Asiu nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, że chcesz sprezentować budki ptaszkom !

To naprawdę bardzo pożyteczna i potrzebna akcja. Budki robi się łatwo, bez problemu można znaleźć w internecie strony z dokładnymi wymiarami dla konkretnych gatunków ptaków. My powiesiliśmy też budki dla nietoperzy, bo od jakiegoś czasu gnieżdżą się w rynnie. One lubią życie w gromadzie, więc trzeba im wieszać po kilka obok siebie. Tak samo kopciuszki, czy sikorki lubią 'blokowisko' więc można wieszać w niewielkich odległościach, albo są takie długie budki wielorodzinne

My pomalowaliśmy swoje drewnochronem, ponieważ ptaszki zasiedlają najchętniej budki, które wtapiają się w otoczenie, nie takie jasne, nowe. Ponieważ nad rzeczką gniazduje sporo kaczek, będziemy w przyszłości budować i dla nich domki

Niestety są i myśliwi którzy na nie polują. W zeszłym sezonie postrzelili jednego z naszych kotków i teraz będzie miał operację wycięcia śrutu. Ja myślę, że ktoś specjalnie musiał do niego strzelać, bo kotek jest bardzo ostrożny i chowa się przed obcymi, więc nie sądzę żeby podszedł blisko tam gdzie kręcili się obcy ludzie i w dodatku strzelali, raczej uciekał !
Pozdrawiam Cię również i melduję, że sikorki odzywają się już wesoło, a to pierwsze oznaki zbliżającej się wiosny
Ewuniu gajowa z przyjemnością przekażę do Twojego ślicznego ogródka sadzonkę miskanta, będzie mi milo, jeżeli zechce u Ciebie ładnie rosnąć
Mireczko sądzę, że dobrze kupiłaś, bo fasena jest najbardziej popularna i nie ważne jaka odmiana, bo wszystkie są kochane przez koty

Jeżeli listki będą srebrne, to wszystko OK. Te inne odmiany można łatwo poznać chociażby po bardziej zielonych listkach

Kocimiętki łatwo się wysiewają i dzielą bez problemu, więc w krótkim czasie można stać się właścicielem dużej kocimiętkowej rabaty. Mając taką kuszącą poduszkę, pewnie będą wolały na niej polegiwać, ale nie łudź się, bo ze schodów na pewno nie zrezygnują
Pozdrawiam