Mój Raj
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój Raj
Śliczne kwiaty, lubię piwonie...szczególnie ich zapach
- MamciaTerenia
- 1000p
- Od: 1 lis 2012, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja również lubię piwonie, mam taką samą jak Ty..... białą z czerwonym akcentem...ma chyba z 30 lat.
- dorcia7
Też mam taką samą, ale również różową obie są jeszcze po moich dziadkach więc też "leciwe"
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Moje piwonie, mam ich pięć, były przesadzane w zeszłym roku ,jedna z nich nie zakwitła ,jaka może być przyczyna 

- dorcia7
Może wsadziłaś za głęboko
Piwonia nie lubi przesadzania, często nie kwitnie wtedy przez pierwszy sezon. Kolejnym powodem może być za głębokie zasadzenie tej roślin. Piwonia jest bardzo kapryśna... 

Ogród pod Dębową Górą
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I u mnie jest sporo piwonii, zresztą widziałyście na pierwszych stronach mojego wątku, ta olbrzymia to staruszka, ale jaka jeszcze rześka
większość moich piwonii to bardzo stare odmiany, ale pewne 

Ja na swojej działce mam piwonie która ma około 50 lat.... Mam także róże która jest w tym samym wieku, co roku pięknie kwitnie i nieziemsko pachnie.... Nigdy tej odmiany nie widziałem w sprzedaży. Na wiosnę zaszczepię grusze która z kolei ma około 80 lat, jest przepyszna, także nigdy nie widziałem żeby takie gruszki były sprzedawane.
Ogród pod Dębową Górą
- gracha
- 1000p
Iwonko piwonie nie lubią przesadzania to fakt ale ja musiałam je przesadzić bo tam gdzie rosły absolutnie mi nie pasowały ,całe szczęście tylko jedna nie kwitła po przesadzeniu,z tego miejsca już ich nie ruszę
Tmaksymie ty to masz dopiero " staruszkowo" najważniejsze, że się trzymają i dają zadowolenie,pamiętam u rodziców jabłka kosztele,tak gruchotały ,to był dopiero smak niebo w gębie ,teraz takich nie spotykam

Tmaksymie ty to masz dopiero " staruszkowo" najważniejsze, że się trzymają i dają zadowolenie,pamiętam u rodziców jabłka kosztele,tak gruchotały ,to był dopiero smak niebo w gębie ,teraz takich nie spotykam

- ewaidc1198
- 200p
- Od: 21 cze 2006, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażko, a ja widziałam do kupienia drzewka Koszteli na jakichś rożnych targach ogrodniczych ,a nawet chyba w Castoramie były. Jest tendencja wracania do starych odmian. U nas popularna jest Landsberska (bo Gorzów to był po niemiecku Landsberg), wyhodowana dawno temu na lubuskiej ziemi, widziałam też w castoramie w tym roku Orange Cox, czyli przepyszną Koksę Pomarańczową i obie Renety - Szarą i Złotą i wiele innych. Ja jestem za tym aby w naszych ogródkach były właśnie takie odmiany, a nie takie deserówki jak na półkach w każdym markecie. Co prawda one często owocują co drugi rok, ale za to drzewa są długowieczne. Sama mam przy domu chyba jeszcze poniemiecką Złotą Renetę. 

- gracha
- 1000p
Tak Ewo przypomniałaś Złotą i Szarą renetę ,te jabłka z kolei ulubione mojego M,musimy rozejrzeć się za sadzonkami,ciekawa jestem czy byłby to ten sam smak co przed laty 

Grażynko no to co pijemy okazja wszak jest nie tylko Andrzejkowa
sreberko Ci dziś wpadło
sreberko Ci dziś wpadło

Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- mamafrania
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- gracha
- 1000p