Floksy,płomyk( Phlox)- uprawa
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Floksy - uprawa
Tiara to dla mnie też wielkie rozczarowanie,Jade w ubiegłym roku był śliczny,w tym niekoniecznie ,a tak w ogóle sporo w ogóle nie zakwitło bo zanim zanim zdążyły to zaschły
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obrona na szóstkę
Tiary nie mam, a Jade lubię, ładnie rosła w ubiegłym roku i w tym jeszcze kwitnie, tylko wzrostu nikczemnego
wygląda na sporo niższy od Pure Feelings 

Pozdrawiam Eugenia
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Są niskie floksy, tak z natury? Wszędzie w ogrodach widzę takie w pas. Miejsca na nie nie mam a zapach floksów uwielbiam 

Pozdrawiam Jola
- Ebabka
U mnie niskie to Jade, Pink Lady, Twister i jakiś różowy NN, mają około 50 - 60 cm.
Pozdrawiam Eugenia
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Pure feelings piękny jest , pierwszy raz takiego widzę 

- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Kama, trzeba czytać po prostu opisy odmian, jest tego sporo na rynku i część faktycznie jest niska. Osobiście nie doradzę, bo mam tylko wysokie:D
Gieniu, poleciałam dla pewności sprawdzić, mój Jade jest normalny, wysoki.
Gieniu, poleciałam dla pewności sprawdzić, mój Jade jest normalny, wysoki.
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Jeżeli chodzi o floksowe porażki to dla mnie odmiana Sherbet Cocktail zupełnie beznadziejna , wiechy małe , wybarwione blado , zanim zdążą się rozwinąć zasychają
, srpóbowałam prowadzić na różnych stanowiskach , w słońcu i w półcieniu , wyszło jednakowo beznadziejnie .
U mnie Twister osiąga do 70- 80 cm.
Niskie floksy to np :
- Light Blue Flame do 40 cm
-Younique Mauve 50 cm
-Younique Bicolor 50 cm
-Swizzle 50 cm ....... ten jeszcze kwitnie nieprzerwanie juz dwa miesiace,
-Zolushka 60 cm
Piszę tylko o tych niskich , które rosną u mnie.

U mnie Twister osiąga do 70- 80 cm.
Niskie floksy to np :
- Light Blue Flame do 40 cm
-Younique Mauve 50 cm
-Younique Bicolor 50 cm
-Swizzle 50 cm ....... ten jeszcze kwitnie nieprzerwanie juz dwa miesiace,
-Zolushka 60 cm
Piszę tylko o tych niskich , które rosną u mnie.
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
- lelumpolelum
Ja mam jakiś Sherbet, problem w tym, że zawsze mi się wydawało, że to Sherbet Blend a w kapowniku, gdzie zapisuję zakupy widnieje jako Sherbet Coctail
Inna rzecz, że przy guglaniu jednego i drugiego jakichś specjalnych różnic moje stare i niedoskonałe już oko nie dostrzega... Jak zwał, tak zwał, w każdym razie to jeden z moich najlepszych floksów, kwitnie bez zasychania i bardzo długo, rozrasta się tak, że powoli zaczynam się bać. Rośnie od wschodniej strony, w przepuszczalnej ale w zasadzie stale wilgotnej glebie.
Oprócz Tiary mam jeszcze jednego problematycznego NN, bardzo ciekawy jest zanim zakwitnie, bo nowe przyrosty (liście) ma bardzo ciemne i cieniutkie, jakby skręcone, potem kwitnie na różowo z jaśniejszym oczkiem. Latałam z nim po całym ogrodzie i wszędzie był porażką- ledwo zakwitł, osuwał się w nicość. Dwa sezony spędził w doniczce, gdzie wcale nie spisywał się lepiej. W tym roku dopiero pokazał, na co go stać, chyba znalazłam TO miejsce. Jakby nie fakt, że dostałam go od ogrodniczki, którą bardzo cenię, wyleciałby już dawno ale cieszę się, że tak się nie stało

Oprócz Tiary mam jeszcze jednego problematycznego NN, bardzo ciekawy jest zanim zakwitnie, bo nowe przyrosty (liście) ma bardzo ciemne i cieniutkie, jakby skręcone, potem kwitnie na różowo z jaśniejszym oczkiem. Latałam z nim po całym ogrodzie i wszędzie był porażką- ledwo zakwitł, osuwał się w nicość. Dwa sezony spędził w doniczce, gdzie wcale nie spisywał się lepiej. W tym roku dopiero pokazał, na co go stać, chyba znalazłam TO miejsce. Jakby nie fakt, że dostałam go od ogrodniczki, którą bardzo cenię, wyleciałby już dawno ale cieszę się, że tak się nie stało

- Ebabka
Pozdrawiam Eugenia
- lelumpolelum
No to sprawa się wyjaśniła, Gieniu, dzięki
Ja dopiero niedawno zmieniłam operatora sieci i mogę coś oglądać, wiele mi dotąd, jak widać, umykało 

U mnie w tym roku wiele floksów zaczęło ginąć po kwitnieniu.Nie wiem czy to jakaś choroba, taki rok, czy stare
Po niektórych zostały tylko patyki, musiałam je ściąć.A chciałam je jesienią przesadzać i teraz nie wiem co zrobić.

- Ebabka
selli7 Jak zostały patyki, to korzenie też są i dadzą radę. Na wszelki wypadek, przed posadzeniem w nowe miejsce namoczyłabym kępy przez piętnaście minut do pół godziny w silniejszym roztworze Topsinu na przykład.
Pozdrawiam Eugenia
-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
Nowe sadzonki ktore mają po 2 gałązki można teraz po przekwitnięciu ściąć by się lepiej i szybciej rozkrzewiły?
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Teraz to już nie ma po co, przycina się wiosną młode przyrosty, wtedy faktycznie się rozrastają, ale czasem kwitną późno, a czasem wcale.