Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 17

Post »

Danusiu, dobrze mnie rozumiesz, bo mamy podobne ogrodowe charaktery - jesteśmy w gorącej wodzie kąpane i wszystko musimy wprowadzić w czyn natychmiast :D Wiesz jaki mam kłopot z tym, że jeszcze nie opryskałam, nie nawiozłam, nie zwertykulowałam, nie skosiłam?
Tłumaczę sobie, że 10h nie ma mnie w domu i że mogę działać tylko po pracy i w weekendy, przy sprzyjającej pogodzie... Ty masz ten luksus, że zawsze możesz wyjść do ogrodu i masz efekty - od wczesnej wiosny masz jak w pudełeczku, a ja... buuu!
Cieszę się bardzo, że powstająca rabata przypadła Ci do gustu ;:196
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Agus,nareszcie jestesmy w swoim żywiole.Dobrze,że masz pana M,który odwali całą ciężką robotę,ja muszę sama zrywać darń,wywozic itd itp.Skończyłam dzisiaj wertykulacje trawnika,trochę deszcu przydałoby się,bo sucho jak pieprz.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Aguniu masz cudowny ogród ;:173 Widać ,że wkładasz w niego całe serce i każdą wolną chwilkę ...efekty bajeczne ;:180
Masz rację ja nie mogę usiedzieć ,bo ....muszę i już :wink:
Zrobisz wszystko na czas tylko nie daj się chorobie ;:168
Ja jutro wertykuluję i muszę przygotować oczko do remontu :roll: ...znów
marzenia się spełniają! Dana
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Aguś widze że cię nosi do ogródka i zaczynasz już przygotowania do nowych nasadzen .Myślę że rabata wyjdzie wspaniale
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Agunia, będzie jeszcze piękniej niż jest? Toż to szok ;:oj Bardzo fajny pomysł z rabatą przy tarasie. Już nie mogę doczekać się efektu "łał" jak wypełnienie rabaty zakwitnie ;:224 Praca pomimo choroby jest zrozumiała skoro odbywała się przy takiej aurze ja dziś. Rozumiem Cię doskonale :wink:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
x-ag-a
---

Post »

Cześć Magda! nie wiem czy może być ładniej, ale na pewno można jakoś to miejsce zagospodarować... ładność ocenimy gdy wypełnienie rabaty zakwitnie i okaże się, czy to wszystko ma ręce i nogi. Mam nadzieję, że się nie zawiodę!
Andrzej, witam po przerwie! Ciekawam jak u Ciebie zaawansowanie prac ogrodowych wygląda? Wdepnę wkrótce ;:173
Dana, dziękuję za tyle serdecznych słów - to dla mnie bardzo ważne i motywujące ;:196
Wertykulacja i u mnie konieczna... trawnik jest naprawdę zmęczony po tej ilości śniegu... ale, damy radę i z tym sobie poradzić!
Pocieszę Cię w kwestii oczka, że my z kolei borykamy się z przeciekającą kaskadą... zawsze coś :roll:
Małgosiu, masz rację, nareszcie jesteśmy w swoim żywiole, musimy tylko dawkować ilość wykonanej w jednym dniu pracy, bo nasze organizmy nie wytrzymają takiego tempa. Wstawiłaś zdjęcia trawnika po wertykulacji?
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

U mnie się trochę już dzieje ,bo chce zdążyć zanim rośliny sie porządnie rozbudza ,żeby im nadto nie zaszkodzić
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

uff, nareszcie nadrobiłam dzisiejsze wpisy u Ciebie, więc dobry wieczór. W dniu dzisiejszym udało mi się być i u Kodrusa i u Grąbczewskich. U Kordusa spory ruch, zresztą u Grąbczewskich nie mniejszy. Ciężko kogokolwiek znaleźć, kto mógłby poświęcić chwilę czasu, ale się udało. Ale do rzeczy, u Kordusa oprowadzał mnie tym razem Daniel i to dobrze. Wybrałam wstępnie cisy, takie o wysokości mniej więcej 150 cm, świerka, który ma robić za choinkę, klony i Inversę. Poza tym drobnicę odpuściłam, bo już nie miałam weny. Potem przejechałam do Grąbczewskich i tam te same rośliny na pierwszy rzut oka dorodniejsze i tak jakoś tak tam piękniej i bardziej profesjonalnie. Dorwałam pana, który zrobił mi wycenę tych samych roślin i... zachwyt prysł. Jakieś 40 % drożej niż u Kordusa. Jedyny mankament, to fakt, że u K nie mieli wiąza camperdownii, takiego już wyprowadzonego w parasol, ale obiecano mi, że przyjedzie w tym tygodniu. Około środy będę tam dzwoniła i się przypominała. A byłam też na Krakowskiej, a tam pelargonie, bardzo ładne, wiem, bo zakupiłam kilka sztuk w cenie 6,00 zł. Kolory to czerwony, mocny róż, blady róż, łososiowy i biały. Takie zwykłe, ale naprawdę ładne egzemplarze. Poza tym zioła tzn mięta w dwóch rodzajach, oregano, lawenda i melisa w cenie 4 zł. Rozsada sałaty w cenie 0,80 zł. To wszystko, pozdrawiam. aha po polu u Kordusów da się już chodzić, ale miejscami błotko, zalecam więc zużyte nieco obuwie.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
x-ag-a
---

Post »

Andrzej, trzymam kciuki za realizację wszystkich Twoich planów!
Bogna, wielkie dzięki za relację. Pana Daniela miałam okazję poznać - przywoził mi kilka razy rośliny. Sympatyczny człowiek.
Zdecydowałam, że drukuję moją wycenę i jadę jutro do Kordusa, omijam w takim razie Grąbczewskich. Musze tylko zrobić telefoniczne rozeznanie w cenach hortensji Limelight oraz Vanille Fraise u Ulińskich. Jeśli wszystko dobrze pójdzie, to ten weekend będzie przełomowy w moim ogrodzie. Pytanie tylko czy wystarczy sił, żeby podołać sadzeniu, przesadzaniu i darciu darni.
Jakie masz plany zakupowe? Czy już podjęłaś decyzję? Umówiłaś się na transport?
Ja potrzebuję mieć wszystko na piątek...
Na Krakowskiej w tym roku kupię niewiele jednorocznych, ponieważ wyjątkowo zamówiłam je u Adriana.
Serdeczności, A.
PS. Camperdownii kupowałam u K. - dorodny, bardzo wysoki, ale trzeba popracować nad parasolem przycinając gałązki do zagęszczenia.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj szalona kobieto :D Ja też dziś stwierdziłam, że najlepiej klina klinem i o dziwo teraz czuję się już lepiej, choć teoretycznie powinnam stękać :D Narzędzie faktycznie musi być bardzo przydatne, też muszę sobie takie sprawić, bo dziś przygotowywałam teren pod warzywniaczek, zrywałam darń i szpadlem pewnie linia zbyt prosta mi nie wyszła... Fajnie się kopie, gdy pod szpadlem "szczyrkają" kamienie i włażenie całą siłą na szpadel nie pomaga ;:306 Mój PanM wrócił dziś z pracy po 12 godzinach wieczorem, więc wolę nie liczyć tylko na jego pomoc, bo warzywka wzejdą mi jesienią :wink: Mówisz, że masz tawuły, mogłabyś zerknąć do mojego wątku, bo mam krzaczek do zidentyfikowania, może to własnie tawułka? :roll: Życzę Ci szybkiej regeneracji przez noc, byś jutro po pracy mogła znowu działać, pogoda ma być ładna :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

:wit Zaszalałaś Aguniu ,ale ja to znam z autopsji. Rabata zapowiada się imponująco,
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Aguś, czekam na telefon czy dojechał Camperdownii i też finalizuję! Jak się dowiesz coś o hortensjach u Ulińskich to daj znać. Ja też zamówiłam całe mnóstwo u Adriana, ale jak weszłam na Krakowską to mi rozum odebrało. Te pelargonie przepiękne sadzonki. Za taką cenę rzadko takie można dostać. Masz już info od Adriana o swojej paczce? Wracając do Krakowskiej to zależałoby mi na diamond frost i bakopach i jeszcze donicach terrakotowych, tych klasycznych. Jak byś mimo chodem coś o nich wiedziała to będę wdzięczna. :wink: Ja następną wizytę na Niekłańskiej mam dopiero 24 maja, a zapomniałam napisać M zbił dziś skrzynie tarasowe, została końcowa obróbka i malowanie. Mam nadzieję, że do długiego weekendu się wyrobi.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Nic tam u mnie nie ma bo w szale sadzenia oczywiście żadnego zdjęcia nie zrobiłam ;:223 ale korzenie miałam potężne.
Czytam że szykujesz się na weekendowe zakupy i sadzenie, żebyś tylko zdrowa była a siły same nadejdą jak zobaczysz śliczne roślinki. :heja
Jutro to chyba będę chodzić na rękach bo tak strasznie bolą mnie stopy :evil:
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

Aga złapała wiatr z żagle i działa mimo choróbska ;:14 ale doskonale rozumiem bo sama usiedzieć na miejscu nie mogę kiedy tak długo wyczekiwane ;:3 świeci i można coś nie coś zdziałać :D już widzę jak pięknie będzie wyglądać ta rabata limonkowe kwiatostany hortensji i fioletowe budlei ach ;:167
Ja też wczoraj zaczęłam robić zarys rabaty i co wkurzona przyszłam do domu i zamówiłam sobie nóż fiskarsa bo praca szpadlem mnie wykończyła ;:185 a że przy okazji wykończyłam moją latosiwą łopatkę to i ją za jednym zamachem sobie sprawiłam :lol:
miłego dnia ;:196
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ależ to całkowicie zrozumiałe, że w domu nie mogłaś usiedzieć..pewnie wyszłaś sobie na chwilkę, rzuciłaś okiem na miejsce pod rabatę, pomyślałaś, że tak tylko delikatnie sobie zaznaczysz, a dalej poszło? :) Mam nadzieję, ze przeziębienie przestraszyło się Twojej determinacji i uciekło? Moje zostało zakopane na kompostowniku, żeby nie podskakiwało...

A hortensje zaglądające w okna i przetykane ciemniejszymi budlejami, to będzie cudny widok...z domu odechce Ci się wychodzisz i będziesz przez okno kontemplować :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”