Zielone Skarbeczki - KamilaB

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielone Skarbeczki - KamilaB

Post »

Piękny Echinocereus scheeri v. gentryi.
Ja nie mam doświadczenia z tymi kaktusami, ale pochwalić warto.
Bravo ;:138
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Kaktus piękny ;:138 A jeszcze pozwolę sobie wrócić do grzybków :D Ja też uwielbiam chodzić po lesie w poszukiwaniu tych skarbów . Tylko u mnie w większości maślaki są ale czasami się i prawdziwka znajdzie 8-)
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Kamila przy moim stanie zdrowia to zejdę na zawał - cudowny echinocereus, cudowny...cudowny... ;:oj ;:oj ;:oj

A grzybki - to ja dorzucę do w.w. gąski (zieleniatki, członki, czy jak tam zwą w różnych stronach) - marynowane - lub prosto z blachy pycha I maślaczki mniam mniam - nawet nie przeszkadza mi ich obieranie, byle były!

Trochę więcej zdjęć echino by się przydało. :wink: Jeszcze raz napiszę - obłędny!
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Echinocereus scheeri var. gentryi niesamowicie kwitnie.

Wracając do grzybków to tak, najbardziej lubie zbierać wszelkiego rodzaju borowiki, borowik szlachetny( do suszenia) a ceglastopory (na sos i do marynowania, nie ma lepszego grzyba z siateczką do marynowania, nawet osobniki 20cm są zbite i chrupiące jak sie zamarynuje. Naszczęście dużo ludzi ich ne zbiera i jak się zna miejsce to można sporo zebrać), nastepne w kolejności to podrzybki (te do wszystkiego chociaż do marynowania musza być małe i najlepiej główki), kozaki(do wszystkiego, oczywiście znacznie lepsze czerwone ale rzadko spotykane tam gdzie jeżdze), no i maślaki(do marynowania i na sos, marynowane są świetne ponieważ nawt duże po oddaniu wody robią się malutkie i zbite, zawsze tylko jest dylemat czy obierać skórkę czy nie) Z blaszkowych to oczywiście kurki, które też rzadko znajduję i rydze ale na te mam tylko jedne miejsce wiec starcza co najwyżej na sniadanko usmażone na masełku. No i jak już nie ma praktycznie innych to opieńki. Podsumowująć najbardziej cieszę się z borowika ceglastoporego i szlachetnego( tylko ten lubi być często zeżarty przez robale)
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Echinocereus scheeri - supcio .... chyba już mocno leciwy ?
Włączając się do tematu grzybkowego- warto zainteresować się grzybkiem lejkowiec dęty, zwany też "wronie uszka"
, "kominek" - rośnie w buczynach i grabinach. Brzydki że aż strach ale rewelacyjny w smaku - do pierogów i krokietów to nie ma lepszego.
Do tego z niczym nie można go pomylić.

Pozdrawiam
Marek L
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słyszałam, że kapitalne, ale nie miałam okazji spróbować, a czego nie znam - nie zbieram. :(
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marek L pisze:Echinocereus scheeri - supcio .... chyba już mocno leciwy ?
Włączając się do tematu grzybkowego- warto zainteresować się grzybkiem lejkowiec dęty, zwany też "wronie uszka"
, "kominek" - rośnie w buczynach i grabinach. Brzydki że aż strach ale rewelacyjny w smaku - do pierogów i krokietów to nie ma lepszego.
Do tego z niczym nie można go pomylić.

Pozdrawiam
Marek L

Trzeba bedzię się za nim porozglądać
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11

Post »

Zasada nie znam- nie zbieram .... to podstawa. Ja też tego nie zbierałem a jak pierwszy raz mi pokazano tego grzyba to stwierdziłem
że "gumowców nie jadam".
Jednak się odważyłem i .... już je zbieram. Mają fajną cechę że rosną kępami i nazbieranie wiaderka zajmuje kilka minut.
Do tego super się suszą.
Prawda taka że niewiele osób tego grzyba zbiera.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

... a ci co zbierali... jeszcze się nie pozbierali... :lol:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dlatego nowości najlepiej zbierać pierwszy raz z kimś kto już je zbierał i ma wszystkie narządy
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To chyba zrobimy zbiorowy wypad na grzyby. :wink:
x-K-B
---
Od: 4 gru 2012, o 17:37

Post »

Wystarczy Was na moment samych zostawić i już się zaczynacie umawiać :;230
Henryku faktycznie roślina stara i wcale corocznie tak obficie nie kwitnie
Asiu trzymaj się, nie osierocisz przecież kaktusów, w takim układzie zastanawiam się czy mogę wstawić te kolejne echinocereusy? Zapomniałam o gąskach! Uwielbiam tylko zawsze trzeszczą w zębach :D, tylko tutaj jeszcze nie znalazłam dobrej miejscówki. Te członki to mnie zaciekawiły ....to określenie zielonek?
Jacku Wydaje mi się, że ja zbieram ceglastoporego, twardy, grzybek z bardzo zwartą ciemniejszą siateczką a miąższ żółty. Ktoś mi go kiedyś pokazał pod ludową nazwą Jakubek.
Marku bardzo się cieszę, że odwiedzasz mój wątek bo bam tyle starych i brzydkich mammillari do oznaczenia a przynajmniej zweryfikowania :D.
Lejkowca nie zbierałam ale o nim słyszałam, że jest pyszny. W okolicy mam lasy sosnowe więc raczej to nie jest jego siedlisko. Mam jednak na oku taki bukowy las, chyba jesienią zrobię wypad :D .

Co do zasady "Nie znam nie zbieram" wyznaję trochę inną "Jest ryzyko jest zabawa" ;:306
Dziękuję wszystkim odwiedzających wątek zwłaszcza tym którym nie odpowiedziałam imiennie.

Teraz Echinocereus nie wiem jaki ale pewnie zaraz będę wiedziała :lol:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzymam się, trzymam, przed wejściem tutaj obowiązkowo wdech, wydech...
Ty jednak tak nie szalej, zwłaszcza na grzybach, zwłaszcza, że nie wszystkie kaktusy pokazane. ;:14 :wink:
Tego ceglastoporego i mi się znalazło, obawy były, ale żyję.
Co do gąsek - zgadza się - członki ( w moich rodzinnych stronach - wiedzą jak nazywać, a co) Inne nazwy też znalazłam: prośnianka, członka, gąska żółta, zieleniatka, żółta.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KamilaB pisze: Jacku Wydaje mi się, że ja zbieram ceglastoporego, twardy, grzybek z bardzo zwartą ciemniejszą siateczką a miąższ żółty. Ktoś mi go kiedyś pokazał pod ludową nazwą Jakubek.
Pod nazwą Jakubek, jest maślak pstry też fajny grzybek , bardzo zbity i dobry do maryniwania i na sosik. Ceglastopory ma poteżną maczugowatą nogę, w środku żółty, ma siatke pod spodem czerwonawą do ciemno brązowego( to jest chyba przyczyną że ludzie się go boją zbierać) i jak go zetniesz momentalnie robi się niebieski i jest to jedyny gdzybek który nadaje się do marynowania nawet jak ma kapelusik 20cm i marynowany(nawet wielki) ma fajny efekt jak jesz, daje opór tak troche jakby sie go chrupało

a co do echinocereusów, same rośliny mnie nie pociągają, ale kwitną nieziemsko ;:333
Awatar użytkownika
paulaIRL
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 08:45

Post »

Obrazek

Ech ... niech już będzie ta wiosna. Co za cudo !!! A jak już w tym roku Kamilko z nami jesteś to aż strach pomyśleć co sie będzie działo jak zaczniesz nam codziennie wrzucać bierzące kwitnienia ;:114
Pozdrawiam :)
Paula
Moje kaktusy - PaulaIRL
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”