Coś z niczego czyli Agaty i Kamila ogrodu początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Od: 7 lis 2009, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Coś z niczego czyli Agaty i Kamila ogrodu początki

Post »

Simbi Twoje tunbergie pewno jeszcze ruszą :) Moje częściowo rosną bardzo szybko, a inne sztuki mają po ok 10 cm i tak sobie w miejscu stoją ( ale moje ciągle jeszcze w kubeczkach siedzą). W tym, tygodniu kończymy rabatkę pod płotem i zaraz wsadzam je do ziemi :)

Edulkot Dzięki Maju za wskazówki. Jeśli to wiciokrzew to bardzo się cieszę :)

aage - Zgada się kawał roboty jeszcze do zrobienia. Gdyby tak człowiek miał troszkę więcej wolnego czasu i mniej obowiązków :lol:

Jadziu - Droga, która jest koło mojego płotu to tak boczna prowadząca tylko do kilku domów. Nikt tu na szczęście soli zimą nie używa- tylko odśnieżają. Więc roślinki mam nadzieję będą bezpieczne.
Tak czy inaczej rządzić na razie będą rośliny jednoroczne. Pod płot pójdzie tunbergia tyle wiem :) Co do reszty to jeszcze intensywnie myślę. Mam dużo bratków, które powinny podobno latem zakwitnąć, mam też troszkę roślinek które sadzi się bezpośrednio do gruntu. Do tego przywiozę od teściowej kilka różnych skalniakowych, mam też kilka roślinek od Nutki :) Zobaczymy co z tego wyniknie :)

Wczoraj kupiłam sadzonki lawendy, które zagospodarują miejsce pod jednym z płotów, wzdłóż drogi wjazdowej.

Z nowości mam jeszcze jedną. W przyszłym tygodniu nasza rodzinka powiększy się o czteronoga :)
Psinkę odbieramy w piątek z hodowli ;:138

ps. I szlak trafi nowy trawnik i pewno także większość roślin, które posadzę :)

Buziaki, lecę poodwiedzać Wasze ogrody bo straszne mam zaległości :)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co to za psiaczek?
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Agnieszko to border collie. Wulkan energii ( jak jego nowy Pan :)
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Goferku jakże się cieszę, że wpadłaś do mnie z wizytą - przypomniałaś mi siebie :oops:
Teraz już jesteście w zakładkach - Ty i Wasz ogród - będę wpadała częściej.
Dzięki za słowa otuchy ;:196 , rzeczywiście musimy poczekać jeszcze długo na jakieś rozsądne rośliny.
Ten wiciokrzew u Ciebie wygląda mi na Wiciokrzew przewierceń - Lonicera Caprifolium. Przynajmniej liście ma takie ... ;:131
Jeżeli mam rację - czeka Was mnóstwo pięknego zapachu. Caprofolium pięknie pachnie.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko jest domek z ogrodem to i psiak musi być a że wybraliście takiego pełnego energii to musisz się przygotować na straty. ;:215
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Agatko, już coś widać!! Oby tak dalej. Zapał macie, to wkrótce będziecie mieli pięknie. Piękna jest ta wiosna ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Agatko, czytam, że przybędzie nowy domownik :tan na pewno słodziutki, może nie będzie aż tak źle z roślinkami :wink:
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Mariolu dziękuję za odwiedziny. Obyś miała rację z tym wiciokrzewem :) byłaby wtedy szansa na coś pięknie kwitnącego, choć po ostatnim- dosyć brutalnym jego przycięciu może zakwitnąć dopiero w przyszłym roku.

Maju podejrzewam, ze jakiego byśmy nie wzięli to straty i tak by były ( uroki tych słodkich szczeniaczków), a te są podobno wyjątkowo inteligentne wiec łudzę się, że dosyć szybko zrozumie, że ogródek należy do jego Pani i nie musi pomagać w wyrywaniu chwastów i wszystkiego innego ;:333

Tosiu cieszę się , że choć troszkę jakieś zmiany na lepsze już u nas widać :)

Reniu
na straty już się psychicznie nastawiłam, na szczęście na razie nie ma zbyt wiele do niszczenia więc może jakoś damy radę :)
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Przybędzie nowy domownik ;:138 Super piesio, bardzo uroczy. Mam nadzieję zaprezentujesz nam zdjęcia jak szaleje w ogródku. Pewno coś tam padnie jego ofiarą w pierwszym roku , ale takiej słodkiej mordce można wybaczyć :wink:
A moje tunberie jak stały, tak stoją. Wkurzyłam się i na miejsce dwóch posadziłam clematisa semu, może reszta się przestraszy i ruszy łaskawie
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Alicjo zdjęcia na pewno pokażę :) Już się nie możemy doczekac tego małego stwora :)

Moje tunbergie rosną, ale kwiatki jakieś takie maja niewyraźne. Pierwsze były super, a teraz takie strasznie blade wychodzą i następnego dnia już padają.
Natomiast mój Clematis 'Rouge Cardinal' po przesadzeniu do ogrodu jakiś też taki niewyraźny. Jego dolna część jeszcze w miarę się trzyma, ale góra jest bardzo wiotka i opada. Może za ostre słonko ma. Bo on w zasadzie od 13 do wieczora jest nasłoneczniony. :?:
I jeszcze pytanko :) Na moim ( podobno) wiciokrzewie odkryłam dziś całe stado mszyc. Nie mam zupełnie doświadzenia z preparatami do ogrodu więc proszę o radę czym załatwic to ustrojstwo bo już mi się także do szałwi dobrały ;/
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p

Post »

Moje tunberie mają po kilka cm i daleko im do kwitnięcia :lol: Co do powojnika, to ta odmiana nadaje się na każdą wystawę, więc słońce nie powinno mu przeszkadzać. Może ma za mało wody ? Regularnie go podlewasz ? Kiedy go przesadzałaś , może potrzebuje się po prostu zaaklimatyzować i kolejne pędy już będą silne

Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Simbi- podsadzony kilka dni temu. Podlewam go regularnie. Może faktycznie potrzebuje czasu, bo kiedy był w doniczce w której go kupiłam to w ciągu kilku dni potroił swoją długość :) A teraz w ziemi taki biedniutki ;/
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p

Post »

Pewno efekt tego wybiegnięcia w doniczce. Teraz musi się zaaklimatyzować w nowym miejscu. Będzie dobrze , za kilka dni wstąpią w niego siły. Ja właśnie z tego powodu swoje chciałam w miarę szybko wsadzać do gruntu, bo też mi trochę wybujały

Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Trzymam za niego kciuki bo pokładam w nim wielkie nadzieje :)
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

przeglądałam Twój watek i widzę ,że prace postępują . Na czworonogi uważaj bo ulubione ich zajęcie to kopanie - tylko nie wiadomo dlaczego tam gdzie nie trzeba :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”