Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Witaj Jacku ;:196 czytam co pisze Halinka ja tez mam podobny problem, dwa lata temu posadziłam w wilgotnym miejscu, teraz wiem że to był błąd........
Jakiś czas temu kupiłam i posadziłam w domieszce piasku i torfu w doniczce ale cicho :roll: myślę coś nie tak sprawdzam jak się je sadzi i teraz już wiem bo bulwy są jak ośmiorniczki i sadzi się je troszkę inaczej !
Teraz czytam też o drenażu, czyli trzeba im stworzyć takie warunki aby czuły jak najlepiej.....
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irenko, naprawdę nie sądziłem, kupując białą przylaszczkę, że to rzadkość. Tym bardziej się cieszę :tan
Szafirek lazurowy jest zdecydowanie grubszy od popularnych szafirków drobnokwiatowych. Mam go pierwszy rok więc nie wiem, jaki będzie docelowo ale łodyga z dnia na dzień coraz dłuższa :)

Halinko, ja pustynniki zawsze zabezpieczam tak: najpierw warstwa suchych liści, a na to szyby. Zimują idealnie pod takim okryciem. Problem zaczyna się wiosną, gdy okrycie trzeba zdjąć i to na początku marca, bo dość wcześnie rusza wegetacja, a wody w tym czasie nie brakuje. W zasadzie dobry drenaż powinien im wystarczyć ale chyba czasem i to nie wystarcza. Jesienią zostały posadzone w słonecznym i suchym miejscu. Na razie jest dobrze. Zobaczymy, co będzie dalej.

Geniu, żółta korona niestety padła. Wczoraj dokopałem się do zgniłej cebulki. Za to pomarańczowe rosną zdrowo na podwyższonej rabacie.

Jolu, czytając Twój post wyobraziłem sobie, jak wyginasz korzenie pustynników w dół i upychasz je w doniczce :lol: Chyba nie były zadowolone. Ale teraz już będzie dobrze 8-)
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Ja niestety chyba straciłam pustynniki, zgniły. :cry: Zawsze nakrywałam na zimę folią, a w tym zapomniałam. :oops:
Niby nie duża odległość Jacku nas dzieli, a u ciebie wiosna dużo bardziej zaawansowana. :roll: Cudna ta biała przylaszczka :shock:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Jacku, piękną masz już wiosnę :D
Muszę sprawdzić swoje korony cesarskie, bo jakoś do tej pory ich nie zauważyłam :roll:
Czy u Ciebie też dzisiaj gradobicie?
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Jacku masz racje a tak dokładnie do wsadziłam i cała kępę przysypałam ziemią :?
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku ;:167 dziękuję pięknie za info o pustynnikach ;:196
Jesienią moje też tak zabezpieczę.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Jacku,
Bardzo się cieszę, ze odkryłam Twój wątek, właściwie wątki...... ;:108
Jeszcze dużo nie przeczytałam, ale już wiem, że są one skarbnicą wiedzy...podziwiam ;:180 i będę regularnie zaglądać.....bo to prawdziwa przyjemność czytania, poszerzenia wiedzy i oglądania pięknych zdjęć ...jeszcze raz pokłony...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, po drugiej stronie Wisły chłodniej więc mała różnica temperatur jest ale naprawdę niewielka. Dużo zależy od położenia. Np. krokusy, przylaszczki rosnące w półcieniu jeszcze nie zakwitły.

Moniko, grad do mnie nie doleciał wczoraj ale deszcz trzykrotnie spędzał mnie z ogródka. Wszystko ładnie podlane :)
Wczoraj byłem u znajomej, której korony cesarskie są naprawdę duże. Moje też ładnie przyrastają, a na szachownicy kostkowatej znalazłem pąki.

Jolcia, teraz już będzie tylko lepiej :lol:

Halinko, w razie niepowodzenia zwalisz winę na mnie :wink:

Witaj Justyna :!: Miło mi Cię gościć i zapraszam częściej 8-)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deszczowo i pochmurno więc szafrany nie chcą się otwierać. Obawiam się, że mogą przekwitnąć w takiej postaci:
cały koszyk białych zmarzł ale na szczęście są jakieś pojedyncze cebulki w innych odmianach. Muszę je wyselekcjonować
Obrazek

moja największa kępa
Obrazek

inne ujęcie w deszczu
Obrazek

szafirek z przychówkiem :wink:
Obrazek

puszkinie startują
Obrazek

cebulic coraz więcej
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku przepiękne wiosenne maleństwa :D u mnie cebulice jeszcze nawet się nie pojawiły, krokusy poza jedną kępą dopiero powoli się gramolą :roll: a pogoda niestety tego nie przyspiesza......martwię się, że mogą nawet nie zakwitnąć, są jakieś takie.....byle jakie :roll:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku, krokusiki najpiękniej wyglądają w kępach ;:170 Mam u siebie te odmiany - Joanna d'Arc i Remembrance, ale nie potrafię ich dokładnie zlokalizować.. :roll: Za to Twoje znaczniki nie dość że gustownie wykonane, to jeszcze praktyczne ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Fajna wiosenka,mimo deszczu(ale chyba jednak był niezbędny,bo np. u mnie susza niesamowita)
A ja o znaczniki chcę zapytac...czym na nich piszesz że po deszczach,śniegach i innych niedogodnościach nazwy są widoczne???U mnie znaczniki nie mają prawa w ogrodzie istniec,bo dzieci wyciągają do zabawy...ale to pytanie na przyszłośc(może się przydac gdy dzieci podrosną) :wink:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj... :wit
U mnie też teraz są pozamykane..od dwóch dni zimno i pada deszcz>):Ale nawet w deszczu prezentują się wspaniale;))Pozdrawiam i słoneczka życzę..:))
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, u mnie najwcześniejsze kwiaty już przekwitły (ranniki, przebiśniegi, wczesne krokusy). Obecne krokusy i przylaszczki posklejane od deszczu też szybko przekwitną. Co zrobić - deszcz - prawo natury ;:224

Kasiu, duże kępy krokusów to ewenement u mnie. Traktuję je kolekcjonersko. A 'Remembrance' akurat więcej dostałem 8-)
Znaczniki z kubków po jogurcie :D

Grażynko, u mnie deszcz niezbędny nie był, bo ciągle wilgotno po zimie. Ale jak już musiał być, to go wystarczy. Zbiorniki na wodę pełne 8-)
Co do znaczników - o materiale napisałem Kasi, a z samą trwałością napisów też mam problemy. Przetestowałem różne pisadła (pisaki CD, markery olejowe itp) i wracam do punktu wyjścia, czyli zwykłego ołówka. Napisy ołówkiem są najtrwalsze. Oczywiście wiele trzeba poprawiać po zimie i w ogóle szukać po ogrodzie :)

Dziękuję Reniu :) Słoneczko powoli się przebija więc jest szansa na ogród.
Krokusy botaniczne pozamykane są zbyt małe i nawet ich nie pokazuję.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku, a nie próbowałeś znaczników z puszek po piwie?
Wytłoczony długopisem napis jest wieczny :D U mnie sprawdziłyby się doskonale, gdyby nie koty, które były uprzejme powykopywać niektóre znaczniki z ziemi, dzięki czemu zmieniły miejsce i przestały pełnić swoja rolę :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”