znowu mnie wywołujecie do tablicy
Gasteria armstrongii ok

Fota z OB LBN
U starszych roślin dość ciekawie zachowują się te "guzki", ponieważ u młodych często są ciasno ułożone na liściu, by potem się "rozsunąć" jak roślina jest starsza. Zdarzyło mi się "popełnić" kilka słów na blogu o tej roślinie może kogoś zainteresuje
Tu
Na aukcjach bywa bardzo tania Jeffreys Bay i tak prawie mi pasuje, sam mam jakiegoś kundelka. Ale może a roku uda mi się nasiona jakieś zdobyć to coś "czystego" wysieje.
Gasteria armstrongii zielona_Hinz jakiś ich CV
Gasteria batesiana - od jesieni mniej ją podlewaj, bo może się brzydko wyciągnąć a tak to piękna roślina.
Gasteria bicolor 1. i Gasteria bicolor 2. też kiedyś takie miałem, do czasu aż sobie nie sprowadziłem razem z klubem i te co masz można zaliczyć do kompleksu bicolor ale co to jest tak na prawdę to ciężko powiedzieć dlatego ja ich już nie mam. Po porostu są trochę inne od oryginału.
Gasteria brachyphylla v. bayerii piękna.
Gasteria brachyphylla 'Variegata' to Gasteria cv. 'Misuzunofuji' kolejna roslina rozpropagowana przez Pavelkę zapewne w naszym kraju, przynajmniej u handlowców z ALL.
Jeszcze niedawno miałem te cv ale brak miejsca i chęć posiadania "dzikusów" spowodowały, że znalazły nowy domu u kolegi co ma więcej miejsca i chyba nawet lepiej tam rosną

( na blogu jakieś stare zdjęcia)
Gasteria glauca 'Kouga Dam' i Gasteria glomerata 'Kouga Dam' - Ktoś pomyśli, że to odmiana a to stanowisko

bez '....' Lubię dzikusy. Glomerata jak zakwitnie to proszę o foty z pełnomocnictwem bym umieścił na blogu, chce zrobić opis w języku polskim, sam mam dwa klony z kouga dam ale jeszcze mi nic nie kwitło. Glomerata i glauca to trochę trudniejsze gasterie, więcej światła to przypali, za mało ciągnie je, podłoże "normalne" do haworsji u mnie to korzenić się nie chciała przez rok teraz rośnie ale w trochę bardziej przewiewnym. Po Prostu rosną na kamieniach.
Gasteria glomerata x baylissiana - ? - Ja się uczę zapylać na razie haworsje i choć mnie zaraz ukrzyżują to robię swoje cv. by się nauczyć podkreślam.(zapylania, przechowywania nasion, siewu pikowania takich sukulentów) Jakieś malutkie sukcesy mam i coś mi rośnie, ale nie będę tego rozprowadzał. Mam je zamiar nazwać od nazw elektrowni atomowych

i pisać Selected Polish Cultivar. Tak jak piszą ex Japan Selected Clone w STC
Gasteria liliputana ok
Gasteria verrucosa ok
Gasteria' Little Warty' ok
razem z Mozillą - nie wiem co to za klon ale chyba "ze stanowiskiem"