U oster sezon 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster sezon 2012

Post »

O prosze jaki zakupy no no ten czas nastal wlasnie wariacji wyprzedazy wiosennych :heja gdzie kupilaś te iglaki drogie byly?
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09

Post »

Olu, niższe były po 30, wyższe po 42 zł :evil: Kiedy spytałam pani, powiedziała że
niższe mogą być po 5, wyższe po 6 zł :roll: Ale kiedy doszło do decyzji, zadecydowano gdzieś
"na górze", że jeśli wezmę wszystkie, to jak leci po 5 zł. Więcej wydałabym na maleńki sadzonki ligustru
i buka, choć im też nie popuszczę, bo chcę mieć takie zacisze na górze; ale to po latach uzyskam.
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p

Post »

A ja wsadziła bym je wzdłuż tej ścieżki co prowadzi od bramy do piwnicy u ciebie. :wit
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Mówisz o tej stronie ścieżki (zaznaczyłam linią)? Tu jest za mało miejsca; jednak świerk to spore drzewko ;:173
Zaznaczyłam na zdjęciu, gdzie chcę posadzić po kilka sztuk. To są skarpy, na których króluje jeszcze ten przeklęty
kolcowój. Mam nadzieję tak zakwasić glebę, że zmienię zupełnie środowisko, które do tej pory lubił.
Jeśli to zawiedzie, mój zakres metod humanistycznych się kończy ;:145 Nie chcę tu stosować
chemii, ale czy chęci wystarczą?

Obrazek

W zeszłym tygodniu Stasiu posadził dwadzieścia parę sztuk wzdłuż miedzy z sąsiadem od pola
Obrazek

Chcę dwadzieścia kilka świerków posadzić w dole, wokół altany. Kręci mnie wizja swojego zagajnika z
grzybkami :tan ;:108

No i dzisiejsza dostawa ziemi na zasypanie dołu głębokiego na 4 metry - ile się da - na długość.
Do zasypania z tyłu domu tyle samo co z przodu ;:131 Ale pośpiechu nie ma. Już posżło trzy wywrotki.
Jeszcze jakieś czterdzieści i"letko styknie" ;:131 ;:224 Ale dopiero zaczyna się sezon, więc nie ma załamki.
Tyle roboty na ten sezon - niech tylko nikt się nie "łamie" - bo nie wytrzymam :twisted:

Obrazek Obrazek

Trochę ziemi dla Mańci starczyło do wyrównania parkingu:
Obrazek

Jakoś tak głupio wyszło, że nasz dom stoi na górce, jakby celowo odkopanej. To znaczy: pozostawiono
jakieś dziesięć metrów od strony wschodniej przed i jakieś sześć od zachodniej za domem
chyba wybrano ziemię w pasie na 15 metrów szerokim. Po co? Nie mam pojęcia. Może po to, byśmy
dziś mieli co robić nawożąc ziemi i zakopując to co w latach 50-tych wyryto. Nie zwracałam za bardzo
uwagi na komentarze naszej sąsiadki zmarłej przed jakieś piętnastu laty, ale nieraz mówiła nam, że tyle
wywieźli dobrej ziemi, a został tylko piach i glina na dole, że nie ma sensu, byśmy chcieli ten pas ziemi
przed domem i za nim uprawiać. Ale o co dokładnie chodziło? Nie pojmowałam; teraz dopiero pomału to
do mnie dociera!
Klimacik z przed dwóch tygodni: jak ja lubię gdy te biedactwa podchodzą pod sam dom: są
takie ufne.
Obrazek Obrazek
A ponieważ leżę już z grypką kilka dni nosa z chałpy nie wynurzając, udało mi się nadrobić nieco informacji,
choć słaba jeszcze jestem jak niemowlę.
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p

Post »

Wandziu roboty po pas ale widze że m ciężko pracuje jednak dochodzi do siebie ty też dbaj o siebie musisz wyzdrowieć ;:196
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Stasiu nadrabia straty zeszłego roku ;:224
Ja sie szanuje, moja droga, w ogóle z łóżka nie wychodzę, chodź to nie moja zasługa.
Pewnie gdyby mi się tak w głowie nie kołowało podczas wychodzenia do toalety, już bym po ogrodzie ganiała.
Szkoda dzieci, bo zaczęły się ferie a one skazane na chorą mamę ;:14 :evil:
Ale mus to mus: ni grama wyściubiania nosa z domku. Już na samą myśl kichawka mnie złapała ;:145 ;:185
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

No, i czas na parę fotek ku pamięci: wedle teorii: wczoraj to już historia :uszy

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Tu już sterta ziemi zrównana z gruntem": no i zasypany zbiornik na deszczówkę: Tutaj dobre widać, ile jeszcze do zasypania: jakieś sześć metrów od płotu w lewo to jeszcze należy do posesji, a za doły podatku od gruntu płacić nie chcemy ;:223 ;:124
Sukcesywnie będziemy go zasypywać: gruzem, gliną, na wierzch ziemią. Tu też chcemy posadzić zagajniczek. Ale to już z czasem.
Obrazek

Podobają mi się te roślinki na osiedlu przed szkołą dziewczynek: chyba u siebie tak je zagospodaruję

Obrazek Obrazek

Choroba nie odpuszcza, więc mam chwile na powklejanie fotek. W tym roku chyba niewiele będę mogła podziałać na ogrodzie warzywnym; ale co się da, robić będę, żeby choć swoje pomidorki i ogórki były. Zeszłoroczne już wszystko wciągnięte ;:222
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, że się odgrodziłaś świerkami od sąsiada!! Niech się wszystkie przyjmą, tego Ci życzę!!
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Witaj, Misiaczku! Tak cicho siedzę i udaję, że nic nie wiem o możliwości nieprzyjęcia się tych maleństw.
Kiedy sobie uprzytomniłam, że te drzewka mogły być cięte tylko na postawienie na moment w domu, a potem
niech się dzieje co chce - zmroziło mnie - a drzewka jechały już transportem Castoramy :evil:
Ale zaraz po przywiezieniu zlaliśmy je porządnie a kilka wywaliłam z doniczek, żeby je zadołować.
Okazało się że są dość ładnie ukorzenione, więc mam nadzieję, że jeśli coś odpadnie, to w małym procencie.
Wiem też, że w sytuacji braku opadów trzeba je solidnie podlewać, ale strat nie będzie, bo mamy już sporo
deszczówki w zbiorniku, nie będzie się woda marnować.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj dużo tych choineczek masz, oj dużo ;:oj
Ja w końcu tą wiosnę w domku będę to i czasu na ogródek więcej będzie :heja a plany to ja mam oj mam, ale czy wszystko zrealizuję ;:24 :?:
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli prawdopodobieństwo sięga 70% jak mówią żydzi.... A to nasze 90 :roll:
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Cieszę się, Boguniu, że mam gdzie je posadzić :tan . Miejsca tyle, że las można by zasadzić :uszy
To i te sto sztuk upłynni się - już zasadzone 42! Fajnie to będzie dopiero za kilka lat ;:138
Przydałoby się trochę brzózek tam, gdzie jest zacisze koło altany. Myślę, że tam zrobię właśnie taki mały zagajnik.
Zamierzam też posadzić kilka orzechów włoskich, bo to drzewo owocowe i nie
obejmuje go zakaz wycinki w momencie, kiedy to ja zadecyduję.
Misiaczku, wolałabym, żeby tak bliżej 100% ;:202 Na prawdę nie obrażę się za taki wynik.
Dzisiejsze fotki z dalszych prac mężusia:
ubywa choineczek:
Obrazek

tu poszło 15 sztuk (tutaj musimy posadzić jakieś 35 sztuk z powodu wjeżdżania przez sąsiada ciągnikiem z
przyczepą prosto z pola!; niszczy w ten sposób naszą drogę, a po sądach nie mam zamiaru się ciągać,
trzeba było poszukać innego rozwiązania: (w zachodzącym słoneczku prawie wcale niewidoczne)

Obrazek

Tu za domem dół do zasypania : już kolejna przyczepa - tym razem gruzu - poszła na sam dół:
Te drzewka są już wycięte: trochę było mi szkoda, bo to w większości czarny bez i młode śliwki,
ale na usypanym miejscu posadzę młode owocowe: czereśnie i wiśnie. Mamy wprawdzie parę
drzewek tych odmian, ale to zawsze kropla w morzu chciejstw: dobrze jest jak najwięcej
pojeść świeżych owoców, a często trzeba zostawić na przetwory.

Obrazek Obrazek
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Witam :wit i ja tu trafiłam i obejrzałam oba watki i widzę,że w tym ogrodzie są ciagłe zmiany dużo się przekopuje ,sadzi...i ogród pięknieje z roku na rok.Podziwiam tyle zapału i siły ogrodniczki ;:138

pozdrawiam i życzę dalszej wytrwałości w realizacji dalszych nasadzeń
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :)
Ja kilka lat temu też w lutym sadziłam świerki. Przyjęcie 99% 1 drzewko padło.
Mam nadzieję, że tych drzewek nie posadziłaś sobie od południowej strony. Mam tak wsadzone świerki na żywopłot wiele wiele lat temu. Ktoś ich potem nie przycinał i teraz są olbrzymimi chudymi drapakami sadzonymi co 1-1,5 m Zacieniają mi pół podwórka ;:145 koszmar!!

Te które ja sadziłam są od północy, sąsiad je będzie miał od południa. Ale nie będą mu zacieniać, bo ja je regularnie przycinam. Teraz po ok 5-6 latach mają ok 1,5 - 2m a byłyby dużo wyższe gdybym ich nie cięła.

Twoje świerki są cudne, z grubymi igłami, przepiękne!! Moje to takie zwykłe, pospolite. Przydałoby mi się kilka takich piękności na zagajnik.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Wczoraj było tak, a dziś już jest tak (dosadzone 7 szt)
Obrazek Obrazek

Tu zostało 40 sztuk, zadołowane 15, a w sobotę sadzimy na dole:
Obrazek Obrazek

Tu jeszcze dosadzimy 8 sztuk; będzie razem 30:
Obrazek Obrazek

Od kilku dni mamy taką piękną pogodę :tan ;:108 ;:3
Jutro ostatni dzień lutego, jedziemy do Łukaszka do szpitala w Międzyrzeczu: to 300 km w obie strony, więc
z pewnością przyjedziemy po zachodzie słońca. Ale w sobotę postaramy się nadrobić, jak pogoda dopisze! :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”