Mufka - ogrodowe marzenia...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia...

Post »

Wpadłam zobaczyć, co u mojej Mańki słychać, a tu takie nowości - hurtowe ilości ptasich apartamentów ;:oj . notabene świetny pomysł na prezenty. Ileż nietrafionego dobra wala się po różnych domach... ;:224. Głos wewnętrzny mówił mi, że jesteś kobitką z klasą, a wnętrze tej Twojej chatki upewniło mnie o tym w 200 procentach ;:215.
Ciekawe są Twoje doświadczenia z miskantami - gigantami. Mnie diabli podkusili posadzić małą sadzoneczkę na ulubionej rabatce... i po dwóch latach, żeby olbrzymią kępę wysiudać, trzeba było zastosować łom, siekierę i nieźle się natrudzić ;:219 . Kłącza miały grubość mojego przedramienia :!:
Przestrzegam tych, którzy mają małe ogródki i chcą mieć nie tylko miskanty ;:174.

Duża buźka, Marysiu - Jagoda
filan
100p
100p
Od: 16 maja 2012, o 22:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj. Piękne miejsce tworzysz ;:180 Będę kibicować dalszym poczynaniom i może coś wykorzystam u siebie ;:224
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Przepiękny fotoreportaż z wyjazdu na działkę :D
Czytam też z uwagą o trawach, bo jesienią opanowała mnie gwałtowna choroba, która mogło uleczyć tylko posadzenie w ogrodzie sporej ilości różnych traw :D co też uczyniłam...no i teraz po pierwsze okaże się, które przetrwały zimę, po drugie zaś - co będzie latem? :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit
Witaj Jagódko, 'już idzie się bać', bo Ty kochana oko na jakiejś gumce pewnie masz, skoro udało Ci się kątki mojej chatki dostrzec ;:oj ;:224
Dzięki za akceptację, to miłe, co piszesz :heja

Co do miskanta giganteusa, wielu forumków miało podobne kłopoty ;:108 Jak się zadomowi i rozrośnie, bez łomu i kilofa ani rusz !
Te perypetie dobrze o Twoim, pełnym ;:167 stosunku do sadzoneczki świadczą. Hołubiłaś ulubioną rabatkę z trawką, więc jadła i rosła jak należy, nie to co moje zaniedbane i zagłodzone pod płotem ;:174 Muszę je w tym roku przeprosić i bardziej dopieścić, żeby mi wstydu nie przynosiły swoją marnością :oops:

Aniu filan witaj i zaglądaj będzie mi bardzo miło Cię gościć, może kiedyś, gdy założysz swój wątek będę mogła przyjść do Ciebie z rewizytą :D

Ewo gajowa trawy są piękne i cieszę się, że też je lubisz :D Jestem przekonana, że w tym roku wszystkie przezimowały dobrze tak jak i róże. :heja Jeżeli zobaczysz u mnie jakieś, które Ci się spodobają, napisz, postaram się podzielić i Ci wysłać ;:108
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Witaj Marysiu ;:196
Przyszłam powłóczyć się po Twoich włościach, a tu taka piękna fotorelacja. I do tego cel naprawdę szczytny. Fajny pomysł z tymi prezentami. A tak z ciekawości, to ile budek przypadło na jednego członka rodziny?
Będę śledzić Twoje poczynania z budkami..... a w przyszłym roku odmałpuję. Tylko muszę m. namówić, żeby też własnoręcznie zrobił takie budki. Bo to chyba nic bardzo trudnego? Pozwolisz?
Prawie wiosenne uściski przesyłam ;:196
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Dziękuję za obietnicę, jestem naprawdę wzruszona ;:196 właściwie podobasją mi się wszystkie trawy :lol: no ale "Krwisty cud" to jest naprawdę cud!
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Tak,piękna zimowa relacja :D I taka kształcąca ;:108 A ja u ciebie znalazłam pomysł na moje schody :wink: Zastanawiasz się pewnie,co ja bredzę ;:306 Kochana,moje schody wejściowe są na ogół w kocich łapkach(no,chyba,że jest susza).Całe dnie tam spędzają.Rozwiązaniem jest posadzenie kocimiętki ;:oj Kupiłam ,ale tu dowiaduję się,że nie może to być pierwsza lepsza kocimiętka ;:224 Jutro sprawdzę co mam,mam nadzieję,że będzie to ta najbardziej ulubiona przez koty :uszy
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Asiu nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, że chcesz sprezentować budki ptaszkom ! ;:196 To naprawdę bardzo pożyteczna i potrzebna akcja. Budki robi się łatwo, bez problemu można znaleźć w internecie strony z dokładnymi wymiarami dla konkretnych gatunków ptaków. My powiesiliśmy też budki dla nietoperzy, bo od jakiegoś czasu gnieżdżą się w rynnie. One lubią życie w gromadzie, więc trzeba im wieszać po kilka obok siebie. Tak samo kopciuszki, czy sikorki lubią 'blokowisko' więc można wieszać w niewielkich odległościach, albo są takie długie budki wielorodzinne ;:173 My pomalowaliśmy swoje drewnochronem, ponieważ ptaszki zasiedlają najchętniej budki, które wtapiają się w otoczenie, nie takie jasne, nowe. Ponieważ nad rzeczką gniazduje sporo kaczek, będziemy w przyszłości budować i dla nich domki :D Niestety są i myśliwi którzy na nie polują. W zeszłym sezonie postrzelili jednego z naszych kotków i teraz będzie miał operację wycięcia śrutu. Ja myślę, że ktoś specjalnie musiał do niego strzelać, bo kotek jest bardzo ostrożny i chowa się przed obcymi, więc nie sądzę żeby podszedł blisko tam gdzie kręcili się obcy ludzie i w dodatku strzelali, raczej uciekał !
Pozdrawiam Cię również i melduję, że sikorki odzywają się już wesoło, a to pierwsze oznaki zbliżającej się wiosny ;:3

Ewuniu gajowa z przyjemnością przekażę do Twojego ślicznego ogródka sadzonkę miskanta, będzie mi milo, jeżeli zechce u Ciebie ładnie rosnąć ;:168

Mireczko sądzę, że dobrze kupiłaś, bo fasena jest najbardziej popularna i nie ważne jaka odmiana, bo wszystkie są kochane przez koty ;:108 Jeżeli listki będą srebrne, to wszystko OK. Te inne odmiany można łatwo poznać chociażby po bardziej zielonych listkach ;:333 Kocimiętki łatwo się wysiewają i dzielą bez problemu, więc w krótkim czasie można stać się właścicielem dużej kocimiętkowej rabaty. Mając taką kuszącą poduszkę, pewnie będą wolały na niej polegiwać, ale nie łudź się, bo ze schodów na pewno nie zrezygnują ;:173

Pozdrawiam :wit
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich :wit

W W-wie czuje się już wiosnę: śniegu nie ma, chodniki suche i nawet słonko wyjrzało dziś na mgnienie oka ;:3

A ja mam pełne ręce roboty, gości i uścisków ;:168 A to wszystko z okazji urodzino-imienin mojej drugiej połówki - Aleksandra.
Dom wytrzepany i przewietrzony z zimowych zastoin marazmu i stagnacji. Szeroko otwarty na wiosenny powiew tego co nowe, wzniosłe, pełne dobrych emocji i nadziei, które spłyną niepostrzeżenie, wypełniając wszystkie kątki, razem z gośćmi, odwiedzającymi nasze progi. :heja Ja przedzierzgnęłam się w kuchcika i z wielką pasją przygotowuję wszystko to co kaloryczne, niezdrowe i naganne, ale za to pyszne i pożądane... no po prostu wszystko to, bez czego obyć się taka uroczystość nie może ;:36

Robiąc sobie małą przerwę dla zdrowotności, pokażę kilka kolejnych różyczek, które od zeszłego sezonu mieszkają na naszej działce.

Rosa rugosa Rotes Meer
Bardzo ładnie rośnie, nie choruje, kwitnie obficie i cieszy pięknymi czerwonymi owocami:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
[
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Przede wszystkim muszę ci podziękować za zdjęcia owego miskanta, który mi tak wpadł w oko. W jesiennej odsłonie wygląda jak płonąca pochodnia. Jest po prostu niesamowity. Liczę, że moje miskanty, które będą u mnie teraz rosły drugi sezon, ładnie się rozrosną. Na szczęście nie mam giganteusa. Wybierałam same mniejsze odmiany. Najwyższy to chyba Nishidake. Trochę mnie przeraża to, co piszecie o ich grubych jak przedramię pędach. Ale w mojej słabej ziemi z pewnością nic takiego nie urośnie.
Liczba budek dla ptaków też mi zaimponowała. ;:180 Mało tego ptactwa się u nas ostatnio robi. Dużo osób wycina drzewa w pień i wraz z nimi niszczy ptasie mieszkania. Dobrze, że tacy ludzie jak wy starają się choć trochę wyrównać te straty.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rosenfee
Mam dwa krzaczki, rosną niedaleko siebie, ale są tak różne, aż trudno uwierzyć. Może w drugim sezonie to się zmieni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Bardzo lubię tu zajrzeć masz piękne roślinki szkoda tylko że jeszcze nie można powąchać
ilość budek dla ptaków imponująca ;:oj
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

:wit Marysiu, przybywam z rewizytą, bardzo ciekawa fotorelacja z zimowej wizyty na działeczce ;:138, miskant giganteus bardzo gigantyczny ;:224, jak już Ci zbrzydnie ten olbrzym albo postanowisz go trochę zmniejszyć to chętnie przygarnęłabym kawałeczek. Budki dla ptaków bardzo solidne, nietoperzy ludzie często się boją ale jakże pożyteczne to ssaki, kiedyś dwa schowały mi się w złożonym parasolu przeciwsłonecznym i przy jego rozkładaniu wypadły, położyliśmy je w cieniu w bezpiecznym miejscu i odleciały dopiero wieczorem, ząbki szczerzyły i syczały na nas.
Moja lobelia coś daje plamę, niby wszystko tak jak napisałaś u mnie w wątku, ale na paczuszkę nasion w kuwetce widzę może z 5 mikroskopijnych roślinek.
Życzę miłego weekendu ;:108.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Marysiu, jesteś prawdziwym ekspertem w sprawie traw ;:180 . Doradź proszę, jaka trawa pasowałaby przed Miskanata Zebrinus? Lubi na jesień podsychać od dołu i nieładnie to wygląda. Myślałam żeby go podsadzić jakąś niższą trawką.... Co o tym myślisz?
Z góry dziękuję za pomoc ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Róże różowe piękności ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”