Betonowy balkon w środku miasta
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Betonowy balkon w środku miasta
Oj, całe mnóstwo. Teraz jeszcze lobelię zwisającą mix, szałwię, nolanę, bidens, koleusa, zobaczę co tam jeszcze mam. A w późniejszym terminie od marca - wilca, nasturcję, dmuszka, astry, niecierpki, tujałkę, nemezję, smagliczkę, aksamitkę. Wsadzę też do ziemi calle, cannę, szczawika, zawilca. Sporo tego będzie, jak co roku 

- Amara
- 1000p
- Od: 13 maja 2013, o 19:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystko u Ciebie śliczne i aż miło popatrzeć
A ja nadal "lenistwo" przeganiam i nie moge zabrac sie za siane choc wszystko w domu już naszykowane od 2 tyg
może mnie ktoś tak kopnie w ............ aby zacząć

A ja nadal "lenistwo" przeganiam i nie moge zabrac sie za siane choc wszystko w domu już naszykowane od 2 tyg

może mnie ktoś tak kopnie w ............ aby zacząć
- Marmarelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
Szalona
juz sie nie moge doczekać zdjec z lipca 

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Madzia gdzie ty to zmieścisz wszystko 

- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Będziesz musiała powiększyć swój balkon. 

- Magdallena
- 1000p
Sama nie wiem, gdzie to pomieszczę. W tym sezonie planuję wystawić skrzynkę 100 cm na zewnątrz balkonu na dole barierki. Jeszcze tak nie próbowałam, ale powinno dać radę. Dodatkowo wykorzystam otwory w suficie balkonu na wiszące doniczki. Mam ich w sumie 5 ale do tej pory nic tam nie zawieszałam. Ale spoko. Co roku tyle sieję i większość i tak nie dożyje - astry i tujałkę regularnie zjada mi mączlik. Astry wyjątkowo mi nie wychodzą, myślę, że dlatego, iż trzymam je w cieniu. W tym roku jednak ponownie wysieję, ale wystawię je na słońce.
- Magdallena
- 1000p
Piękna, słoneczna, prawdziwie wiosenna pogoda zachęciła mnie do zabiegów pielęgnacyjnych moich roślin. Zamioculcasa, hibiskusy, klonika, passiflorę i kalatheę przesadziłam do nowych, większych doniczek, przy okazji wymieniając ziemię. Nie wiem, czy to zasługa obornika bydlęcego granulowanego, którego dodaję do ziemi, że dość szybko na powierzchni doniczki tworzy się taki żółtawo-białawy nalot. Może to się jakaś sól wytrąca.
Mam nadzieję, że rośliny docenią mój wysiłek np. tak

To hibiskus kupiony w zeszłym tygodniu. Część pąków tradycyjnie zrzucił, ale załapałam się na jeden kwiatek.
Wiosnę poczuła też calanchoe, którą rozmnożyłam w setkach egzemplarzy, więc jakby ktoś z Warszawy był zainteresowany to mogę odstąpić małe sadzonki.

Hiacynty zaskoczyły mnie w tym roku tym, że ponownie zakwitły. Nie byłam pewna, czy wystarczająco długo nabierały sił po kwitnieniu, no i czy stworzyłam im odpowiednie warunki. Ale miśki nie dość, że dały czadu i aromatycznie zakwitły, to jeszcze nie wygląda na to, by to było ich ostatnie słowo

Moja czteroletnia passiflora z nasionka po przesadzeniu do 5 l doniczki prezentuje się tak

Wiosnę czują też pomidory i kobea, która wreszcie wykiełkowała

Petunia i bratki

I pytanie na koniec. Imageshack wprowadza opłaty. Czy możecie polecić jakieś inne, łatwe i darmowe serwisy tego typu?
Miłej niedzieli
Mam nadzieję, że rośliny docenią mój wysiłek np. tak

To hibiskus kupiony w zeszłym tygodniu. Część pąków tradycyjnie zrzucił, ale załapałam się na jeden kwiatek.
Wiosnę poczuła też calanchoe, którą rozmnożyłam w setkach egzemplarzy, więc jakby ktoś z Warszawy był zainteresowany to mogę odstąpić małe sadzonki.

Hiacynty zaskoczyły mnie w tym roku tym, że ponownie zakwitły. Nie byłam pewna, czy wystarczająco długo nabierały sił po kwitnieniu, no i czy stworzyłam im odpowiednie warunki. Ale miśki nie dość, że dały czadu i aromatycznie zakwitły, to jeszcze nie wygląda na to, by to było ich ostatnie słowo

Moja czteroletnia passiflora z nasionka po przesadzeniu do 5 l doniczki prezentuje się tak

Wiosnę czują też pomidory i kobea, która wreszcie wykiełkowała

Petunia i bratki

I pytanie na koniec. Imageshack wprowadza opłaty. Czy możecie polecić jakieś inne, łatwe i darmowe serwisy tego typu?
Miłej niedzieli

- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Piękny hibiskus,
miałem też takiego,
passiflora też piękna a wysiewy super,
a co do tego to fotosik. 

-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
A ja muszę się pochwalić... Moje ubiegłoroczne bratki samosiejki przezimowały na balkonie... A teraz, żeby nie zapeszyć - wszak jeszcze zima ... tfuj przez prawe ramię i tfuj przez lewe ramię 
-- N 09 lut 2014 16:33 --
Pomidorki masz już takie duże

-- N 09 lut 2014 16:33 --
Pomidorki masz już takie duże

- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Jak widać wszyscy czują wiosnę nie tylko ja
i tak trzymać Madziu

- Marmarelka
- Kontakt:
Piękna passiflora, jaka wielka!
i piękne siewki, to maskotka czy koralik? 

- Magdallena
- 1000p
Dzięki Szymku za podpowiedź. Co się stało Twojemu hibiskusowi? Ja ciągle jakiegoś wykańczam, chyba podlewając zbyt dużo. Na szczęście w Kauflandzie co raz mają wyprzedaże. Tego ze zdjęcia za 2 zł kupiłam
Halinko - nie ma to jak samosiejki. A powiedz, jak idzie uprawa papryczek? W ogóle zimujesz jakieś, bo pamiętam, że o tym rozmawiałyśmy latem.
Janku - kilka cieplejszych i słonecznych dni i człowiek uwierzyć nie może, że to zima... a parapety nie z gumy
Mario - to maskotka. W zeszłym roku mi nie wzeszły tym bardziej cieszę się, że te tak ładnie rosną.
I jeszcze kilka zdjęć z wczoraj. To pelargonia, wczoraj ucięłam kawałek łodygi bocznej i wsadziłam do ziemi. Bardzo ją lubię więc super będzie, jak przetrwa do wiosny

Tak wygląda sundavilla. Mocno zmaltretowana. Mam ją któryś rok, ale nie chce kwitnąć. Trzymam ją w słonecznym miejscu, nie potrafię jej dogodzić

A to kolejna partia bratków

Do zobaczenia

Halinko - nie ma to jak samosiejki. A powiedz, jak idzie uprawa papryczek? W ogóle zimujesz jakieś, bo pamiętam, że o tym rozmawiałyśmy latem.
Janku - kilka cieplejszych i słonecznych dni i człowiek uwierzyć nie może, że to zima... a parapety nie z gumy

Mario - to maskotka. W zeszłym roku mi nie wzeszły tym bardziej cieszę się, że te tak ładnie rosną.
I jeszcze kilka zdjęć z wczoraj. To pelargonia, wczoraj ucięłam kawałek łodygi bocznej i wsadziłam do ziemi. Bardzo ją lubię więc super będzie, jak przetrwa do wiosny

Tak wygląda sundavilla. Mocno zmaltretowana. Mam ją któryś rok, ale nie chce kwitnąć. Trzymam ją w słonecznym miejscu, nie potrafię jej dogodzić

A to kolejna partia bratków

Do zobaczenia

-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Uprawa paryczek jak na razie idzie bardzo dobrze. Skiełkowały wszystkie nasiona.
Zimowałam ( Zimuję ) papryczkę ... trudno mi ocenić, czy przetrwała... Straciła wszystkie liście... Czy tak może być?
Zimowałam ( Zimuję ) papryczkę ... trudno mi ocenić, czy przetrwała... Straciła wszystkie liście... Czy tak może być?
- Marmarelka
- Kontakt:
Wlasnie jestem bardzo ciekawa tego zimowania papryczek bo szkoda stracili je po sezonie, masz jakieś zdjecia? Wrzuć na swoj watek!
)

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Dołączam się do powyższych - prosimy o papryczki
Ładnie nowe roślinki kiełkują, trzymam też kciuki za pelargonię, oby się udało 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia