Minibotanik Jacka cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.7

Post »

Witaj Jacku :wit
Zazdroszczę takiego urlopu i widoczków...
Czekam na więcej ciepłych fotek :)
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Witaj Jacku, miło, że już jesteś, będziemy mieli okazję zobaczyć jeszcze trochę ciepłych i słonecznych widoków, które mam nadzieję, że pokażesz, bo tych zimowych mamy serdecznie dość. :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witajcie Kochani :!: Cieszę się, że czekaliście i pamiętaliście o mnie ;:4 Ja o Was też i wiele zdjęć robiłem z myślą o Was ;:167 Te najciekawsze zostawię na koniec ale już teraz zdradzę, że będą to storczyki z największego orchidarium, jakie do tej pory widziałem!

Geniu ;:196 Będzie jeszcze dużo kolorowych kwiatków ;:108 Oprócz soczystej zieleni, błękitu nieba i niebieskości morza były wszystkie kolory tęczy na kwiatach 8-)

Agnieszko oj tak, przedłużyłbym pobyt ale cóż zrobić - wracać trzeba było z tej bajki do rzeczywistości :( Zdjęcia kolejne będą.

Aniu, zdjęcia filtrują rzeczywistość, bo było jeszcze piękniej niż na nich. Ale pokażę, pokażę ;:108

Izunia, szok termiczny przeżyłem, bo różnica temperatur wynosiła 30 stopni ale zdrowy jestem jak rydz :lol: Drzewa, które Ci się spodobały, to palmy 8-) Te grube pnie to palma kanaryjska, a te cieńsze (szczególnie mi się podobały, bo miały zieloną korę) to palma kokosowa.

Kasiu, u mnie to już tradycja - egzotyczne wakacje zimą 8-)
Niestety nie znam nazwy tego drzewa. Miało piękne, długie strąki. Zapewne z rodziny akacjowatych, bo i liście takie jak u akacji.

Grażynko, nie ma czego zazdrościć, tylko zaplanować taki wypoczynek w przyszłości ;:108 Było tam z nami dużo rodzin z maleńkimi dziećmi. Są duże zniżki dla maluchów.

Irenko, w tej chwili jest prawdziwa, biała zima. Zza okna wygląda to ładnie, poza tym wszyscy miłośnicy zimy powinni być ukontentowani. Ja do nich nie należę. Chętnie bym wrócił do tropików. Pozostają jednak tylko zdjęcia i wspomnienia.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

No to już się nie mogę doczekać do tych kolorów .
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Jacku pokazujesz nam piękne miejsce na ziemi. Czekam na ciąg dalszy zdjęć.
To drzewo, które nie znasz nazwy, przypomina mi glediczję.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Jacku! Tak sobie właśnie myślałam, że Twoje milczenie to nic innego jak tradycyjne wakacje w ciepłych krajach :D
Chyba nowy kierunek obrałeś tym razem...Czekam z niecierpliwością na obiecane fotki. Nic tak nie rozgrzewa w zimowe wieczory :wink:
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Witaj Jacku :wit Bardzo spodobał mi się Twój ogród więc wpisuję się co by mi nie uciekło. Masz mnóstwo pięknych niespotykanych roślin ;:oj I widzę, że obaj zaczynaliśmy ogród od podstaw tylko ja mam dopiero 2-miesięczny staż na FO :wink: To teraz siadam i wertuję Twoje wątki od początku . Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, kolorki będą ale sopniuję napięcie 8-) Na razie pokażę rośliny górskie, skromniejsze trochę.

Halinko, to bardzo piękne miejsce na ziemi! Nie dość że słoneczne i zielone cały rok, to jeszcze zdrowe (brak tropikalnych chorób i insektów) jak w najlepszym uzdrowisku!
Glediczja powiadasz? Mam ją w ogrodzie i jest pełna cierni. To drzewo nie posiadało cierni albo nie rzucały się bardzo w oczy.

Iza, dokładnie tak - wyjechałem i nawet nie zdążyłem podziękować Ci za kartkę z życzeniami, które przyszły tuż przed wyjazdem ;:196
Kierunek zbliżony, co w ub. roku ;:170

Witaj Darmokot Tak, ogród zakładałem niecałe 5 lat temu od podstaw. Jest nieustanne w przebudowie więc czuję, jakbym go stale zakładał :roll:

Jak zapowiedziałem - kilka roślin górskich z mojej wyprawy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

JacekP pisze:Grażynko, nie ma czego zazdrościć, tylko zaplanować taki wypoczynek w przyszłości ;:108 Było tam z nami dużo rodzin z maleńkimi dziećmi. Są duże zniżki dla maluchów.
Gdyby to było takie proste :roll: ...zaplanowac to mogę,ale zdobyc fundusze na to to już inna sprawa ;:224
Chyba pozostanę przy podziwianiu fotek z Twoich wypraw :wink:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ciekawa jestem, co to za roślina na 3 zdjęciu ;:173 Piękna...
A na czwartym czyżby wilczomlecz lśniący w naturze ;:oj
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Taki mały szok termiczny jest oczywisty, ale gdyby różnica temperatur wynosiła nie 30, a 50 stopni? ..
Na szczęście mamy dość łagodną zimę (przynajmniej jak dotąd) to i szok jest mniejszy . Cieszę się, że dobrze go zniosłeś! :D
Napisałeś: Te grube pnie to palma kanaryjska, a te cieńsze (szczególnie mi się podobały, bo miały zieloną korę) to palma kokosowa.
Te cieńsze, przypominające słupy latarni, na zdjęciu wyglądają całkiem szare! :shock:

Czy potrafisz nazwać rosliny, które pokazałeś na kolejnych zdjęciach?
Pierwsza wydaje mi się jakaś znajoma ... Trzecia też! Ale nic nie kojarzę :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko wiem, że nie jest to łatwe, dlatego napisałem ostrożnie "w przyszłości" :wink: Ja na taką wyprawę oszczędzam cały rok, odmawiając sobie wielu rzeczy więc też nie jest to takie proste. Ale wykonalne ;:168

Aniu, na zdjęciu trzecim to wilczomlecz. I na kolejnym też ale nie znam, jaki gatunek.

Izo, szok termiczny funduję sobie prawie codziennie, biorąc zimny prysznic. Chyba się trochę zahartowałem :wink:
Palmy kokosowe zwłaszcza jak są młode mają ładne zielone pnie ale potem brązowieją. W głębi zdjęcia widać młodsze egzemplarze. Nigdy nie widziałem ich w tak dużej ilości, stąd moja fascynacja 8-)
Na zdj. 1 i 2 jest eszeweria, na 3 i 4 wilczomlecze ale nie wiem jakie. Potem jest jam i ostatnia roślina zupełnie mi nie znana.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Wakacje w ciepłych krajach widziane okiem botanika-amatora to jest to. ;:108

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Zimny prysznic? ;:202 Jesteś morsem? :shock: Ja bym czegoś takiego nie przezyła!
Chyba faktycznie jesteś dobrze zahartowany :D
Dzięki za wyjaśnienia, co do palm, no i za nazwy dalszych roslin.
Wilczomlecz poznałam tylko ten żółty, ale ten na 3-cim zdjęciu ... Nie sądziłam, ze wilczomlecz może mieć fioletowe kwiatki. Jest cudny :D
Eszewerię miałam kiedyś więc nic dziwnego, że wydała mi się dziwnie znajoma :lol:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

JacekP pisze:(...)Niestety nie znam nazwy tego drzewa. Miało piękne, długie strąki. Zapewne z rodziny akacjowatych, bo i liście takie jak u akacji.
Jacku, to może być Iglicznia trójcierniowa ;:108
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”