ACDSee ma funkcje ustawiania balansu bieli (Edit/Color/White Balance). Nie musisz oczywiście używać PS czy LR; każdy program, którym umiesz się SKUTECZNIE posługiwać jest dobry.illonka pisze:Jezu to strasznie skomplikowana sprawaA bez Photoshopa się nie da?
Ja oczywiście zapisuje fotki w jpg i nie mam Photoshopa, lubię robić zdjęcia ale nie lubię ich obrabiać. Mam zwykły program dla głupich gdzie można podkadrować, doświetlić, dodać lub ująć szczyptę koloru, zwie się ACDSeeMam jeszcze gdzieś Lightrooma ale nie próbowałam, czy w Lightroomie można pracować na jpg czy trzeba na raw?
Balas bieli ustawiam przy każdym fotografowaniu, najczęściej fotografuje w świetle naturalnym, w tej chwili z racji pogody przy chmurkach, ale lubię takie światło, jest miękkie i kolory ładnie wyglądają. Choć słoneczko tez jest fajne, mozna poeksperymentowac z cieniami
Hmmm pogrzebie w ustawieniach aparatu, może coś tam jest namieszane z kolorami...?
RAW czy jpg... RAW jest SUROWYM formatem zdjęcia. I to TY wywołujesz go tak, jak chcesz. Jpg z kolei - to format 'finalny'. Możesz go zrobić sama (z RAWa), albo zrobi to za Ciebie aparat. Po swojemu. Czyli tak - jak on chce - a nie tak, jak sobie tego życzysz.
Poniżej mały przykład: surowy RAW, tablica testowa i finalny efekt.