Jeszcze raz od początku cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jeszcze raz od początku cz. II

Post »

To miejsce z parasolkami z trzciny znam, tak mi się zdaje, charakterystyczna ta góra w tle :) czy tam właśnie mieszkaliście w hotelu?

Piszesz o tojeści...która Ci się tak rozlazła? ja sobie właśnie w tym roku posadziłam kropkowaną.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Helenko, ja też miałam róże sadzić wiosną, pamiętając o zeszłorocznych stratach. I co z tego postanwoienia wyszło? To samo co u ciebie :;230 :;230
Jedną dostawę róż już posadziłam i czekam na dwie kolejne. No ale takie najdroższe to już jednak wiosną będę zamawiać. ;:108
Co do tematu glina i piaseczek, całkowicie łączę się z tobą w tym względzie. Dzisiaj, korzystając ze słoneczka, pojechałam rowerem na taką dość gliniastą łąkę i przywiozlam sobie reklamówkę gliny. Kurcze, jaka byłam zadowolona. ;:138 Dla mnie glina to skarb największy. Roślinkę można kupić zabiedzoną, ale ziemia musi być dobra. To priorytet.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Helenko ....tojesci się pozbywam i pozbywam.....
A ten chłopak chyba sympatyczny :wink:
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Helenko faktycznie sam piach w ogrodzie masz. Przydałaby się taka ziemia-szlam z oczyszczania stawu rybnego, podobno bardzo dobre pod roślinki :wink:

Przykład z tykwą na drzewie do zgapienia muszę jeszcze zaopatrzyć się w nasiona, chyba dostępne w sklepach?.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Nie wiem Helenko, współczuć Ci tego piasku czy zazdrościć ;:224 . Ja, po miesięcznej walce z kopaniem gliny mam "mnięszane uczuciątka" :lol:
Hmmmm, nasze biadolenie nic nie wniesie do życia - bierem, co daje życie i cieszym się tym, prawda? ;:333
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Coraz wcześniej udaje mi się dorwać do komputera. Niewiele dzisiaj zrobiłam w ogrodzie, robiłam za garnkotłuka. ;:174 Wnusie jutro przyjeżdżają i babcia musiała stanąć na wysokości zadania. ;:173
Nad ranem był chyba lekki przymrozek, dyniowate klapły ale dzień był przepiękny.

Agnieszko witaj. Tak chyba zrobię. Ta budleja, która wymarzła była piękna, może dochowam się jej potomków. :wink:

Ewuś - miejscowość to Taba, niedaleko granicy z Izraelem. Mieszkalismy w hotelu Swiss In Dream.

Wandziu - mnie już naprawdę żal eMa. Każda roślinka, krzaczek, to taczka ziemi. Pod większe rośliny wywoził trzy taczki piachu i drugie tyle przywoził. Odciążam go trochę przy kopaniu dołków, ale glebę wozi on. A z tym dotrzymywaniem słowa ... to :oops:

Dorotko - byłam przerażona jak ją zaczęłam wykopywać, muszę to jeszcze raz przekopać i wybrać co się da. Chłopaczek na zdjęciu, to pomocnik ogrodnika i tak ładnie pozował... :;230

Ewo - tylko skąd wziąć szlam? Mam nadzieję, że po paru latach nawożenia lepszej ziemi, kompostu itp. sytuacja się poprawi. Nasionka tykwy kupiłam w sklepie internetowym. W torebce było ich kilka i udało mi się wyhodować dwie sadzonki. Myślę, że warunkiem uzyskania dużych owoców, jest pozbawianie jej nadmiaru pędów. U mnie z tych dwóch zrobił się busz. Mnóstwo małych owocków, ale chyba nie mogła ich wszystkich wyżywić i pospadały.

Korzystając z pięknej pogody, zrobiłam trochę jesiennych fotek.

Niezawodne Marcinki:

Obrazek Obrazek

Jesienne widoczki:

Obrazek Obrazek Obrazek

Ach te róże...

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze trochę...

Obrazek Obrazek Obrazek

Jednak jesień ma swoje uroki. :lol:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Heleno imponujący szpaler marcinków... :)
... ciekawe że róże jeszcze u Ciebie tak ładnie wyglądaja chyba nie było przymrozków...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Helenko u Ciebie nie było przymrozku?
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Twoje roślinki jeszcze zupełnie "letnie", w pełni kwitnienia :)
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Chyba nie było, ale tej nocy na pewno nie odpuszczą. Teraz zaledwie 2 st.
Szkoda róż, niektóre mają jeszcze tyle pąków.
Przyszła jesień, a z nią nowe problemy.

Pisałam już, że dzisiejszy dzień był wyjątkowo piękny. I tak było błogo do czasu, aż sąsiedzi zaczęli palić w piecach. Smród zapierający dech w piersiach.

Z jednego komina walił dym o dziwnym kolorze, gęsty, że kroić można. Obrazek

Dlaczego ludzie to robią? ;:223
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zdjęcie Helenko pewnie nie oddaje tego co w rzeczywistości waliło z tego komina?!.Ludzie są tak bezmyślni i zupełnie nieświadomi tego jak zanieczyszczają i zatruwają środowisko.My nie mamy takiego bliskiego sąsiedztwa, ale na wsi są jedni tacy którym ktoś przywozi z "ciucholadnu" stare szmaty i oni tym palą,smród okropny mają wszyscy wokół, ale nikt nie zwróci im uwagi bezpośrednio.Pod domem stoją wypasione auta, mają firmę z maszynami rolniczymi.Zastanawiam się czy sąsiedzi się ich boją?!
Moja córka mieszka w jednym ze śląskich miasteczek oni mają centralne gazowe a wszyscy wokół palą czym sie da więc jak zacznie się sezon grzewczy i nie ma wiatru na dwór nie da się wyjść, jest po prostu duszący smog.
Także ja Ci współczuję ;:168
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Helenko...na duzych przestrzeniach tojesc fantastycznie wyglada i długo kwitnie.Moja mama ja ma i bardzo ja lubi.No ale w moim małym ogródku to istny potffffór :roll:
Widze ,ze schylasz sie nad kazda rózyczkaą...mi tez zal ze to ostatnie....moje jeszcze maja tyle pąków...a moze kto wuie , jeszcze sie porozwijają :wink:
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Róże masz nadal piękne może jeszcze będziesz się długo cieszyła ich kwitnieniem, ;:138 U mnie już tykwy zerwane bo bałam się przymrozków ;:180 Tak macie rację z tym paleniem ,ja też mam gazowe ogrzewanie ale na ulicy tylko widać dymiące kominy i różnego rodzaju zapachy i kolory dymów ;:223
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Jak Ci się udało takie ujęcie zrobić,wygląda bardziej jak dym papierosowy ;:oj
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Heleno no to masz sąsiada palącego inaczej :twisted:
...nasz były sąsiad palił opony samochodowe to wiem co to są smrody...dobrze że wyniósł się ... :tan
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”