Storczykowa pasja Andzi !

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowa pasja Andzi !

Post »

Jestem i ja :wit Aniu powiem Ci, że zajrzałam do Twojego wątku gdy byłam u mojego N, ale to tak na szybko, że nie zdążyłam nic napisać. Natomiast kolor pierwszego falka diametralnie różni się na jego monitorze i na moim ;:oj u Niego cętki były w różu a u mnie to takie intensywne bordo, który monitor kłamie? :D Jeszcze raz napisze, że te gliniane doniczki bardzo dobrze służą Twoim storczykom, chociaż do końca nie wiem czy to zasługa samych doniczek, czy Twojego dobrego podejścia :wink:

Czy "kompozycja minimalistyczna" to dwa falki w jednej doniczce? Myślę nad takim rozwiązaniem na przyszły rok, gdy będe przesadzać falki :)

No i Zygnonisia - jak dla mnie przepiękna ;:167
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Cześć Aniu ;:196 .
Co do przekłamań, to "kłamie" monitor Twojego N. Wzór na falku jest w kolorze intensywnie bordowym :D .
Co do kompozycji minimalistycznej to są to rośliny w dwóch doniczkach, tak je tylko ustawiłam do zdjęcia. Ten fiolecik jest wiszący więc może tak wyszło na zdjęciu. Natomiast pomysł ze wsadzeniem dwóch roślin do jednej doniczki jak najbardziej jest dobry. Na początku mojej przygody ze storczykami miałam taki kosz a w nim kilka roślin oraz glinianą donicę. Rosły ładnie, choć przyznam szczerze, że wolę rośliny posadzone pojedynczo a jeśli już grupowane to w jakichś koszach czy osłonkach ale każda w w swojej doniczce. Łatwiej mi wtedy obserwować każdą z osobna, choć nie wykluczam w przyszłości jakieś jednej kompozycji :D .
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Pewnie niedługo przekwitnie, więc chciałabym ją pokazać :D . Fajnie pachnie, delikatnie a zarazem wyraźnie :

Obrazek

Obrazek.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

śliczna, ma ogromne kwiaty :D Na wszystkie Twoje storczyki aż miło popatrzeć, zadbane, pięknie kwitną ;:333

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Aniu, miło mi to czytać ;:196 , szczególnie, że coraz mniej czasu mam dla moich roślin a co za tym idzie to i z tą dbałością o nie krucho. Ale radzą sobie jakoś, to najważniejsze, za to lubię te rośliny, że nie są jakoś szczególnie kłopotliwe.
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Ależ ona piękna ;:oj
Podlewasz ją "z góry", jak zwykłego kwiatka?
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Śliczna ;:oj Taki ma piękny kolorek i kwiaty wielkie ;:oj ;:173
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

I kolejna piękność którą pokazujesz, cudna ;:215
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Bianka16
100p
100p
Od: 27 wrz 2013, o 19:57

Post »

ajania pisze:Obrazek.
Polowałam na takiego storczyka, jego kwiaty są takie śliczne,że trudno im się oprzeć, niestety ktoś sprzątnął mi go z przed nosa ;:145 Cudny.
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Oj Aniu, robi się u Ciebie tak różnorodnie i ciekawie, że trudno oczy oderwać!
Jestem pod wrażeniem kolekcji.
Catleja wspaniała! Gratuluję kwitnienia. Ja jeszcze na katleje nie mam odwagi się zdecydować.
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Witaj kochana.......Brassada cuuudowna i cała reszta również.
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Bardzo Wam dziękuję za odwiedziny.

Dzisiaj moja "szalona Philadelphia" - pędzikuję, keikuje, rozgałęzia, słowem - szaleje :D . mam słabość do tej rośliny od początku, ona z resztą do mnie chyba też, że tak się odwdzięcza za moje uczucia :;230 :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam :wit

Na prośbę Ani wstawiam zdjęcia "zapędzikowanego" Phal amboinensis. Dla wyobrażenia wielkości zdjęcie z zapalniczką :wink: . Niech nie zmyli szerokość listków, roślinka jes mała, zdziwił mnie pędzik ;:173 :

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aż się miło czyta takie wpisy :D Philadelphia oszalała, skad ona bierze na to wszystko siłę? :tan Phal. amboinensis faktycznie młodziutki ;:oj musiał Cię taki widok baaaardzo ucieszyć :D ja moim maluchom naqet nie zaglądam w zakamarki bo do głowy by mi nie przyszło, że już mogą "pędzić" :roll: Trzymam kciuki za całą masę pączków na Twoich storczykach ;:215 Dziękuję za fotkę ;:196

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Aniu, dziękuję ;:196 . Nawet nie wiesz jak cieszę się z pędzika na Phal. amboinensis. To było jedno z moich pierwszych botanicznych "chciejstw". Trochę to trwało, zanim go zdobyłam i po krótkim czasie taka niespodzianka. Też by mi do głowy nie przyszło oglądać go pod kątem kwitnienia. Wczoraj stwierdziłam, że czas go namoczyć i moim oczom ukazał się taki widok a raczej "widoczek" :D . Mała rzecz a cieszy ;:oj .
Co do Philadelphii, to tak moja królowa, po prostu pewnie próbuje zasłużyć na swój "tytuł" ;:306 .
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Aniu, to że puszcza pęd, niestety nie oznacza wcale, że zakwitnie. Rok temu w Dreźnie kupiłam podobną sadzonkę, miała dwa pędy. Teraz ma 4 i ani myśli kwitnąć. Trzeba poczekaćaż podrośnie, a jak zbierze dostatecznie dużo energii to zakwitnie na wszystkich.
Oczywiście życzę Ci kwiatka, ale wiedz, że amboinensis to przekory :wink:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”