Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula cz.2
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula cz.2
Białe jest piękne! Ta na drugim zdjęciu to Solisia pectinata? Uwielbiam te robaczkowate ciernie. Prezent od Piotra też ładny. I wianek jest
A pisałaś, że nic nie kwitnie...

- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lubię białe
Mammillaria pectinifera
zawsze mi się podobała i nie wiem czy nie mam spaczonego poczucia estetyki bo opinie o niej różne słyszałam od euforii po "wyważoną dezaprobatę" 
'Arizona Snowcap' ładny prezent
i rozrośnięty.
Moja weszła w sezon jako 3 ukorzeniające się główki. Ślimaki ją zjadły na zimowisku a reszta zgniła i tyle tylko uratowałam.
Zwykła gracilis widzę, że uparcie w kadr wchodzi to niech będą
też i dla niej bo przecież biała także 

Mammillaria pectinifera

'Arizona Snowcap' ładny prezent

Moja weszła w sezon jako 3 ukorzeniające się główki. Ślimaki ją zjadły na zimowisku a reszta zgniła i tyle tylko uratowałam.
Zwykła gracilis widzę, że uparcie w kadr wchodzi to niech będą

- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Zawsze do Ciebie można wejść i podziwiać ładne rośliny.
Widać zmiany, urosły.
Teraz tylko nie bój się częściej podlewać.

Widać zmiany, urosły.
Teraz tylko nie bój się częściej podlewać.
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Kochani bardzo Wam dziękuję
Magda mam nadzieję, że to Mammillaria/Solisia a nie jakiś robakowaty turbiniak, ale na 100% będzie wiadomo dopiero jak zakwitnie. Co do kwitnienia... niestety nie jestem na bieżąco - uroki miłości na odległość
Miałam rację ten klimat służy rekonwalescentkom ze Śląska
Marta też mam mieszane uczucia co do tych robalowatych cierni, ale na szczęście moja jest jeszcze maleńka i śliczna, bo aż tak bardzo tego podobieństwa jeszcze nie widać. Szkoda Twojej 'Arizona Snowcap' są na prawdę przepiękne, oby te trzy kulki ładnie się rozrosły, w końcu co trzy 'Arizona Snowcap' to nie jedna
Zwykła gracilis to niezła agentka - mój brat dostał kilka członów do ukorzenienia siedzi już co najmniej 2 lata w zwykłej ziemi podlewana przez cały rok, rośnie jak szalona i kwitnie całą zimę a ja chodzę koło swoich na paluszkach i co...
To się nazywa niesprawiedliwość dziejowa.
Mam jeszcze inną formę M. gracilis pieszczotliwie nazywaną "cv brudny śnieg" (M. gracilis monstruosa). Ładnie weszła w sezon, ale ostatnio strasznie się skurczyła - czy to możliwe, że zaszkodził jej środek na mrówki rozsypany obok (pozostałe które stały w jego sąsiedztwie nie wykazują oznak niezadowolenia)?
Piotr wzięłam się za nie na poważnie - podlewam, gdy widzę, że za mocno się kurczą (w praktyce wychodzi to raz na 1,5 do 2 tygodni). Tylko boję się żeby nie przedobrzyć, bo zasuszyć kaktusy jest ciężko a przelać podejrzewam bardzo łatwo. Teraz już wiem na pewno: wszystkie odrościki od Ciebie się przyjęły
(ale nad zdjęciami muszę jeszcze popracować, żeby było coś widać)
Dzisiaj moje ulubione kolorki:

Magda mam nadzieję, że to Mammillaria/Solisia a nie jakiś robakowaty turbiniak, ale na 100% będzie wiadomo dopiero jak zakwitnie. Co do kwitnienia... niestety nie jestem na bieżąco - uroki miłości na odległość

Marta też mam mieszane uczucia co do tych robalowatych cierni, ale na szczęście moja jest jeszcze maleńka i śliczna, bo aż tak bardzo tego podobieństwa jeszcze nie widać. Szkoda Twojej 'Arizona Snowcap' są na prawdę przepiękne, oby te trzy kulki ładnie się rozrosły, w końcu co trzy 'Arizona Snowcap' to nie jedna

Mam jeszcze inną formę M. gracilis pieszczotliwie nazywaną "cv brudny śnieg" (M. gracilis monstruosa). Ładnie weszła w sezon, ale ostatnio strasznie się skurczyła - czy to możliwe, że zaszkodził jej środek na mrówki rozsypany obok (pozostałe które stały w jego sąsiedztwie nie wykazują oznak niezadowolenia)?
Piotr wzięłam się za nie na poważnie - podlewam, gdy widzę, że za mocno się kurczą (w praktyce wychodzi to raz na 1,5 do 2 tygodni). Tylko boję się żeby nie przedobrzyć, bo zasuszyć kaktusy jest ciężko a przelać podejrzewam bardzo łatwo. Teraz już wiem na pewno: wszystkie odrościki od Ciebie się przyjęły

Dzisiaj moje ulubione kolorki:
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Paula
Fajnie tu u Ciebie
Trochę fajnych kwiatów na kolczastych, dużo fajnych "krasulek" , haworcja, gasteria no i "włochatek" (adromischus)
ekstra.

Fajnie tu u Ciebie

Trochę fajnych kwiatów na kolczastych, dużo fajnych "krasulek" , haworcja, gasteria no i "włochatek" (adromischus)

Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
Mamilarki trzeba koniecznie pochwalić
Pięknie rosną u Ciebie 

- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
theoria_ pisze:Na zdjęciach można zauważyć, że zaczęłam je podlewać
A już się zaczęłam zastanawiać dlaczego dopiero teraz zaczęłaś podlewaćtheoria_ pisze:Piotr wzięłam się za nie na poważnie - podlewam, gdy widzę, że za mocno się kurczą (w praktyce wychodzi to raz na 1,5 do 2 tygodni). Tylko boję się żeby nie przedobrzyć, bo zasuszyć kaktusy jest ciężko a przelać podejrzewam bardzo łatwo.

Niezły hardkor

Nie doczytałam, nie dopatrzyłam i głupoty w głowie mi się zalęgły

Dobrze, że przy okazji odpowiedzi dla Piotrka mi się przejaśniło.
Mammillaria marksiana ciągle wisi na mojej liście (jakoś tak nie trafiam na nią)
Twoja potrójna

Elongata ładna i niech Ci szybko doniczkę zarośnie

-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Pierwsze kroki po długiej przerwie kieruję do lubiących mammillarie.
Masz przepiękne rośliny,jestem tutaj częstym gościem,chociaż do tej pory tylko tak zwanym podglądaczem.
Masz przepiękne rośliny,jestem tutaj częstym gościem,chociaż do tej pory tylko tak zwanym podglądaczem.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale ciekawe rzeczy opowiadasz! Nie wiedziałam, że mam w domu 'śnieg' i 'brudny śnieg'theoria_ pisze:Mam jeszcze inną formę M. gracilis pieszczotliwie nazywaną "cv brudny śnieg" (M. gracilis monstruosa)

Spotkałam się kiedyś też z czymś, co nazywało się 'bounty'. Znasz takie coś?
Bardzo ładne rośliny pokazujesz, tylko taki trochę niedosyt, że nie ma ich więcej i więcej...

- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
No pięknie u Ciebie. Crasulka przepięknie się wybarwiła.
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Piękne kolorki
U mnie niestety echeveria rundelli się poparzyła i nie wygląda za ciekawie 

- theoria_
- Kontakt:
Ależ zaniedbałam wątek
Dzięki dziewczyny zawsze można na Was liczyć
Martuś aż tak bezduszna nie jestem
Marksiana pochodzi z czasów marketowych i pochodzi z biedr. od tamtej pory chyba nigdzie jej nie widziałam podobnie jak jej żółtych kwiatów - jakoś nie chce zabrać się do kwitnienia
Elongata nabrała trochę ciałka a już miałam ją wysyłać do "Top model"
Grażka jak dobrze widzieć Cię z powrotem!
Lucy to wszystko formy monstrualne M. gracilis, ale czym się różni 'Bunty' od 'Arizona Snowcap' nie mam pojęcia. Ostatnio rozmnożyła mi się gromadka i powoli ogarniam temat z czasem będę pokazywała nowości.
Kasieńko, Paulinko dzięki. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Mam nadzieję, że pod koniec sezonu będzie się czym pochwalić.
A tymczasem...
Blisko ideału

Pierwszy wysiew w życiu i od razu sukces

Drosera capensis 'Albino'
Suweniry znad Bugu cz. 1

Mammillaria pringlei, Mammillaria compressa

A tutaj nie wiem co to, bo się zagapiłam

Martuś aż tak bezduszna nie jestem

Grażka jak dobrze widzieć Cię z powrotem!

Lucy to wszystko formy monstrualne M. gracilis, ale czym się różni 'Bunty' od 'Arizona Snowcap' nie mam pojęcia. Ostatnio rozmnożyła mi się gromadka i powoli ogarniam temat z czasem będę pokazywała nowości.
Kasieńko, Paulinko dzięki. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Mam nadzieję, że pod koniec sezonu będzie się czym pochwalić.
A tymczasem...
Blisko ideału

Pierwszy wysiew w życiu i od razu sukces

Drosera capensis 'Albino'
Suweniry znad Bugu cz. 1
Mammillaria pringlei, Mammillaria compressa
A tutaj nie wiem co to, bo się zagapiłam

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Z M. pringlei będziesz miała pociechę, ładna
Podpatrzę u Ciebie, jak kwitnie, ponieważ moja nie chce.
A M. compressa cierniuchy ma cudne!
No i gratuluję udanego wysiewu

A M. compressa cierniuchy ma cudne!
No i gratuluję udanego wysiewu

- theoria_
- Kontakt:
Dzięki za odwiedziny i wiarę w moje możliwości 
Nie musiałam Ci długo zazdrościć
Myślę, że pringlei przy Twoim zimowaniu i sezonie na powietrzu ma szansę w przyszłym roku zakwitnąć, moja jest jeszcze nieduża, ale mam nadzieję, że za kilka lat wszystkim szczęka będzie opadała na widok cierni
Moim skromnym zdaniem mamilarie są mistrzami w rekompensowaniu niewielkich kwiatów wyglądem całej rośliny.

Nie musiałam Ci długo zazdrościć

-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Oj święta prawda, nie ma takie drugiego rodzaju o tak różnorodnym pokroju roślintheoria_ pisze:Moim skromnym zdaniem mamilarie są mistrzami w rekompensowaniu niewielkich kwiatów wyglądem całej rośliny.