Grubosz - Crassula Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grubosz jak uformowac?

Post »

Setha pisze:
sionia pisze:Może mi ktoś pomoże, by moje grubosze znowu odzyskały kolory i nie były zielone.
jak to ''nie były zielone'' to grubosze mogą być jakies inne? :O bo moje od lat maja zielone liście :(

Po prostu liście na słońcu wybarwiają się na czerwono
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

jak to ''nie były zielone'' to grubosze mogą być jakies inne? :O bo moje od lat maja zielone liście :(
No mogą być jeszcze grubosze bez liści :tan
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
Setha
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 paź 2010, o 14:39

Post »

hihi :D a mam pytanie, czy na zime dac je do zimniejszego nieco pokoju od tego w ktorym sa w lecie i na wiosne? :)
Pozdrawiamy, Julia Grubosze i Aloesy :*
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Oczywiście, że tak piszę nawet o tym w prawie każdym poście, dość mocny spadek temperatury nawet do 10 stopni Celsjusza, jest bardzo korzystny.
A efekty dobrze przezimowanego drzewka można zobaczyć na następny rok, po okresie wegetacji.
Życzę miłego dnia
Tomek.
sionia
50p
50p
Od: 23 maja 2009, o 13:22

Post »

Dziękuję za informacje. Przeniosłam grubosze do północnego pokoju.
Awatar użytkownika
Setha
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A jak z podlewniem w zimie? :D
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Bardzo oszczędne jeżeli grubosz stoi w słabo ocieplanym pokoju, np. od strony północnej (jak u mnie) i jest tam temperatura około 15-18 stopni Celsjusza to w tedy podlewamy może 2-3 razy na zimę i to dawkami naprawdę malutkimi, 3 łyżeczki do herbaty. Można też wcale nie podlewać wszystko zależy od temperatury zimowiska, ważne jest aby nie przelewać!!! I aby nie wymuszać na roślinie niepotrzebnego wzrostu.\
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
Setha
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

bardzo dziekuje, a to normalka, ze liscie sie zrobily takie jak skura starego dziada? :p
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Ja swojego grubosza trzymam w pokoju, jakieś pół metra od okna. Ostatni raz podlałem bodajże w drugiej połowie października. Do tej pory nie był podlewany. Nie rośnie ale też nie wygląda jak zdechlak. Ot stanął w miejscu.
Setha, marszczenie się jest normalne w przypadku kaktusów. U gruboszy chyba tez choć w sumie mój się nie marszczy.
Majorek pisze:podlewamy może 2-3 razy na zimę i to dawkami naprawdę malutkimi, 3 łyżeczki do herbaty.
A czy tak mała dawka wody coś da czy tylko zwilży wierzchnią warstwę (mając na uwadze podłoże słabo przepuszczalne) :idea: . Mój co prawda siedzi w mineralno-próchniczym (pół na pół) więc teoretycznie jakaś część wody dotarłaby do połowy głębokości doniczki. Trzymam tez epifila i dawkuje im wodę raz na miesiąc, ale nie łyżeczkę czy dwie tylko tak aby zwilżyć podłoże by włośniki dotrzymały do wiosny. Nadmiar wody przeleci przez otwory w dnie a substrat wyschnie po tygodniu.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Po pierwsze to grubosze tworzą liczne korzenie przy powierzchni ziemi (nie tylko w głębi doniczki) więc nawet tak skromne dawki wystarczą roślina je wchłonie.
Po drugie marszczenie się liści jest jak najbardziej naturalnym zjawiskiem podczas zimowego spoczynku. O liście się nie martwimy, bo nie powinny spaść, a nawet jeżeli tak się stanie to nic złego. Tak naprawdę to nie potrafię Wam wytłumaczyć ile tej wody leję przy podlewaniu w zimie, ale mogę powiedzieć, że jest jej bardzo niewiele.
Artur89 pisząc zakładam zawsze, że wszyscy powinni uprawiać grubosze w mineralnych, mocno przepuszczalnych podłożach, gdzie woda się łatwo przelewa, a nie wchłania się przez 10 minut.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
Setha
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

sorry, że tak męcze, ale jak przy zimowaniu grubosza ze światłem, ma być tak jak bylo czy chce on troche ciemniej/jaśniej? ;p
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Brak światła słonecznego oraz krótkie zimowe dni są właściwie niejako samoistną odpowiedzią na Twoje pytanie. Tak jak radzi Tomek można je powstawiać (grubosze i inne sukulenty) na zimne północne okna i nie podlewać, ewentualnie zwilżać, spryskiwać górną warstwę ziemi.
Moje grubosze od kwietnia do października są wystawiane na balkon, w lecie stoją w pełnym słońcu. Wtedy też podlewam na maksa. Obecnie stoją na podłodze, jakiś metr od okna. Mimo wszystko podlewam - raczej mocno - tyle, że ok. raz na 2-3 tygodnie. Doniczką są raczej małe i niskie.
Marszczenie liści, o ile nie spowoduje uschnięcia całej rośliny lub przynajmniej odpadnięcia większości liści - to w sumie wygląda, hm, co najmniej nieestetycznie. I ja właśnie zalecam do jego unikania. Lepiej jest delikatnie podlać (spryskać ziemię) i nie dopuścić do marszczenia się liści. To jednak też należy rozgraniczyć - bo marszczenie się liści może też być spowodowane zalegającą wilgocią w ziemi.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Setha
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

bo właśnie nie jestem zachwycona z tych oklapłych zwiędłych liści, nie są estetyczne za bardzo ;p Dzięki za rady, jakby co będę jeszcze męczyć :)
Awatar użytkownika
Setha
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

sorka ale jestem blondynką, tak zeby sie upewnic, czyli nie potrzebuja zbuyt wiele swiatla w zimie? :D
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Rzeczywiście aż tyle nie potrzebują. Ale to wcale nie znaczy, że powinny stać w piwnicy. Zdecydowanie nie. Wtedy podlewanie ograniczamy do maksimum - raz na miesiąc, półtora a nawet dwa.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”