiat mu dzisiaj odpadł co wywołało jeszcze większe salwy śmiechu u mojego M. niż poprzednio ;:306 listki dalej lekko wiotkie ale postawiłam go na keramzycie z wodą tak jak resztę więc powinien odżyć :-D mam tylko nadzieje że mi to przesadzanie jakoś poszło i że krzywdy mu tym nie zrobiłam,bo dopiero drugi raz przesadzałam falka :-D ale u mamy puścił pierwszy korzonek więc poszło mi nieźle więc może i tu dałam radę :-D podłoże miał strasznie sypkie,trochę kory a reszta to była jakaś drobnica która wypływała podczas moczenia,robił więcej syfu niż wszystkie pozostałe falki razem wzięte ;:306 ale teraz powinno być już ok :-D

Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

To super!! :D Na pewno z czasem listki staną sie sztywniejsze, więc nie masz się co martwić. Biedak musi się zaaklimatyzować, podróż na pewno też go wymęczyła :wink: Później pewnie będzie kwiatnął jak szalony! :D Przesadziłaś delikwenta do kory, czy do keramzytu? Ja planuję przesadzić więcej storczyków do keramzytu tj. jak Magdzia :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

nie chciało mi się iść po podłoże,przyznaje się bez bicia :-D w domu miałam reszte podłoża z OS chipsy kokosowe trochę węgla i keramzyt ale chyba najwięcej ma keramzytu :-D ciężko było mi upchać to wszystko do samego dołu więc jak patrzę przez doniczkę to ma trochę pustych miejsc ale może z czasem kawalki z góry trochę się osuną w dół i wypełnią cm trzeba :-D za długo się na niego czaiłam żeby ryzykować z samym keramzytem ale już mowiłam że jak szkarada przekwitnie to na pewno wsadzę ją tak jak Madzia swoje falki :-D popołudniu może wrzucę lepsze fotki magicala po przesadzeniu :-D a Ty już wypróbowałaś hodowlę w keramzycie? :-D

Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Myślę, że w podłożu z OS będzie mu bardzo dobrze, ja mam z nim wyłącznie dobre doświadczenia!! :D Póki co w keramzycie wylądował u mnie Elegancik, korzonki idą jak szalone, wstawiłam kilka dni temu zdjęcia w moim wątku.
Teraz robię porządki w storczykach mojej mamy, kwitną bardzo ładnie, ale wypuszczają podejrzanie dużo korzeni powietrznych :roll: Dzisiaj odseparowałam jedno keiki od mamusi i to co zastałam w podłożu, nie wyglądało za dobrze. Podłoże, które kupiła było wprawdzie dla orchidei, ale wyglądało jak przemielona kora, a co za tym idzie było zbyt mało przepuszczalne. Teraz będę szukała tutaj keramzytu i zrobię przegląd generalny u reszty storczyków.
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

moja teściowa też kupila podobne podłoże,w ogóle cieżko było sprawdzić z czego się składa a po wsadzeniu storcza wyglądało jak nieco grubsza ziemia,ale poradziłam jej żeby je zmieniła i nic złego nie zdążyło się stać :-D moje wszystkie wymagają przesadzenia ale póki co twardo kwitną więc ich nie będę ruszać :-D to super że u Ciebie metoda keramzytowa też się sprawdza :-D pizostałe też będziesz wsadzać w keramzyt?

Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

U siebie na razie nie będę wsadzała reszty storczyków do kermazytu, bo kwitną, ale u mamy wsadzę do keramzytu wszystkie te, które aktualnie nie kwitną. Myślę, że to podłoże będzie im bardzo dobrze służyło :D Oglądając wątek Magdzi jestem pod wrażeniem tej metody, choć muszę przyznać, że na poczatku byłam trochę sceptyczna. Wiem, że Actus też przesadziła do keramzytu część swoich storczyków.
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

Actus i Pati też :-D ja też na pewno spróbuję,mam nadzieje że sprawdzu się u mnie tak samo dobrze jak i u Was :-D

Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

No ja na razie widzę efekty u reanimka, u poprzednich nie, bo wsadziłam je przed wczoraj, albo wczoraj już nie pamiętam ;:306 I reanimka jest 5 nowych korzeni :heja
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”