Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
Nie wiem czy to dobry dział jak nie to proszę o przeniesienie
Zrobiłem mini folię 2 x 2,5 m (szkielet) i zastanawiam się jaką folię wybrać czy ta będzie dobra a może wystarczy kupić tańszą lub droższa?
Czy trzeba pokrywać folię czymś białym (widziałem na różnych tunelach) chyba odbijająca światło - jeśli tak to czym pomalować?
Zrobiłem mini folię 2 x 2,5 m (szkielet) i zastanawiam się jaką folię wybrać czy ta będzie dobra a może wystarczy kupić tańszą lub droższa?
Czy trzeba pokrywać folię czymś białym (widziałem na różnych tunelach) chyba odbijająca światło - jeśli tak to czym pomalować?
Ja bym kupił na początek tańszą 4 sezonową..
Bo jak będziesz zakładał pierwszy raz może coś nie pójść..
Po dwóch latach zmienisz na lepszą 5 lub 6 sezonową..
Pozdrawiam
P.S
Chociaż 5 sezonową ma on po ok. 10 zł mb..
Żadna różnica..
Bo jak będziesz zakładał pierwszy raz może coś nie pójść..
Po dwóch latach zmienisz na lepszą 5 lub 6 sezonową..
Pozdrawiam
P.S
Chociaż 5 sezonową ma on po ok. 10 zł mb..
Żadna różnica..
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Nie wiem, jak wygląda sprawa w innych marketach, ale w Casto-w Koszalinie-nie ma i nie będzie folii 4-sezonowej.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
AndrzejBdg
jakoś tak mi ręka poszła,no i musi tak zostać.To tylko połowa tunelu na szczęście.Wcześniejsze lata nie były tak gęsto sadzone.Odmiana malory.
jakoś tak mi ręka poszła,no i musi tak zostać.To tylko połowa tunelu na szczęście.Wcześniejsze lata nie były tak gęsto sadzone.Odmiana malory.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Liście lepiej obłamywać a nie obcinać .
Ma ktoś fotki tego mojego malory,bo mam tą odmianę pierwszy raz?
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
A ja chciałabym nawiązać do mojego pytania dot. pleśni...
Zastosowałam Topsin po usunięciu fragmentu ziemi z tunelu. Czy stosować go zamiennie z innym środkiem, tak jak radzą w ulotce? 

Mam na imię Ilona...
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Anabelka 23!!!
Czy nie za wcześnie sięgasz już po środki chemiczne??
Pleśń wzięła się pewnie z nadmiaru wilgoci.Spróbuj wzruszyc częściej delikatnie ziemię,wtedy szybciej
wysycha i pleśń się nie pokazuje.
Czy nie za wcześnie sięgasz już po środki chemiczne??
Pleśń wzięła się pewnie z nadmiaru wilgoci.Spróbuj wzruszyc częściej delikatnie ziemię,wtedy szybciej
wysycha i pleśń się nie pokazuje.

WITam
Daje fotki moich pomidorów odmiana VP1, wydaje mi się że wyrastają zbyt wegetatywnie. Zgodnie z kiedyś daną radą Kozuli na tym forum poobrywałam po jednym liściu nad pierwszym gronem ale nie wiem czy to wystarczy. Ograniczyłam im podlewanie - ostatni raz 6 dni temu.
Dolomit sypany był w zeszłym roku. Jesienią obornik bydlęcy.
Proszę o radę co można jeszcze zrobić doświadczonych forumowiczów( a być może przedwcześnie się przejmuję?)
Pozdrawiam

Daje fotki moich pomidorów odmiana VP1, wydaje mi się że wyrastają zbyt wegetatywnie. Zgodnie z kiedyś daną radą Kozuli na tym forum poobrywałam po jednym liściu nad pierwszym gronem ale nie wiem czy to wystarczy. Ograniczyłam im podlewanie - ostatni raz 6 dni temu.
Dolomit sypany był w zeszłym roku. Jesienią obornik bydlęcy.
Proszę o radę co można jeszcze zrobić doświadczonych forumowiczów( a być może przedwcześnie się przejmuję?)
Pozdrawiam

- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Anabelko23 pokaż zdjęcie tej pleśni, bo możliwe, że u mnie też to było w zeszłym roku.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Ja doświadczony nie jestem ale się wypowiem - a co mi tamewat pisze:Proszę o radę co można jeszcze zrobić doświadczonych forumowiczów( a być może przedwcześnie się przejmuję?)

Z obrywaniem liścia osłaniającego grono to też bym tak zrobił. Na pierwszym zdjęciu, gdzie jest jeden krzak to on może sobie tak rosnąć, natomiast na trzecim zdjęciu pomidory są za gęsto posadzone, musisz tam kontrolować ilość liści bo raz owoce będą miały za ciemno a dwa to słabe wietrzenie i ryzyko chorób bardzo wzrasta.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Wszystkie pomidory są sadzone w odstępach co 50 cm, natomiast odstępy pomiędzy rzędami wynoszą 60 cm.
Krzaki są prowadzone na dwa pędy i dlatego na tym trzecim zdjęciu jest widocznych tyle liści. Po południu trochę ich rozrzędze, ale czy to nie wpłynie na dalszy rozwój wegetatywny krzaka.
A co z podlewaniem, czy dalej ograniczyć ( krzaki na razie nie wykazują oznak więdnięcia)
Dzięki za szybką odpowiedź.
Krzaki są prowadzone na dwa pędy i dlatego na tym trzecim zdjęciu jest widocznych tyle liści. Po południu trochę ich rozrzędze, ale czy to nie wpłynie na dalszy rozwój wegetatywny krzaka.
A co z podlewaniem, czy dalej ograniczyć ( krzaki na razie nie wykazują oznak więdnięcia)
Dzięki za szybką odpowiedź.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Przy obrywaniu liści pamiętaj, żeby nie obrywać za dużo naraz - max. 2-3. I najlepiej jak radziła Kozula przy wzroście wegetatywnym - te osłaniające grona. Zadbaj też o dobre wietrzenie tunelu.
A z podlewaniem, niektórzy piszą, że podlewają nawet codziennie, ja posadziłem ponad miesiąc temu i ani razu nie podlewałem (nawet przy sadzeniu), pomidory ładnie rosną to widocznie jest wilgoć w ziemi a pomidory nie lubią zalewania korzeni to nie podlewam. Zresztą wystarczy wbić szpachelkę na kilkanaście centymetrów i zobaczyć czy ziemia jest wilgotna.
A z podlewaniem, niektórzy piszą, że podlewają nawet codziennie, ja posadziłem ponad miesiąc temu i ani razu nie podlewałem (nawet przy sadzeniu), pomidory ładnie rosną to widocznie jest wilgoć w ziemi a pomidory nie lubią zalewania korzeni to nie podlewam. Zresztą wystarczy wbić szpachelkę na kilkanaście centymetrów i zobaczyć czy ziemia jest wilgotna.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
ewat, tu masz piękne fotki i opisy.http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=364
Reguluj zamykaniem tunelu wieczorem.
Reguluj zamykaniem tunelu wieczorem.