Byliny z nasion,wysiew,rozsady

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
boryna
50p
50p
Od: 23 cze 2010, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Które byliny polecacie wysiać?

Post »

Witam. Czy wysiewaliście firletkę Arkwrighta? Jestem ciekawa jak wschodzi. Czy jeśli wysieje się ją wcześnie(luty) to zdąży zakwitnąć w pierwszym sezonie? Dzieje się tak z lawendą i łubinem, ale nie wiem czy z tą firletką też.
Bożena
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Wysiewałam w tamtym roku zbliżony gatunek - firletkę chalcedońską. Wysiałam stosunkowo późno, bo gdzieś w kwietniu od razu do gruntu i przykryłam białą agrowłókniną, zakwitła pod koniec lipca (fotka poniżej z 24.07). Myślę, że firletka Arkwrighta też zakwitnie w pierwszym roku.

Obrazek
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Ja mam zamiar w tym roku posiać dużooo wieczornika (damskiego). Kiedyś posiałam, rosły w jednym miejscu, ale przez kilka lat rozsiewały się same. Niestety zarosły, bo byłam zmuszona zająć się inną częścią działki. Pewnie znów wyrosną gdzieś w chwastach, ale te nowo posiane będą już rosły na dobrym miejscu.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
boryna
50p
50p
Od: 23 cze 2010, o 15:19

Post »

[quote="corazonbianco"]Wysiewałam w tamtym roku zbliżony gatunek - firletkę chalcedońską. Wysiałam stosunkowo późno, bo gdzieś w kwietniu od razu do gruntu i przykryłam białą agrowłókniną, zakwitła pod koniec lipca (fotka poniżej z 24.07). Myślę, że firletka Arkwrighta też zakwitnie w pierwszym roku.

Czyli nie muszę się śpieszyć. Dziękuję za odpowiedź :)
Bożena
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja po nocnych przemyśleniach jednak dziś posiałam sasankę białą, sasankę zwyczajną mix i pierwiosnek wyniosły mix;:oj . Postawiłam w chłodzie tak jak niektórzy zalecają (w garażu przy małym okienku- temperatura podobna jak na dworze, bo nieogrzewany i z resztą domu styka się tylko jedną ścianą-ale niektórzy polecają nawet wystawić na dwór więc myślę, że chyba tak też może być). Ryzykuję, bo w ogóle sieję po raz pierwszy i nie wiem co mi z tego wyjdzie/wyrośnie. A wysiałam wcześniej, gdyż wiosną już bym chciała wsadzić na miejsce stałe i później planować co jeszcze ewentualnie posiać, na kwitnięciu tego roku niekoniecznie mi zależy-choć miło by było ;:173 bo posiałam trochę jednorocznych) . Ciekawa jestem szczególnie tej sasanki mix (nasiona Leg...), czy one będą takie ładne jak na opakowaniu, jeśli ktoś dysponuje zdjęciem tych roślin-to poproszę, by się pochwalił, z góry dziękuję.
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Ja wysiałam dzisiaj: Firletkę kwiecistą różową i alba, kupidynka alba, jeżówkę "Primadonna white", len alba, naparstnicę białą i wieczornika alba. Zamoczone mam nasiona lilii trąbkowych i martagon. Mam jeszcze kilka bylin do wysiania, ale muszę najpierw wyprażyć ziemię. Prawdę mówiąc mam nadzieję, że przez tak długi okres wegetacji zdążą zakwitnąć w tym roku.
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

Czy złocień mozna juz wysiac i postawić w zimnym ,zebrałam w tamtym roku nasiona i nie wiem kiedy je zasiać.
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kluska pisze:Ja wysiałam dzisiaj: Firletkę kwiecistą różową i alba, kupidynka alba, jeżówkę "Primadonna white", len alba, naparstnicę białą i wieczornika alba. Zamoczone mam nasiona lilii trąbkowych i martagon. Mam jeszcze kilka bylin do wysiania, ale muszę najpierw wyprażyć ziemię. Prawdę mówiąc mam nadzieję, że przez tak długi okres wegetacji zdążą zakwitnąć w tym roku.
Nie masz problemu z niedoborem światła słonecznego przy tak wczesnym wysiewie? Ja obawiam się, że o tej porze roku siewki zbyt bardzo wyciągną się po wschodzie i będą osłabione. Na razie wysiałam tylko ostnicę piórkowatą, bo rzekomo bardzo długo wschodzi. A ja już po dwóch tygodniach mam siewki wysokości zapałki. I nie wiem, czy tak wczesne kiełkowanie wyjdzie im na zdrowie. Na razie rosną na południowym parapecie.
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę się obawiam, ale zawsze mogę od marca je wynieść do szklarenki, tam będzie chłodniej niż w domu i to spowolni wzrost. Zresztą nie liczę, że towarzystwo skiełkuje prędzej niż za dwa - trzy tygodnie...
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysiewania ciąg dalszy. Monarda didyma mix i bergamo, trzy odmiany ostróżek, dzwonek skupiony, dzwonek ogrodowy cup&cośtam i pełny, kozłek lekarski i pierwiosnek ząbkowany, drakiew kaukaską z legutki i rekwiata (mam nadzieję, że gdzieś trafi mi się biała). Nie wysiałam monardy cytrynowej bo i tak kwitnie w tym samym roku, ale pytanie czy jest byliną? bo tak jest napisane na opakowaniu. Co o tym myślicie?
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Nie wiem dlaczego ona nazywa śię cytrynowa, zapach intensywny, ale nie cytrynowy, kolor też nie cytrynowy róże, czerwień. Mnie zakwitła w drugim roku. Czy przezimuje trzeci nie wiem. W Świecie Kwiatów piszą, że jest wieloletnia.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cytrynowa od łacińskiego citrodora pojawia się często w nazwach roślin zawierających w olejkach eterycznych cytronelol i cytronelal - są to lotne związki o intensywnym, przyjemnym zapachu. I tak mamy np. lippię cytrynową, eukaliptusa cytrynowego, kocimiętkę cytrynową i inne. Przy małym stężeniu cytronelolu w roślinie zapach jest bardziej subtelny, kwiatowy, dopiero przy większym budzi skojarzenie z cytrusami. Poza tym związek występuje w dwóch różnych postaciach (enancjomerach) - pierwszy jest zbliżony zapachem do róż, drugi do trawy cytrynowej.
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Donoszę o pierwszych wschodach. Pierwszy ostrogowiec, drugi żagwin, trzeci kupidynek i zaczyna wychodzić drakiew z rekwiatu, dzwonki cup&cośtam i to na razie tyle. Trochę za szybko bym powiedziała, ale zobaczymy...
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ostrogowiec szybko Ci urósł ( za słowo "wzeszedł" język polski może być najtrudniejszym językiem do nauczenia się na całym świecie :;230 )? U mnie ziemia zaczyna pleść łapać a otrogowiec jak zaczarowany. Nasion nie przykrywałam ziemią.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
minohiki
50p
50p
Od: 26 lis 2012, o 20:49

Post »

Ninia pisze:dziś posiałam sasankę białą, sasankę zwyczajną mix
Proponuję poczekać z sadzeniem na miejsce stałe - siewki są malutkie, lepiej im będzie jak spędzą sezon w doniczce.
Sasanka nie lubi przesadzania więc warto nasiona wysiewać punktowo po 2-3 sztuki do doniczek.
Doniczki nie muszą być duże bo sasanki rosną dosyć wolno.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”