Gliniany ogródek...MisiaczekM

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gliniany ogródek...MisiaczekM

Post »

;:3

Piotrze, gratuluję! Ogrodowe osiągnięcia niesamowite. ;:333
Wczoraj zajrzałam do Twojego wątku, żeby zobaczyć, co tak słodko brzmiący Misiaczek ma w swoim ogrodzie... i wsiąkłam...
Dopiero problemy z serwerem FO odgoniły mnie od komputera, ale dzisiaj udało mi się zakończyć czytanie i oglądanie całości. :wink:
Piotr, to mistrzostwo świata, urządzić na takiej gliniance ogród. Słowa uznania i podziwu ;:180
Ja też mam glinę, ale na głębokości ok. 70 cm. Przy budowie wywalono jej część na powierzchnię i przy deszczu udało mi się parę razy zaliczyć zjazd niekontrolowany. :;230
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosia123A pisze:....Pięciornik też.Mój stoi w miejscu.Hoje cudo.Moje muszę przesadzi ;:223 ć ;:138 ;:138 ;:63
Sadziłem je w 2010 dopiero w tym się ruszyły... :heja
agatka123 pisze:Piotrze zmieniłeś sprzęt ?

Fotki cudne ;:63
hymmm... ;:oj Ja tam co prawda różnicy nie widzę... :roll:

Sprzęt ten sam.

Wasze aparaty, ładne zdjęcia w słońcu robią, :D

a mój widocznie w dni pochmurne. ;:170 ;:209
Helios pisze: ;:3

Piotrze, gratuluję! Ogrodowe osiągnięcia niesamowite. ;:333
...
Serdecznie dziękuję!
Helios pisze: ...
Ja też mam glinę, ale na głębokości ok. 70 cm.....
Kiedyś będę musiał zrobić fotki z procesu sadzenia krzaka.
Wykopać dołek w twardej glinie (40x40x40),
wywieźć glinę w zaciszne miejsce (ciężko znaleźć takie),
rozerwać worek z ziemią,
wsypać dwie łopaty kompoistu do taczki,
dosypać ziemi z worka itd, itd...
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Misiu śliczna ta begonia.Ja też miałam,ale mnie tak pięknie nie chciała rosnąć ;:138 ;:138 ;:63
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciągle pada Obrazek, grzmi i temperatura poniżej 18 st. C. Nic nie rośnie w takim zimnie.
;:145 ;:124
Heh... ;:202 ;:219
Nie można Obrazek w ziemi

Dzisiaj chociaż wreszcie cieplej... Może ogórki ruszą....
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

MisiaczekM :wit Może się powtarzam ale różyczki zwłaszcza bladoróżowe prześliczne ;:138 Widzę w dalszej perspektywie następną pasję dla Ciebie -maleńką pasiekę pszczółek koło lasu / obok tego drewnianego domku./ Pszczółki miałyby lasek i kwiaty a Ty miodzik :;230 :;230 Piękny ten misiu patrzący na Kwiat słonecznika :heja
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewiczka52 pisze:MisiaczekM :wit Może się powtarzam ale różyczki zwłaszcza bladoróżowe prześliczne ;:138 Widzę w dalszej perspektywie następną pasję dla Ciebie -maleńką pasiekę pszczółek koło lasu / obok tego drewnianego domku./ Pszczółki miałyby lasek i kwiaty a Ty miodzik :;230 :;230 Piękny ten misiu patrzący na Kwiat słonecznika :heja
Ten lasek jest 3 metrowym pasem drzew sąsiada, potem jest ulica, a dopiero lasek TPD, który jest małym laskiem, pełnym samochodów :) może z 1 ha ma nio góra 2 oraz basen i z 3 szkoły, a także dom dziecka oraz następne osiedle :roll:

PS. a i cmentarz też tu jest...
Obrazek

Nigdy!!
panicznie brzydzę się owadów... szczególnie klujących :(

już wolę tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

MisiaczekM :wit Faktycznie otoczenie nie dla pszczółek :;230 .Wszystko wzajemnie mogłoby być dla siebie grożne. Szkoda ;:223 .Najfajniejszy i najpewniejszy jest sposób na życie dla "MISIA" na przedstawionym obrazku-super ;:138 ;:138
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wreszcie nie pada i nie jest za gorąco...

Miniek, może wyjść na dwór....

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nowe powojniki...
od prawej do lewej....
kwitnie od VII do X kwitnie VI-VII
Clematis 'Ernest Markham' razem Montana Rubens (gratisowy)

ObrazekObrazek

Clematis 'Polish Spirit

Obrazek

Clematis 'Allanah'

Obrazek

Clematis 'Błękitny Anioł'

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pamiętacie jak wstawiłem ten plastikowy bluszcz....?!

Obrazek

Starsza sąsiadka... heh .... obraziła się na miesiąc za ten plastikowy bluszcz...
Jak jej wreszcie przeszło okazało się, że nie lubi plastiku.... (taaa... przeszkadza jej w zerkaniu... teraz musi dosłownie żurawia przez siatkę zapuszczać :;230 :;230 )

Do posadzenia powojników przygotowywałem się ok. tygodnia. Sąsiadka przylatywała by poplotkować. Pytała się co to będzie.
Tłumaczyłem (co, jak, pokazałem co będzie rosło - na szopie mam jednego) dawała rady, plotkowała... może dlatego ponad tydzień...
Przy okazji poszerzyłem "wiaderko gliniane" *, w którym stoją hortensje ogrodowe, zmieszałem torf kwaśny z ziemią i gliną i podniosłem korzenie do góry... może przeżyją.. Przez te deszcze zaczęły mi gnić...

Dla powojników Wykopałem dół długi na 3 m, szeroki na 40 cm i głęboki na 30 cm. Niestety głębiej się nie dało, tam już były jakieś gruzy. Wymieniłem glinę na ziemię, torf itp.... Może dlatego także tydzień bo nie mogłem nigdzie dostać worków z ziemią, jak na złość wszędzie wykupili....

Powojniki zamówiłem na ale drogo... Dziś wreszcie przyszły....

Przy siatce wstawiłem plastikową obwódkę by kora nie wpadała do sąsiada.... wsypałem ziemi do dołu....

... i się zaczęło... bo mi będzie światło zasłaniać dla kwiatków, ten plastik też zasłania, zimno tu jest!!

Tylko dlaczego zaczęło przeszkadzać jak robota była prawie skończona?

Taras jest ogólnie zacieniony bo położony w północnej części. (oprócz wczesnych poranków i wieczorów)

Chyba obwódka zadziałała...? ...albo czekała kiedy będzie ziemia w dole - tak mówi żona. Kobieta bez narzekania i robienia na złość nie może żyć (może frajer na krzyki starszej pani zareaguje... i mu się zmarnuje kilka worków ziemi...) .... Nawet jej córka z nią nie wytrzymuje... i przestaje z nią gadać... Ten tydzień miały"ciche dni" dlatego też zaczęła rozmawiać z nami, ale gdy wszystko u nich wróciło do normy... obrażenie na nas wróciło.

* - wykopana dziura w glinie i zasypana ziemią :heja
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Łomatko, ale Ci się trafili sąsiedzi. :( Też bym wolała patrzeć na powojniki zamiast na nich.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale trzeba żyć dalej Linetko... i uśmiechać :lol: się. Cieszyć się ;:138 z życia!!

Wyczytałem, że aksamitki odstraszają komary... więc zrobiłem sobie stanowisko dowodzenia... :roll:

Obrazek

by odpocząć po robocie przy ;:136
OŚWIADCZAM, że to tylko plotki!! ;:124

Do mojej rabatki różanej dodałem fajną ozdóbkę..

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

W roli antykomarzydła podobno warto też przetestować plectranthus. Nie wiem, może zauważysz różnicę w stosunku do aksamitek. Osobiście wierzę w działanie aromatu waniliowego, takiego do ciast, tylko trzeba się nim natrzeć.
A ozdóbka bardzo fajna, zresztą wszystko w Twoim ogrodzie ma swój styl i smaczek. Te podpórki dla roślin są świetne.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Mnie się też podoba kącik dowodzenia nad światem. Aksamitki w dużych kępach bardzo mnie sie podobaja.Ten plastikowy bluszcz ....... chmmm, a nie da się coś innego np. parawan indyjski lub mata z bambusa tak teraz modna.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Linetko!! ;:196

Krysiu...!! Chcesz mnie wpędzić w koszta?! Kto by go potem zbierał jakby go burzowe wiatry poniosły?! Za matę to by mnie żona z domu wyrzuciła!!

Zresztą o gustach się nie dyskutuje. Płot jest mój więc wieszam co mi się podoba. Zawsze przecież można się dogadać.... tylko trzeba rozmawiać a nie buczyć się jak już jest wszystko ukończone.

Niestety nie stać mnie by spełniać marzenia sąsiadów...

Zresztą czuję, że to nie chodzi o to, co by nie było lub było to i tak by było źle.... Zależy, którą nogą się wstanie...

Zapomnijmy o tym. Mam własne problemy, nie ma ochoty rozważać cudzych....
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Masz rację, nie można się dać zrzędnej babci. Bliskie sąsiedztwo czasem niesie za sobą jakieś zgrzyty. Moi rodzice mieli do sąsiadów po 50 do 100 metrów i też bywało różnie. Może ja źle określiłam słowo mata, Wandzia ma przeplatany bambus w ogrodzeniu. Pewnie, że nie może być tak jak u cyganów, chociaż niektórzy maja złote okucia. Widziałam u niej też ścinkę z pustaka szklanego, światło przepuszcza, a jednocześnie maskuje i zasłania od wiatru. Ale odsłonić się trzeba. Jest ok.
Pozdrawiam Krystyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”